Princ Harry in Meghan Markle dahnila usodni da

Princ Harry in Meghan Markle dahnila usodni da (foto: STA) STA
Vir: STA
19. 5. 2018

Po mesecih nestrpnega čakanja je svetovna javnost dočakala dan, ko sta hollywoodska igralka Meghan Markle in princ Harry dahnila usodni da.

Windsorski grad je danes gostil poroko britanskega princa Harryja z nekdanjo ameriško igralko Meghan Markle.

Marklova je prva nevesta z afroameriškimi koreninami, ki se je poročila v britansko kraljevo družino. Do oltarja jo je danes opoldne po lokalnem času pospremil Harryjev oče, princ Charles, saj se oče neveste Thomas Markle zaradi zdravstvenih težav poroke ne mogel udeležiti.

Britanski princ Harry in njegova žena Meghan Markle po poroki nosita naziv vojvoda in vojvodinja Sussexa, so sporočili iz Buckinghamske palače.

Pred 600 svati, ki so se zbrali v kapeli svetega Jurija na Windsorskem gradu, ju je poročil canterburyjski nadškof Justin Welby.

Sicer tradicionalno kraljevo poroko so poživeli tudi z nekaj ameriškimi pridihi. Tako je bila Meghan, ki se je do gradu pripeljala v avtomobilu s svojo mamo Dorio Ragland, prva kraljeva nevesta, ki se je sama sprehodila do polovice kapele, kjer jo je sprejel oče princa Harryja, princ Charles, ki jo je nato pospremil do ženina.

Posebnost pa je bil tudi britanski gospel pevski zbor, ki je zapel Stand by me, nagovor pa je imel tudi ameriški pridigar Michel Curry iz episkopalske cerkve.

Med družicami in paži nekdanje igralke sta bila tudi otroka princa Williama in Kate, princesa Charlotte in princ George.

Poročnemu obredu prisostvujejo številni člani kraljeve družine, tudi kraljica Elizabeta II. s soprogom princem Philipom.

Med svati v kapeli pa so tudi številni zvezdniki, med njimi britanski pevec Elton John s soprogom Davidom Furnishem, kraljica ameriške televizije Oprah Winfrey, britanski igralec Idris Elba, ameriški igralec George Clooney s soprogo Amal, britanski nogometaš David Beckham s soprogo Victorio in britanski pevec James Blunt.

Po obredu se bosta mladoporočenca, vojvoda in vojvodinja Sussexa, z odprto kočijo zapeljala zunaj grajskega obzidja, kjer ju bo lahko pozdravilo okoli 100.000 oboževalcev kraljeve družine, ki so se danes zbrali v Windsorju. Že ob prihodu kraljevih gostov na grad so gledalci bučno vzklikali in mahali z zastavami.

Za obzidjem gradu se sicer drenja okoli 2000 povabljenih gostov, med njimi predstavniki civilne družbe in uslužbenci Windsorskega gradu.

Po sprevodu s kočijo se bodo svatje zbrali na sprejemu v dvorani svetega Jurija, ki ga tradicionalno gosti kraljica. Zvečer se bo v bolj intimnem vzdušju zbralo 200 gostov v sosednji rezidenti Frogmore House, kjer bo sprejem gostil Harryjev oče, princ Charles.

Nevesta je na svoji drugi poroki blestela v elegantni slonokoščeno beli poročni obleki z ladijskim izrezom in dolgimi rokavi. Na glavi ima tiaro, lase, ki jih je prekrivala dolga tančica, obrobljena s čipko, pa je imela spete v nizko figo.

Poročno obleko je oblikovala priznana britanska modna oblikovalka Clare Waight Keller, ki je lani postala prva ženska umetniška direktorica francoske modne hiše Givenchy, so sporočili iz Kensingtonske palače. Na tančici so upodobljene rastline, ki predstavljajo vseh 53 držav britanskega Commonwealtha. Tančico je na mestu držala diamantna tiara kraljice Mary v obliki traku, ki jo je nevesti posodila Elizabeta II. Diamantni trak je bil izdelan leta 1932, osrednja broška pa je iz leta 1893.

Princ Harry si je za današnji obred nadel slovesno vojaško uniformo konjenice, tako kot tudi njegov brat in priča, princ William.