Spoznajte kraljevi par, ki prihaja v Slovenijo

princ Edward in Sophie, grofica Wesseška (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
17. 5. 2013

Med 26. in 28. junijem bosta v Sloveniji britanski princ Edward in njegova soproga Sophie, grofica Wesseška. To bo njun prvi obisk pri nas, pripravlja pa ga britansko veleposlaništvo v Ljubljani.

Ni prvič, da v Slovenijo prihaja nekdo z britanskega kraljevega dvora. Kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Filip sta bila v Sloveniji leta 2008, princ Charles je prišel k nam leta 1998, najmlajši princ Andrew je bil na obisku leta 2007, medtem ko je bila princesa Anna pri nas leta 1996. In zdaj prihaja princ Edward, tudi predsednik organizacije Duke of Edinburgh's Award, ki jo v Sloveniji poznamo pod imenom Mednarodno priznanje za mlade  - MEPI.

Tudi grofica Sofia je zelo dejavna v dobrodelnih organizacijah. Med drugim je tudi pokroviteljica londonske šole za modo London College of Fashion. 

Princ Edward je najmlajši sin britanske kraljice Elizabete II. S Sophie Rhys-Jones se je poročil 19. junija leta 1999, in sicer v grajski kapelici Windsorja. Poroka ni bila zelo odmevna, saj je bilo nanjo povabljenih le 600 gostov, kar je za kraljeve razmere razmeroma malo. Prišli so najožji sorodniki, prijatelji in nekaj kronanih glav. Edward pa takrat na poroko ni povabil Camille, ki je pozneje postala žena njegovega brata, princa Charlesa. Ni namreč želel razburiti svoje mame, kraljice Elizabete, ki takrat Camilli ni bila najbolj naklonjena. 

Sophie je ob poroki kraljico prosila, ali bi se lahko izognila nazivu princesa, ker ni želela, da bi jo nenehno primerjali s pokojno princeso Diano. Takoj ko sta zaljubljenca Sophie in Edward januarja istega leta, ko je bila poroka, razglasila zaroko, so mediji namreč kar tekmovali v tem, kdo bo našel boljšo primerjavo med njo in Diano. Kraljici je tudi dejala, da ob uradnih dolžnostih ne želi naziva njena kraljev­ska visokost princesa Edward, saj hoče nositi lastno ime, in ne soprogovega. No, končalo se je tako, da je postala vojvodinja Wesseška.

Sophie je brez modre krvi

Sophie Rhys-Jones je še ena izmed tistih, ki nimajo niti kapljice modre krvi, a jim je vseeno uspelo povzpeti se med plemiče. Rojena je v Oxfordu, kjer je njen oče Christopher delal kot prodajalec gum, mama Mary pa je bila tajnica. A so vseeno nekako izbrskali, da je njen oče sorodnik princa Edwarda v 11. kolenu. Skupna prednica naj bi bila Elizabeth Blount, ljubica angleškega kralja Henrika VIII.

Sophie je svojo kariero začela kot strokovnjakinja za stike z javnostjo. Leta 1996 je ustanovila lastno agencijo, ki jo je vodila skupaj s poslovnim partnerjem. Po poroki so ji številni očitali, da izkorišča svoj novi status za promocijo lastnega podjetja. Tudi njenega moža so obtoževali, da izkorišča svoj prinčevski naziv za promocijo televizijske oddaje, ki jo je vodil kot Edward Wessex. Ker nič od tega ni bilo res, sta se oba odločila končati svoji karieri in se posvetiti dolžnostim, ki jih imata kot člana britanske kraljeve družine.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 21/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 21/2013

Story Story 21/2013, od 15. 05. 2013