Princesa Margareta od blizu: Celo življenje je bila upornica

20. 11. 2021 | Vir: Story
Deli

Burno življenje britanske princese Margarete še danes, skoraj 20 let po njeni smrti, še vedno buri duhove.

Že kot zelo mlada je bila Margareta povsem drugačna od svoje starejše sestre, kraljice Elizabete II. (95). Ta je bila vedno zelo resna in se je zavedala svojega položaja prve naslednice prestola.

kraljeva družina

Margareta pa je bila tista nepokorna mlajša sestra, ki je svoje starše in ves angleški dvor nemalokrat pripeljala do roba. Tisti hip, ko je Elizabeta postala kraljica, je tudi Margaret zrasla cena. Bila je vedno dobrodošla na vseh zabavah, kjer je blestela. V roki je imela vedno kozarec in cigareto, okoli nje pa se je trlo snubcev, ki so hoteli osvojiti njeno srce. Bila je tudi izjemno zabavna in skoraj vedno srce vseh zabav. A kaj, ko se lepotica ni zaljubila v enega teh snubcev, njeno srce je osvojil 15 let starejši konjar njenega očeta.

Peter Townsend je bil častnik Kraljeve vojne aviacije, na gradu kralja Georgea VI. pa je začel delati leta 1944. V tistem času, ko se je Margareta ogrela zanj, je bil poročen z Rosemary Pawle, s katero je dobil dva sinova. Obstaja kar nekaj teorij, kdaj naj bi se Margareta in Peter zaljubila, a za nobeno se ne ve natanko, ali drži. Res pa je to, da se je Peter leta 1952 zaradi Margarete ločil od svoje soproge. Kmalu za tem je princeso zaprosil za roko in ona je seveda privolila. Zapletlo pa se je, ko je morala Margareta po protokolu za dovoljenje za poroko vprašati svojo sestro.

Peter Towsend

Elizabeta je seveda hotela osrečiti sestro in odobriti zakon, a angleška cerkev ni dopuščala ponovne poroke ločenim osebam. Zakona ni podprla niti angleška vlada. Kraljičin osebni svetovalec je zahteval, da bi Townsenda poslali na vojno misijo v tujino, a je Elizabeta II. to prošnjo zavrnila.

V vso to ljubezensko zadevo se je vmešal tudi britanski parlament, ki se je odločil priznati zakon, a le pod pogojem, da se Margareta odreče svojemu nazivu in prestolonasledstvu. Tako se je začelo dveletno obdobje, med katerim so nenehno ugibali, ali bo princesa sprejela pogoje, ki so ji jih postavili, ali se bo odrekla svoji ljubezni. Javnost je bila po večini na strani Margarete in so jo podpirali, a angleška cerkev je bila nepopustljiva.

Kraljica Elizabeta II. in takratni premier Anthony Eden sta tako 28. oktobra leta 1955 naredila načrt, kako bi se lahko Margareta in Peter poročila. Princesa in njeni otroci bi sicer bili ob titule in tudi ne bi bili v vrsti za kraljevi prestol. Samo nekaj dni pozneje pa je Margareta v javnost objavila novico, da se ne misli poročiti. "Odločila sem se, da se ne bom poročila s Petrom Townsendom. Zavedam se možnosti za civilno poroko, če se odrečem vsem svojim pravicam za prestol. A glede na to, da se krščanskega zakona ne da preklicati in glede na moje obveznosti do Commonwealtha, sem se odločila, da poroke ne bo. To je povsem moja odločitev, ki jo je podprl kapetan Townsend," je z izjavo princesa šokirala številne. Baje je bila pod vplivom nadškofa Fisherja, ki so ga potem zaradi tega zelo kritizirali.

Ko je princesa ponovno postala samska, so se okoli nje spet začeli smukati snubci. Tako je na eni od večerij leta 1958 spoznala fotografa Anthonyja Armstronga-Jonesa, ki je že naslednjo jesen postal njen zaročenec. Snubitev je sprejela dan po tistem, ko je izvedela, da se je Townsend zaročil z mlado Belgijko Marie-Luce Jamagne, ki ji je bila neverjetno podobna.

princesa Maragareta

Z Anthonyjem sta se poročila 6. maja 1960, na poroki pa je bilo 2000 gostov. To je bila prva kraljeva poroka, ki so jo prenašali po televiziji. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, sin David (59) in hčerka Sarah (57). Kljub vsemu pa njun zakon ni bil srečen, oba sta namreč imela veliko afer. Prvo je začela Margareta leta 1966, in to s krstnim botrom svoje hčerke Anthonyjem Bartonom. Nato se je spustila v kratko afero z Robinom Douglasom Homeom, ki je nečak nekdanjega britanskega premierja. Vedno je trdila, da sta le prijatelja, a so pozneje v javnost prišla njena pisma, ki mu jih je pisala in so pokazala, da je bilo več kot le prijateljstvo.

Kmalu je njun zakon obstajal le še na papirju. Leta 1973 je Margareta spoznala 17 let mlajšega Roddyja Llewllyna (74), s katerim je imela najdaljšo afero. Trajala je kar 10 let. Mediji so za to izvedeli šele tri leta pozneje, ko so ju paparaci ujeli na skrivnih počitnicah. Takrat je princesa morala priznati, da je njenega zakona že zdavnaj konec. S soprogom sta se uradno ločila leta 1978.

princesa margareta

Margareta je nadaljevala zvezo z Roddyjem, s katerim pa sta se leta 1981 razšla. Roddy se je kmalu po tem poročil s svojo prijateljico Tatiano Soskin. To se je dogajalo istega leta, ko se je s princem Charlesom poročila lady Diana, nova zvezda angleške monarhije. Njuna poroka je presegla število gledalcev Margaretine poroke. Nekaj časa sta si bili princesi zelo blizu, čeprav so nenehno govorili, da je Margareta ljubosumna na Diano in njeno priljubljenost pri ljudeh. Njun odnos pa naj bi se skrhal leta 1995, ko je Diana v legendarnem televizijskem intervjuju javno spregovorila o Charlesovi aferi s Camillo.

Ta poteza se je Margaret zdela, kot da je Diana izdala kraljevo družino. Od takrat nista več govorili, Margareta pa je stike z Diano prepovedala tudi svojima otrokoma. Ko je Diana umrla, je Margareta celo dejala, da je histerija okoli njene smrti pretirana, bila je tudi proti temu, da se zastave spustijo na pol droga. Ni se niti strinjala, da na dvorišču Kensingtonske palače Diani postavijo spomenik. "Ne želim kipa te ženske pod svojim oknom." Princesa Margareta je umrla leta 2002 za posledicami možganske kapi.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik