Princ Phillip pri 95. letih odhaja v pokoj

Princ Phillip pri 95. letih odhaja v pokoj (foto: profimedia) profimedia
Vir: Lea
21. 5. 2017

Iz Buckinghamske palače so sporočili, da vojvoda edinburški, bolj znan kot princ Philip, jeseni odhaja v pokoj. Nič nenavadnega, če gospod ne bi imel častitljivih 95 let. Njegova 90-letna soproga, kraljica Elizabeta II., bo vse svoje uradne dolžnosti opravljala naprej, pomagali pa ji bodo preostali člani kraljeve družine.

Ko bo princ Philip odšel v pokoj, se ne bo več pojavljal na različnih javnih dogodkih. To odločitev je sprejel sam, kraljica pa ga je pri tem podprla. Do avgusta se bo udeležil še vseh napovedanih dogodkov, novih vabil pa ne bo več sprejemal.

Občasno se bo sicer še pojavil na kakšnem dogodku, a le po lastni izbiri, so še sporočili iz palače. Princ je tudi pokrovitelj, predsednik ali član več kot 780 organizacij. Z vsemi bo povezan tudi v prihodnje, a ne več v tako aktivni vlogi, kot je bil do zdaj. Uradne dolžnosti so princu na leto vzele kar 110 dni, tako da je bil peti najbolj zaposleni član kraljeve družine.

In kdo je pravzaprav vojvoda edinburški?

Philip je bil rojen 10. junija leta 1923, a dosti bolj neglamurozno, kot pa je bilo pozneje njegovo življenje. Rodil se je kar na kuhinjski mizi poletne rezidence grške kraljeve družine na otoku Krf. Vila, kjer se je to zgodilo, se imenuje Mon Repos, v njej pa takrat ni bilo ne elektrike ne vroče vode ali drugih ugodnosti. Družino so namreč vrgli s prestola in s tem posledično tudi iz palače.

Leto in pol po njegovem rojstvu se je družina preselila v Francijo, Philipa pa so prepeljali kar v zaboju za pomaranče. Očitno so ga trdi začetki zaznamovali tako, da je bil vse življenje trdnega zdravja. Že zelo mlad je služboval kot flotni admiral v kraljevi mornarici, ki se ji je pridružil leta 1939 in poveljeval fregati HMS Magie. Njegova mornariška kariera se je končala leta 1952, ko je njegova soproga po smrti očeta postala kraljica Elizabeta II.

V Philipa se je Elizabeta zaljubila, ko ji je bilo 13 let. Bila je ljubezen na prvi pogled, ki je vodila do poroke, in sicer leta 1947, ko si je Anglija počasi oddahnila od vojne vihre. Princ Philip se je ob poroki odpovedal grškemu in danskemu kraljevskemu nazivu in grški ortodoksni cerkvi.

Poroka se je zgodila v Westminstrski opatiji, med svati pa ni bilo njegovih nemških sorodnikov. Leto dni po poroki se jima je rodil Charles, dve leti za njim pa Anne. Ko je februarja 1952 umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI., se je začela ena od najdaljših vladavin v zgodovini: Elizabetina. V zakonu s Philipom sta se ji rodila še dva sinova, leta 1960 Andrew in 1964 Edward.

Rad ima črni humor

Princ je znan tudi po precej pikrem smislu za humor, ki seveda vsem ni najbolj všeč. Vendar se ne pusti motiti, in če le lahko, stresa šale. Pošali se tudi na račun najbližjih. Za prvorojenca je recimo ob rojstvu dejal, da ga spominja na slivov puding.

Za drugega sina, princa Andrewa, pa pravi, da brez palic za golf in daljinskega upravljalnika za televizijo sploh ne bi vedel, kaj početi. Ob obisku Škotske je recimo rekel, da ne ve, kako jim uspe ljudi toliko časa zadržati trezne, da naredijo vozniški izpit. Marsikomu seveda te pripombe niso najbolj všeč in morda ima zdaj srečo, da je že tako v letih, da mu je marsikaj oproščeno. Leta 2005 sta dva britanska novinarja tako imenovane filipizme zbrala v knjigi Duke of Hazard: The Wit and Wisdom of Prince Philip. Nad knjigo pa v palači seveda niso bili najbolj navdušeni.