Renee Zellweger: Slavna zaradi Bridget Jones

Renee Zellweger: Slavna zaradi Bridget Jones (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
16. 9. 2016

Čeprav vloga Bridget Jones ni tista, s katero je igralka Renee Zellweger zaslovela, je zagotovo ena tistih, s katero se nam je ta za vedno zapisala v spomin. Ker prav te dni v kino prihaja že tretji del Bridgetinih dogodivščin, je prav, da o igralki, ki jo je tako odlično upodobila, izveste še kaj več.

Renee je bila pred dobrimi sedeminštiridesetimi leti rojena v majhnem mestecu Katy v Teksasu očetu Švicarju Emilu Erichu in mami Norvežanki Irene. O njenem otroštvu ni znano prav veliko, le to, da je bila zelo živahen otrok in da se je veliko ukvarjala s športom. Trenirala je gimnastiko, igrala je košarko, basebal in nogomet, bila pa je tudi navijačica. Kasneje je skupaj z igralcem Matthewom McConaugheyjem obiskovala univerzo v Austinu, kjer je leta 1991 diplomirala iz angleščine. Takrat se je tudi prvič spoznala z igro, saj je bila drama eden izmed njenih izbirnih predmetov in je bila tudi tista, ki je v njej tudi prebudila željo po igranju. Tudi zato je Renee med študijem in po njem obiskovala številne tečaje igranja, na katerih je izpopolnjevala svoje znanje.

Od natakarice do svetovno znane igralke

Danes je Renee ena izmed najbolj znanih in cenjenih igralk v Hollywoodu, a to, da bo igralka in še manj da bo slavna, se ji nikoli ni sanjalo. No, slave si, kot večkrat poudari danes, tudi ni želela in naj bi v Los Angeles odšla le zato, ker v Teksasu preprosto ni imela več kaj početi. Igralka si je v Austinu po končanem študiju namreč služila denar kot natakarica, ob tem pa je nastopala tudi v reklamah za pivo in hitro prehrano. Občasno je zaigrala tudi v kakšnem nizkoproračunskem filmu, ki ni doživel večjega uspeha.

Prvo resnejšo vlogo je dobila šele v režijskem prvencu Bena Stillerja, Kruta resničnost (Reality Bites, 1994), v katerem je zaigrala ob Winoni Ryder in Ethanu Hawku. Večjo prepoznavnost ji je prinesel film Teksaški pokol z motorko: Druga generacija (Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation, 1994), v katerem sta nastopila skupaj z igralcem Matthewom McConaugheyjem. Čeprav film ni doživel večjega uspeha, so kritiki opazili njuno odlično igro in menili, da jo zagotovo čaka še lepa prihodnost. In imeli so prav, saj je igralki le nekaj let kasneje vlogo v filmu Jerry Maguire (1996) ponudil sam Tom Cruise, ki je sicer v filmu upodobil glavnega akterja – Jerryja. Film je bil seveda velik hit, Renee pa si je za svojo igro prislužila tudi nominacijo za nagrado SAG (Screen Actors Guild) za izjemen nastop igralke v stranski vlogi. Z uspehom so prišle tudi nove filmske vloge, ki so življenje mlade igralke za vedno obrnile na glavo. Ena od teh vlog je bila tudi vloga Bridget Jones v filmu Dnevnik Bridget Jones, ki je bil posnet po romanu pisateljice Helen Fielding. Prvi del te uspešnice je na filmska platna prišel leta 2001, drugi del Na robu pameti (The Edge of Reason) mu je sledil leta 2004, letos septembra pa v kina prihaja že tretji del – Dojenček Bridget Jones (Bridget Jones's Baby). Vloga prikupno zmedene Bridget je bila za igralko pravi izziv, saj se je morala nanjo še prav posebej pripraviti. Med drugim se je zanjo zredila za kar deset kilogramov, usvojiti pa je morala tudi angleški naglas. Da bi se čim bolje vživela v delo, ki ga je opravljal njej lik, je nekaj tednov pod krinko delala v eni od založniških podjetij v Londonu. A trud ni bil zaman! Igralka je za upodobitev simpatične Bridget namreč prejela številne pohvale kritikov in tudi nagrade, med drugim oskarja za najboljšo igralko, nagrado BAFTA za najboljšo vodilno igralko, zlati globus za najboljšo igralko v muzikalu ali komedijo in še bi lahko naštevali.

Poleg odlične upodobitve Bridget Jones je igralka v svoji karieri imela še kar nekaj vidnejših vlog, ki jih ne smemo spregledati. Med drugim je bila odlična v vlogi Roxie Hart v muzikalu Chicago (2003), za katero si je prislužila svoj drugi zlati globus za najboljšo predstavo; za vlogo Ruby Thewes v drami Cold Mountain pa je prejela oskarja za stransko vlogo.

Njen mladostni videz ni delo lepotnega kirurga?

Renee zadnja leta ni prav veliko snemala, zato se tudi ni veliko pojavljala v javnosti, ko se je to končno zgodilo, je javnost najbolj šokiral njen videz. Igralka, ki je letos dopolnila sedeminštirideset let, je bila namreč videti skorajda neprepoznavna. Koža na njenem obrazu je bila čvrsta in napeta, videti je bila tudi nekoliko spremenjena, zato so številni mediji začeli ugibati, ali ni morda šla pod nož. A igralka govoric o tem ni želela ne potrditi ne zanikati, zatrdila pa je, da je zadovoljna, da so ljudje opazili, da je videti drugače. Kot je povedala reviji People, je za njen sijoči in mladostni videz krivo le polnejše življenje, ki ga živi. Pred leti je namreč vse preveč delala in pozabljala nase, danes pa živi veliko bolj umirjeno, zdravo in izpolnjeno življenje.

Je res našla pravega?

K temu, da je igralka zadnja leta bolj umirjena in srečna, naj bi veliko prispeval tudi njen novi partner, glasbenik Doyle Bramhall II. Z njim naj bi se poznala že iz časa študija na univerzi v Teksasu, skupaj pa sta vse od leta 2012. Pred tem je bila Renee v razmerjih s številnimi znanimi glasbeniki in igralci, od Jima Careyja in Jacka Whita do glasbenika Kennyja Chesneyja, s katerim je bila tudi poročena, a sta se po le štirih mesecih zakona ločila. Zatem je bila dve leti v razmerju tudi z igralcem Bradleyjem Cooperjem, s katerim sta se na koncu prav na hitro razšla. A Doyle je, kot kaže, tisti pravi, čeprav si skupaj najverjetneje ne bosta ustvarila družine. Sicer ne zato ker ima njen izbranec že enega otroka, hčerko Indio, ki se mu je rodila v zakonu z glasbenico Sussanah Melvoin, temveč, kot je povedala v intervjuju za The Times of London leta 2008, materinstvo preprosto nikoli ni bil njen cilj. Vse stvari, ki pridejo v njeno življenje, vzame take, kot so, in če se kaj zgodi, se zgodi, sicer se pač ne. Najpomembnejše od vsega ji je le, da je neodvisna ter da zna poskrbeti sama zase, vse drugo je le dober dodatek. No, mi ji vsekakor želimo, da bo lepih dodatkov v njenem življenju čim več.

Tekst: Tina Ambrožič

Priporočamo