Princesa Diana je veljala za upornico, prekršila je tudi to strogo pravilo glede rojevanja in utrla pot vojvodinjama Kate in Meghan

Princesa Diana je veljala za upornico, prekršila je tudi to strogo pravilo glede rojevanja in utrla pot vojvodinjama Kate in Meghan (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2021

Poleg tega, da si je utirala svojo pot in je zato veljala za svojeglavo, je bila pokojna princesa tudi pravi navdih za prihodnje generacije britanske kraljeve družine.

Princesa Diana je pustila bogato dediščino - pa ne samo v obliki stilističnih preobrazb, temveč vedenjskih vzorcev. Sklenila je, da bo kljub svojemu aristokratskemu nazivu predvsem človek.

Prekršila je kraljevi protokol, ki nalaga nošenje rokavic, da bi se lahko neposredno rokovala z ljudmi, ki jih je spoznala. Na javnih dogodkih se je nemalokrat pojavila brez klobuka, kar je bilo takrat (skorajda) nezaslišano - rekla je, da če nosiš klobuk, ne moreš nikogar objeti, niti otroka ne.

Pred kratkim pa se je izkazalo, da je bila prava pionirka na še enem področju: prispevala je k spremembi načina, na katerega rojevajo članice kraljeve družine. Kot poročajo tuji mediji, je metodo iz 19. stoletja - imenovano twillight sleep - kratko malo prezrla. In za kaj gre? Ko so pomembne članice kraljeve družine rojevale, so jim dali zdravilo oziroma mešanico morfija in skopolamina, kar je olajšalo bolečo porodno izkušnjo. Za take porode sta se odločili tako kraljica Viktorija kot kraljica Elizabeta II., Diana pa ne.

Prav tako je uvedla še eno spremembo: odrekla se je kraljevi tradiciji poroda v Kensingtonski palači, sina Williama je rodila v bolnišnici St. Mary's v Londonu. Ko je rojevala drugega sina Harryja, je sklenila, da ne bo vzela nobenih protibolečinskih sredstev. Tako sta oba princa prva visoka pripadnika kraljeve družine, ki sta na svet prišla v splošni bolnišnici. Nič čudnega ni, da je še vrsto let po tragični smrti lady Diana ena od najbolj oboževanih pripadnic britanskega plemstva, saj je bila prava ljudska princesa.

Priporočamo