Princesa Diana: Praznovala bi 56 let

Princesa Diana: Praznovala bi 56 let (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
15. 7. 2017

Princesa Diana bi imela 56 let in bi bila babica dvema ljubkima vnukoma, princu in princesi. Njena sinova, princ Harry in princ William, sta njen rojstni dan, 1. julij, počastila na posesti Althrop, kjer je nesrečna princesa tudi pokopana.

Grobnica, kjer je pokopana princesa Diana, je skrita daleč stran od oči javnosti. Gre za del britanske monarhije, ki je najbolj skrit in ovit v tančico skrivnosti. Tja imajo dostop le princa Harry in William, vojvodinja Kate, princ George in princesa Charlotte ter družina Spencer, družina pokojne Diane. Tako sta se Dianina sinova odločila, prav na obletnico njenega rojstnega dne, pri grobnici organizirati neke vrste komemoracijo, s katero bi se spomnili njune ljubljene mame, ki je še danes ne moreta povsem preboleti. Iz palače je prišlo tudi uradno obvestilo o tem dogodku.

grobnica princese Diane

V intervjuju za neko revijo je princ William dejal: "Moja mama je pravkar umrla in moral sem hoditi za njeno krsto skozi cel London. Vame je bilo uprtih na tisoče oči in prek TV-zaslonov na milijone. Menim, da česa takega ne bi smeli zahtevati od nobenega otroka. In verjamem, da se danes kaj takega zagotovo ne bi zgodilo." Žalostna je tudi izjava obeh princev, ki pravita, da sta se dolgo otepala občutka krivde. Čeprav vesta, da sta bila takrat še majhna fantiča, sta se namreč čutila nekako odgovorno za njeno smrt, češ da je nista znala dovolj zavarovati.

"Z bratom sva se odločila za to obeležje mamine smrti, ker ji to dolgujeva. Preveval naju je občutek, da sva jo pustila na cedilu, čeprav veva, da to ni res. In vsa ta leta, odkar je ni med nami, se trudiva, da ljudje ne bi pozabili nanjo in na to, kakšna dobra oseba je bila. Zato poskušava njeno delo nadaljevati sama," pravi danes princ William. "Ko danes z distance pogledam nazaj, sem vedno znova vzhičen, ko vidim, kako velik učinek na ljudi je imela princesa Diana. In oba se trudiva biti kar najboljša, da bi lahko bila ponosna na naju."

Priporočamo