Renee Zellweger in njena vrnitev na velika vrata v filmu Judy

Renee Zellwegger je z vlogo Judy prekosila samo sebe. (foto: David Hindley) David Hindley
Vir: Story
8. 12. 2019

Renee Zellweger je igralka tisočerih obrazov. Zvezdnica, ki ima za seboj uspešno kariero in manj uspešno zasebno življenje – beri ljubezensko.

Film Judy, ki je letos prišel na filmska platna, je velika uspešnica. Njena glavna zvezdnica Renee Zellweger pa je tako dobro upodobila legendarno igralko in pevko Judy Garland, da je svoj status velike hollywoodske zvezde samo še utrdila. Skoraj vsi filmski kritiki so si enotni, da gre za odličen film in enkratno igro. Vsi se strinjajo, da je najbolj resna kandidatka za oskarja. Film prikazuje Judy Garland v zadnjem obdobju njenega življenja, ki je bilo prekratko in preveč tragično. Na koncu je bila povsem brez denarja in odvisna od droge ter alkohola. V Londonu je imela nekaj koncertov, saj si je obupno želela vrniti se na sceno. Leta 1969 je umrla, ker je slučajno zaužila prevelik odmerek barbiturata. Stara je bila 46 let. V reviji Vanity Fair so zapisali, da človek težko ugotovi, kje se konča Garland in prične Zellweger. Le kako ji je uspelo, da je videti kot Judy, glas ima, kot ga je imela ona, in celo poje tako. Na filmskem festivalu v Torontu je Renee po projekciji občinstvo prosila, naj nehajo ploskati, ker ji bodo solze razmazale ličila.

Leta 1954 je Judy Garland oskar spolzel iz rok. Pričakovali so, da ga bo dobila za film Zvezda je rojena, a ga je prejela Grace Kelly za film Podeželsko dekle. Renee že ima oskarja za stransko vlogo v filmu Hladni vrh. Njeno premoženje ocenjujejo na 60 milijonov dolarjev in zdelo se je, da je res na vrhu, a se sama ni tako počutila, zato se je za nekaj časa odmaknila od Hollywooda. Mogoče se je prav zato tako lahko vživela v vlogo Judy, ki jo je slava pogoltnila. In prav tako se je v nekem obdobju počutila Renee. “Vem, kako je, ko ne veš, ali boš vse to zdržal, in ko je vse, kar potrebuješ, anonimnost,” pravi Renee, ki je nekaj časa potovala, meditirala in poslušala predavanja o mednarodnih odnosih na univerzi v Los Angelesu.

In kdo je pravzaprav bila Judy Garland, ki se je rodila kot Frances Ethel Gumm? Imela je enkraten pevski in igralski talent, le sreče ni imela veliko. Ko je bila stara le dve leti in pol, je prvič nastopila s svojima sestrama Susie in Jimmie. Ko je imela le 13 let, pa je že podpisala prvo pogodbo s filmskim studiem MGM. Njena mama je bila na to izjemno ponosna, saj je vse svoje otroke silila v šovbiznis. Šla je tako daleč, da je tvegala tudi njihovo zdravje, samo da bi uspeli. Tako je Judy dajala uspavala, samo da je bila spočita, nastopati pa so jo silila tudi, ko je bila bolna. V studiu so menili, da je predebela, zato so jo nenehno silili v diete. Judy je uspelo, saj je pri 20 letih že imela oskarja za vlogo v filmu Čarovnik iz Oza.

Judy Garland v filmu Alica v čudežni deželi.

Pri 19 letih se je poročila s skladateljem Davidom Rossom, čeprav so vsi tej poroki nasprotovali. Zakon pa je trajal le tri leta, imela pa je tudi splav, kar je bilo takrat nezakonito. Leto dni po ločitvi se je Judy drugič poročila, tokrat z režiserjem Vincentom Minnellijem, s katerim je imela hčerko Lizo Minelli, ki je šla po maminih stopinjah. Danes ima 73 let. Ločila sta se leta 1951. Pozneje je bila poročena še trikrat, zadnji mož Mickey Deans jo je le tri mesece po poroki našel mrtvo v kopalnici.

Judy Garland objema hčerko Lizo Minelli, ki ima še sestro Lorno in brata Lufta.

Nova Story že v prodaji

Story