Princ Harry in njegov poklon pokojni princesi Diani

Princ Harry in njegov poklon pokojni princesi Diani (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
23. 9. 2018

Ko je princ Harry tragično ostal brez mame, princese Diane, je imel komaj 12 let. In šele zdaj je sposoben spregovoriti o vsej bolečini te izgube. Na svoj poročni dan si je najbolj na svetu želel, da bi bila lahko Diana ob njem.

Vmislih je bila, saj se je princ Harry med obredom in na sami poroki kar nekajkrat poklonil njenemu spominu. Ob njem se je na romantični poroki princesi poklonila tudi Meghan Markle. Diana je imela samo 38 let, ko se je ponesrečila v prometni nesreči v Parizu. "Vsak dan pomislim nanjo," pravi Harry. "Prepričan sem, da bi bila moja mama zelo vznemirjena, ko bi ji predstavil Meghan, in da bi ji bila takoj všeč. Predvsem pa bi bila srečna zame. Verjamem pa, da je še vedno tu nekje med nami," je dejal Harry in dodal, da bi se Meghan in Diana zagotovo odlično razumeli in da bi bili dobri prijateljici. "Sploh ne dvomim, da bi bili zaupnici ..." Že pred poroko sta se princ Harry in vojvodinja Meghan poklonila Diani, in to z zaročnim prstanom, v katerem je velik in drag kamen iz Bocvane, kjer sta preživela svoje prve skupne počitnice. Poleg tega kamna je v njem tudi cel niz malih diamantov, ki so nekoč krasili kos nakita, ki ga je nosila princesa Diana. Zanimivo je, da si je prstan zamislil prav Harry, draguljar pa ga je naredil po njegovi zamisli.

Poročni šopek izbral sam

A to ni bilo vse, kar je spominjalo na Diano. Poročni šopek je bil iz belih vrtnic, ki jih je imela Diana tako zelo rada. Obliko šopka si je zamislila londonska cvetličarka Philippa Craddock, ki je tudi okrasila kapelico St. George v Windsorju, kjer je bil obred. Še prej pa so iz palače sporočili, da bodo v aranžmajih uporabili listje iz kraljevega parka in tudi sezonsko cvetje, ki cveti tam. Za poročni šopek je nekaj cvetja izbral Harry sam in je bilo z vrta palače. Tudi ta detajl bil namenjen pokojni Diani. V šopku so bile še šmarnice, jasmin in mirta, vse pa je bilo povezano s svilenim trakom. Cvetovi mirte so simbol ljubezni, plodnosti in nedolžnosti, prva pa jih je v svoj poročni šopek nekoč dodala princesa Viktoria. Ta tradicija se je obdržala do današnjih dni. "Princ Harry in vojvodinja Meghan Markle bosta počaščena, ker bo lady Jane predstavljala družino Spencer in princeso Diano na ta velik dan," so sporočili iz Kensingtonske palače. Imata pa Meghan in Diana skupno lastnost, obe sta namreč veliki humanitarki in Meghan je nekajkrat dejala, da bosta s Harryjem to Dianino poslanstvo dostojanstveno uresničevala tudi v prihodnje. Meghan je sicer morala opustiti svoje dosedanje delovanje v organizacijah, kot je UN Woman in World Vision, je pa prevzela številne druge naloge. Svojim nekdanjim aktivnostim se je sicer morala odreči takoj, ko je postala članica britanske kraljeve družine.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia