Princ Harry: V vojni ubijaš

“Verjetno sem dober pilot tudi zato, ker sem kot otrok veliko igral računalniške igrice,” se šali princ. (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
5. 2. 2013

Angleški princ Harry (28) se je živ in zdrav vrnil z misije v Afganistanu. Še pred vrnitvijo pa je dal velik intervju, v katerem je javno priznal, da je odgovoren za smrt enega človeka, medtem ko je bil na dolžnosti. "V vojni je tako, da vojak pač vzame eno življenje, da reši drugo," je princ komentiral. V Afganistanu je bil štiri mesece kot kopilot bojnega helikopterja apache.

Seveda je princ, ki je trenutno še tretji v vrsti za britanski prestol, v intervjuju, ki ga je dal po vrnitvi, moral odgovarjati tudi na zelo neprijetna vprašanja, kakor je ta, ali je res odgovoren za smrt talibana? Odkrito je povedal, da je kot kopilot streljal v boju in tudi ubil enega človeka. Sledilo je vprašanje, ali je streljal iz helikopterja?

"Seveda, večina vojakov, ki se na bojiščih bori iz helikopterja, tudi strelja iz njega," je komentiral Harry. In seveda, če Harry ne bi bil princ, ne bi bilo toliko prahu okoli dejstva, da se je krvavi obračun pač zgodil. Priznal pa je tudi, da je njegov brat, princ William, nanj ljubosumen, ker mu ne dovolijo voziti helikopterja v Afganistanu.

"Ampak tako je v vojni oziroma na vojnih področjih, vojaki pač streljamo in zato so tudi smrtne žrtve ... Če se pojavi kdo, ki želi raniti ali kakorkoli drugače prizadeti naše vojake, se pač odzovemo. A to je v skrajni sili. Pride trenutek, ko pač moraš uporabiti orožje," opisuje dogajanje v Afganistanu oziroma v Camp Bastionu, vojaški bazi v južni provinci Helmand.

Harryjevo bazo so napadli lani septembra, na Harryjev rojstni dan, a nikoli ni bilo jasno, ali se je to zgodilo zaradi princa ali so napadli bazo samo zaradi filma, ki je takrat prišel v javnost in naj bi žalil preroka Mohameda. Res je, da so talibani grozili neposredno princu Harryju, da ga bodo našli in ubili. Zato so poostrili varnostne ukrepe v bazi, tudi zaradi preostalih pripadnikov vojske, ki so bili z njim.

Spomnimo, da je Harry odpotoval v Afganistan pred štirimi meseci, malo potem, ko so v javnost pricurljale slike z zabave v Las Vegasu, kjer je bil princ zelo razigran. Tako zelo, da je bil na slikah gol.

"Verjetno sem razočaral sebe, razočaral sem svojo družino in svoje ljudstvo," se je Harry opravičil za neljub dogodek v mestu zabave. "A očitno je to povsem klasičen primer, ko sem bil preveč samo vojak in premalo princ."

Princ Harry v vojski nima posebnega tretmaja. Obravnavajo ga kot druge vojake. Njegov nadimek je kapitan Wales, bil pa je proglašen za najboljšega kopilota v britanski vojski. Obvlada delovanje sistema z orožjem in je podpora eskadrilje 662, ki se bojuje proti talibanom na tleh. Skupaj z drugimi helikopterji sodelujejo pri evakuaciji oziroma obrambi. Harry pravi, da ubijanje pač ni tisto, kar ga je pritegnilo k poklicu, ki ga opravlja. Daleč od tega.

"To pač ni vzrok, da sem se odločil postati vojak." Harry je bil v Afganistanu že leta 2007, ko je deset tednov služil v Helmandu in potem še leta 2008, ko je v NATU imel naziv Forward Air Controller. Tako je Harry po stricu princu Andrewu prvi pripadnik angleškega dvora, ki je sodeloval v bojih. Princ Andrew je sodeloval leta 1982 na Falklandskih otokih.

A ko je leta 2008 Harry bil v Afganistanu, je bila lokacija njegovega bivanja neznana. Vendar ne za dolgo, in ko se je razvedelo, v kateri enoti je, so ga takoj poslali domov, ker naj bi vse skupaj postalo preveč nevarno zanj in njegove soborce.

Harryjeva vojaška kariera mu je pri­pomogla, da si je nekoliko popravil renome večnega žurerja in šarmerja lepih deklet. Velikokrat je namreč šokiral s svojimi dejanji, kot na primer tistim, ko je na neko zabavo v maskah prišel v nacistični uniformi. Za ta spodrsljaj se je javnosti opravičil.

Seveda pa je Harryjevo življenje nenehno pod drobnogledom javnosti, saj kot princ spada med ene izmed najbolj zaželenih moških na svetu, ki pa rad pogleda za lepimi dekleti. In vojaška kariera ga dela še bolj zanimivega in tudi skrivnostnega. Dokaj lagodno življenje princa je namreč zamenjal za trdo in garaško delo vojaka. V vojski ga namreč ne obravnavajo kot princa, temveč kot vse druge vojake. In to, kakor pravi sam, mu je zelo všeč. Boljše se namreč počuti v koži 'običajnega' mladega fanta kot pa princa.

Moral je tudi skozi to kalvarijo
Princ Harry, tretji v vrsti za britanski prestol, se je moral dolgo otepati govoric, da v bistvu ni sin princa Charlesa, temveč polkovnika Jamesa Hewitta, s katerem je njegova mama, princesa Diana, v tistem času imela skrito razmerje. Diana takrat mlajšemu sinu ni pojasnila, zakaj mora na odvzem krvi. Govorice, da princ Charles ni oče, so bile namreč tako glasne, da so na dvoru zahtevali pregled DNK, da bi dokazali nasprotno. V knjigi Diana: zadnja beseda je Simone Simmons zapisala, da se je čutila dolžno, da princeso opozori na govorice, ki so krožile o njenem sinu Harryju. Diana je namreč v nekem televizijskem pogovoru leta 1995 javno priznala, da je imela zvezo s častnikom, pri tem pa poudarila, da glede na datum rojstva malega princa Hewitt ne more biti njegov oče. Princesa Diana pa naj bi bila, kot piše The Sun, pod hudim pritiskom zaradi testa DNK, in to ne le pri Harryju, temveč tudi pri starejšem sinu Williamu. Testi so pokazali, da sta oba prava sinova princa Charlesa, naslednika britanske krone, od katerega se je Diana ločila leta 1996, le leto dni pred svojo tragično smrtjo.

 

 

Napisala Sandra Bratuša