Kate Moss in njena pot od škandalov, drog in alkohola do umirjenega življenja: Še vedno je zelo iskan model!

Še danes je videti fenomenalno. Tako je Kate Moss pozirala za kampanjo pomlad 2020 modne hiše Zadig & Voltaire. (foto: Foto: Imp Features/Imp Features/Profimedia Imp Features/Imp Features/Profimedia) Foto: Imp Features/Imp Features/Profimedia Imp Features/Imp Features/Profimedia
Vir: Story
13. 6. 2020

Kate Moss, svetovno znana manekenka, se je iz revne delavske londonske četrti povzpela v sam modni vrh. Še danes, pri 47 letih, je zelo iskan model in polni naslovnice svetovnih revij.

Kate Moss se je rodila v londonski delavski četrti Croydon. Ko je imela rosnih 13 let, sta se starša ločila, kar jo je zelo prizadelo. Na zunaj je sicer delovalo, da je vse skupaj dobro prenesla, a v resnici ni bilo povsem tako. Pravzaprav se je v tistem obdobju začela obnašati zelo problematično.

To povsem odkrito priznava tudi sama. “Starša sta mi popuščala in dovolila vse. Lahko sem pred njima pila in kadila, hodila sem ven in se vračala pozno, nikoli nista ničesar rekla,” pravi Kate, ki se ni najbolje razumela s svojim dve leti mlajšim bratom Nickom. Zanjo je bil navaden razvajenec. Sodišče je določilo, da Kate živi pri mami, Nick pa pri očetu. Žal pa se je Kate vedno zdelo, da se mama premalo zanima zanjo, posledica tega pa je bila samodestruktivnost. V srednji šoli sicer nikoli ni manjkala, a njene ocene so bile izjemno slabe. Pravi, da je v šolo hodila zaradi družbe. “Nikoli nisem delala domačih nalog, všeč pa mi je bila le angleščina. Bila sem upornica in nisem razmišljala o svoji prihodnosti, zanimalo me je samo, kako bi lahko provocirala …”

Ko je bila družina še skupaj, je bila Kate povsem drugačna. Pridna in družabna. Vsi so jo imeli radi, tako doma kot v šoli, bila je zelo ubogljiva deklica. Rada se je lepo oblačila in že zelo kmalu je pokazala velik smisel za modo. Hodila je na balet, učila se je igrati klavir, sodelovala je v šolskih igrah. “Vedno je bila nekaj posebnega …” se spominja njen oče Peter.

Ko je bila stara 14 let, je doživela prvo najstniško ljubezen s fantom, ki je hodil na isto šolo kot ona. No, nedolžnost pa naj bi izgubila še prej, in sicer ko je bila na počitnicah na Bahamih. To naj bi se zgodilo z nekim Američanom, ki ga pozneje ni nikoli več videla. Očitno pa so bili Bahami neka njena življenjska prelomnica, saj ko se je z očetom vračala od tam, jo je opazila modna agentka Sarah Doukas, ustanoviteljica modne agencije Storm Model Management. V mladem dekletu je opazila velik potencial – in ni se motila. Modni kritiki nad njo najprej niso bili najbolj navdušeni, češ da je premajhna (le 170 cm) in da ima prevelik razmik med sprednjima zoboma.

Vse to pa ni motilo modnega oblikovalca Johna Galliana, ki jo je hitro najel za svoje kolekcije in je pozneje postal njen dobri prijatelj. Kate je bila nasprotje takratnih kraljic modnih pist, kot so Cindy Crawford (54), Claudia Schiffer (49) in Naomi Campbell (49). Že takoj na začetku kariere je Kate delala za modne hiše, kot so Gucci, Dolce&Gabbana, Calvin Klein, Chanel in druge. Krasila je naslovnice modnih revij po vsem svetu in zanjo so se pulili modni fotografi, kot so Mario Testino (65), danes že pokojni Peter Lindberg in še bi lahko naštevali.

Kariero pa ja pozneje nadaljevala v New Yorku, kamor se je preselila iz Londona. Kate je služila velike denarja, a je hkrati s kariero okusila tudi drugo plat manekenskega posla. S tem imamo v mislih zabave, pijančevanje, droge … Temu se ni mogla in tudi ni želela izogniti. Poleg tega pri mami ni imela opore, njo je namreč zanimalo le, koliko denarja bo prinesla domov. Mami je kupila razkošno hišo in kar nekaj avtomobilov, očetu pa je pomagala tako, da je ustanovil svoje podjetje.

S prihodom v modno prestolnico New York je Kate postala model, ki spreminja standarde. Obtoževali so jo za porast anoreksije, saj so mlada dekleta želela biti tako suha kot ona. Njen videz so celo poimenovali heroinski šik. Reagiral je tudi takratni ameriški predsednik Bill Clinton, ki ga je zaskrbelo zdravje mladih Američank, ki so želele biti podobne Kate Moss. To je bilo leta 1993, ko je nastopila v kampanji za Calvina Kleina.

Kate Moss, Johnny Depp

Po prihodu v Ameriko je imela Kate 20 let in je padla naravnost v takratno visoko družbo. Zgodilo se je tudi, da je spoznala igralca Johnnyja Deppa (56) in se vanj noro zaljubila. Tudi sam je govoril, da do Kate še ni bil zaljubljen in da je povsem nor nanj. Kmalu sta tudi zaživela skupaj in bila par štiri leta.

Nato se je Depp zaljubil v Vanesso Paradis (47), Kate pa je iskala tolažbo v alkoholu in drogah. Ko je novinar Jefferson Hack leto dni pozneje z njo posnel intervju, je dejala, da Deppa še ni prebolela. In zanimivo, da je prav Jefferson pozneje postal oče njene hčerke Lile Grace (17). Novinar in manekenka sta svojo zvezo začela leta 1999, osvojil pa naj bi jo s pripombo, da diši kot urin. Po treh letih se jima je rodila deklica, a tudi materinstvo je ni odvrnilo od divjega življenja. Tudi poročiti se ni želela in nekaj let pozneje sta se s Hackom razšla. Plačala mu je 2 milijona funtov za molk, dobila pa je skrbništvo nad hčerko.

Kate Moss, Naomi Campbell

Takrat je Kate nameravala končati manekensko kariero, a jo je od tega odvrnila prijateljica Sadie Forst (54), nekdanja soproga igralca Juda Lawa (47).

Kate je ponovno zašla na slaba pota – pijača, droge, kratke in burne zveze, med njimi tudi z igralcem Danielom Craigom (52). Najbolj pogubna zanjo pa je bila zagotovo zveza z razvpitim pevcem Petom Dohertyjem, in sicer od 2004 do 2007. “Vem, da slabo vpliva name, a enostavno se mu ne morem upreti,” je dejala in dodala, da je nekaj na njem, zaradi česar se vedno vrača v njegov objem. Daily Mirror pa je v tistem času objavil fotografije, na katerih se vidi, kako Kate uživa kokain, slike pa naj bi časopisu za 115 tisoč funtov prodal prav Doherty (41). Kate je takrat izgubila veliko donosnih poslov. Takrat se je odločila za zdravljenje v kliniki v Arizoni, kar ji je pomagalo ponovno do dela in do boljšega počutja.

Po Dohertyju se je ponovno zaljubila. Tudi tokrat v glasbenika, in sicer Jamieja Hincea (51). Bila je srečna in takrat je na trg poslala svoj parfum in svojo linijo oblačil. Dejala je, da je najlepše v življenju delati tisto, kar si želiš, in da sama v bistvu nikoli ni želela postati manekenka. “Zavidala sem tistim, ki so v manekenstvu res uživali. Mene veseli oblikovanje oblačil,” je nekoč izjavila Kate, ki se je s Hinceem poročila leta 2011. No, žal je njun zakon razpadel še istega leta, a uradno se nikoli nista ločila. Kate je hitro našla tolažbo pri mladem fotografu Nikolaiu von Bismarcku (33), ki se ponaša z nazivom grof in s katerim je v zvezi še danes.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story