Princ Filip: 90 let – čas za v pokoj

Vir: Lea
18. 6. 2011

Pri 90 letih, ki jih je pred kratkim praznoval mož kraljice Elizabete II., princ Filip še vedno deluje čilo. Še vedno tudi opravlja dolžnosti, ki jih imata s kraljico, in suvereno nastopa v javnosti.

Princ Filip sicer nima tako pomembne vloge na britanskem dvoru kot njegova žena, vseeno pa ima številne funkcije in obveznosti. Je pokrovitelj 16 pomembnih združenj ter sodeluje v več kot 800 društvih, kar mu seveda vzame veliko časa in tudi moči, saj ni več med najmlajšimi.

Zato je kraljica zahtevala, da po rojstnem dnevu, ki ga je praznoval 10. junija, opusti nekatere obveznosti. Tako na primer ne bo več član sveta univerze v Edinburgu, v katerem je že kar od leta 1952, in tudi univerze v Camridgeu, kjer deluje od leta 1976. A kljub temu se princ Filip ne namerava popolnoma umakniti iz aktivnega življenja. Pravi, da bi se težko povsem umiril, saj kraljico spremlja že 59 let in vse, kar počne, je že tako pomemben del njegovega življenja, da bi le stežka šel v pokoj.

Sicer pa tudi kraljica sama pri svojih 84 letih ne razmišlja veliko o tem, da bi se umaknila s prestola in ga prepustila najstarejšemu sinu, princu Charlesu. Kraljičin urnik je sicer malce skrajšan, a vseeno dela 30 ur na teden. Oba z možem sta prepričana, da so dolžnosti, ki jih imata do svojega naroda, pomembnejše kot počitek in zabava. Verjetno sta tudi zato tako čila in zdrava, saj sta nenehno v pogonu.

Ob tako častitljivem jubileju so na britanski televizijski postaji BBC1 posneli dokumentarec o princu, ki so ga predvajali na predvečer njegovega rojstnega dne. V njem je bil tudi intervju z njim. Rodil se je na grškem otoku Krf, v grški kraljevi rodbini. Njegov oče, princ Andreas, je moral državo zapustiti, ko je bil Filip še otrok. Pozneje se je šolal v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji, kjer je tudi ostal in se pri 18 letih pridružil kraljevi mornarici.

Svojo bodočo ženo je spoznal tik pred začetkom vojne, ko sta bila oba še zelo mlada. Tako je moral službovati na vojnem ladjevju po Sredozemlju in v Tihem oceanu. Z Elizabeto se je poročil leta 1947, prav tako v Westminstrski opatiji.

Princ je znan tudi po svojem precej pikrem smislu za humor, ki vsem ni najbolj všeč, a se ne pusti motiti. Pošali se tudi na račun svojih najbližjih. Za svojega prvorojenca je recimo ob rojstvu dejal, da ga spominja na slivov puding. Za drugega sina, princa Andrewa, pa pravi, da brez palic za golf in daljinskega upravljalnika za televizijo sploh ne bi vedel, kaj početi.

Ob obisku Škotske je recimo rekel, da ne ve, kako jim uspe ljudi toliko časa zadržati trezne, da naredijo vozniški izpit. Marsikomu seveda te pripombe niso najbolj všeč in morda ima zdaj srečo, da je že tako v letih, da mu je marsikaj oproščeno.

Priporočamo