Princesa Kate: Prvič sama na tujem

Princesa Kate: Prvič sama na tujem (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
28. 10. 2016

Vse je enkrat prvič, pravijo, in za princeso je tudi res bilo – prvič je namreč sama odšla na uradni obisk v tujo državo, in sicer na Nizozemsko, kamor je odpotovala kar z redno linijo letalske družbe British Airways.

Ker je tam ostala le en dan, je bil njen urnik natrpan z obveznostmi, ki so bile na srečo prijetne. Ena prvih na njenem urniku je bilo srečanje z nizozemskim kraljem Willemom-Alexandrom, ki jo je sprejel kar na svojem domu v Vili Eikenhorst v Wasenaarju, kjer živi s svojo družino. Žal mu tokrat družbe ni delala njegova žena, simpatična kraljica Maxima, vseeno pa je bil kralj izjemno dobre volje in je princeso sprejel z nasmehom na obrazu in vprašanjem, kako se počuti. Par se je nato umaknil na kosilo, ob katerem sta v miru poklepetala, nato pa je Kate že morala odhiteti naprej. Čakal jo je namreč vodeni ogled razstave Doma na Nizozemskem: Vermeer in njegovi sodobniki iz britanske kraljeve zbirke v muzeju Mauritshuis v Haagu, skozi katero jo je popeljala kar direktorica muzeja Emilie E. S. Gordenker. Princesa je ob ogledu del vidno uživala, verjetno tudi zato, ker je študirala umetnostno zgodovino in se na tovrstne zadeve dobro spozna. Žal se v muzeju ni mogla zadržati predolgo, saj so jo že čakale nove obveznosti.

V popoldanskih urah se je namreč v družbi britanskega ambasadorja na Nizozemskem Geoffreyja Adamsa udeležila okrogle mize o duševnem zdravju in zasvojenosti. Dan in svoj obisk je sklenila v Rotterdamu v skupnosti Bouwkeet, ki se nahaja znotraj ekonomsko prikrajšanega okolja in je namenjena spodbujanju kreativnosti pri ljudeh. Po opravljenih obveznostih je princesa tako, kot je prišla, tudi odšla, in sicer z redno letalsko linijo, pri čemer je popolnoma šokirala potnike na letalu, ki kar niso mogli verjeti, da je princesa ena izmed potnic. A uporaba rednih letalskih linij tako pri Kate kot tudi pri njenem možu princu Williamu ni nič novega, saj sta z njimi letela že prej in nameravata tudi v prihodnje, saj sta ne nazadnje kljub nazivom čisto preprosta človeka.

Tekst: Tina Ambrožič

Priporočamo