Princ Harry: Zaradi mame postal princ ljudstva

Princ Harry: Zaradi mame postal princ ljudstva (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
22. 4. 2017

Minilo je 20 let od smrti princese Diane, ki so jo imenoval tudi princesa ljudskih src. Njen sin, princ Harry, nadaljuje njeno dobrodelno delo in v njem vsi vidijo pokojno mamo.

Princ Harry (32 let) pravi, da še vedno vsak dan pomisli na mamo. "Veliko ljudi še vedno govori o moji mami, moj brat William in jaz vsak dan pomisliva nanjo in mislim, da je 20 let po njeni smrti prava prelomnica, da na novo povemo svetu, kaj vse je počela in kakšen pečat je pustila," pravi Harry.

Čeprav je odraščal brez mame, saj je imel komaj 13 let, ko je Diana tragično preminila v prometni nesreči, je vedno čutil, da mora nadaljevati delo, ki ga je opravljala. Princesa bi bila danes nanj vsekakor zelo ponosna. Ni pa bilo vedno lahko. "Nikoli nisem dodobra opravil z vsem, kar se je zgodilo. Veliko čustev sem pokopal nekam globoko vase in vse doslej nisem hotel veliko govoriti o mamini smrti," priznava princ.

princ harry

Prav po tiho pa je nadaljeval njeno delo in postal eden najbolj dobrodelno aktivnih na angleškem dvoru. "Na življenje gledam s povsem drugačnimi očmi," pravi Harry, ki ga je mama naučila, naj izkoristi svoje privilegirano življenje, da lahko pomaga drugim, ki niso imeli takšne sreče v življenju.

O svojem delu se je Harry razgovoril v dokumentarnem filmu ob 10-letnici njegove dobrodelne ustanove Sentebale, ki pomaga v afriškem Lesotu otrokom, obolelim z aidsom. Princ je to državo prvič obiskal leta 2004 in takrat se je v njem nekaj spremenilo, pravi sam. Ime Sentebale pa je izbral, saj v njihovem jeziku pomeni ne pozabi me.

Princesa Diana je tudi aktivno sodelovala v vseh organizacijah, ki so se ukvarjale in se še s to neozdravljivo boleznijo. "Diana je orala ledino, v tem je bila res odlična ..." pravi Harry, ki je leta 2010 potoval v Mozambik, da bi srečal žrtve, ki so izgubili katerega od udov zaradi zemeljskih min. Tudi na tem področju je bila Diana zelo aktivna in se je zavzemala za deminiranje vseh področij, ki so med vojnami bila minirana.