Zanimiva življenjska pot britanskega princa Philipa: Rad ima črni humor!

Poročni dan kraljevega para je bil nekaj posebnega. (foto: Profimedia Profimedia, Avalon Editorial) Profimedia Profimedia, Avalon Editorial
Vir: Lady
27. 6. 2019

Britanski princ Philip je pred dnevi praznoval 97. rojstni dan. Že več kot 70 let je poročen s kraljico Elizabeto II., s katero ima tudi štiri otroke.

Odkar je princ Philip pred dvema letoma odšel v pokoj, se ne pojavlja več na raznih javnih dogodkih. To odločitev je sprejel sam, kraljica pa ga je pri tem podprla. Občasno se bo sicer še pojavil na katerem od dogodkov, a le po lastni izbiri.

Princ je tudi pokrovitelj, predsednik ali član več kot 780 organizacij. Z vsemi je še vedno povezan, a ne več v tako aktivni vlogi, kot je bil doslej. Uradne dolžnosti so princu na leto vzele kar 110 dni, tako da je bil peti najbolj zaposleni član kraljeve družine.

In kdo je pravzaprav vojvoda Edinburški?

Philip je bil rojen 10. junija leta 1923, a dosti bolj neglamurozno, kot pa je bilo pozneje njegovo življenje. Čeprav je član kraljeve družine, se je rodil kar na kuhinjski mizi poletne rezidence grške kraljeve družine na otoku Krf. Je edini sin grškega princa Andrewa in nemške princese Alice Battenberg. Vila, kjer se je to zgodilo, se imenuje Mon Repos, v njej pa takrat ni bilo ne elektrike ne vroče vode ali drugih ugodnosti. Družino so namreč vrgli s prestola in s tem posledično tudi iz palače.

Leto in pol po njegovem rojstvu se je družina preselila v Francijo, Philipa pa so transportirali kar v zaboju za pomaranče. Očitno so ga trdi začetki zaznamovali tako, da je bil vse življenje trdnega zdravja. Že zelo mlad je služboval kot flotni admiral v kraljevi mornarici, ki se ji je pridružil leta 1939 in poveljeval fregati HMS Magie. Njegova mornariška kariera se je končala leta 1952, ko je njegova soproga po smrti očeta postala kraljica Elizabeta II.

Vanj se je Elizabeta zaljubila, ko ji je bilo 13 let. Bila je ljubezen na prvi pogled, ki sta jo okronala s poroko. Bilo je leta 1947, ko si je Anglija počasi oddahnila od vojne vihre. Princ Philip se je ob poroki odpovedal grškemu in danskemu kraljevskemu nazivu in grški ortodoksni cerkvi. Poroka je bila v Westminstrski opatiji, med svati pa ni bilo njegovih nemških sorodnikov. Leto dni po poroki se jima je rodil Charles, dve leti za njim pa Anne. Ko je februarja 1952 umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI., se je začela ena najdaljših vladavin v zgodovini: Elizabetina. V zakonu s Philipom je rodila še dva sinova, leta 1960 Andrewa in 1964 Edwarda.

Rad ima črni humor

Princ je znan tudi po svojem precej pikrem smislu za humor, ki seveda vsem ni najbolj všeč. Vendar se ne pusti motiti, in če le lahko, stresa šale. Pošali se tudi na račun najbližjih.

Za svojega prvorojenca je recimo ob rojstvu dejal, da ga spominja na slivov puding. Za drugega sina, princa Andrewa, pa pravi, da brez palic za golf in daljinskega upravljalnika za televizijo sploh ne bi vedel, kaj početi. Ob obisku Škotske je recimo rekel, da ne ve, kako jim uspe ljudi toliko časa zadržati trezne, da naredijo vozniški izpit. Marsikomu seveda te pripombe niso najbolj všeč in morda ima zdaj srečo, da je že tako v letih, da mu je marsikaj oproščeno. Leta 2005 sta dva britanska novinarja tako imenovane filipizme zbrala v knjigi Duke of Hazard: The Wit and Wisdom of Prince Philip. Nad knjigo pa v palači seveda niso bili najbolj navdušeni.

Besedilo: Sandra Bratuša