Robert Redford je bil nemiren otrok in član srednješolske tolpe

Robert Redford je bil nemiren otrok in član srednješolske tolpe (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
23. 2. 2018

Legendarni igralec Robert Redford še danes navdušuje s svojim šarmom, pa čeprav ima že 81 let. Pravi pa, da se ima za vso svojo kariero zahvaliti svoji mami ...

Preden je Robert Redford postal hollywoodski zvezdnik in eden najbolj zaželenih moških na svetu, je bilo vse drugače. Zase pravi, da je bil izjemno nemiren otrok Los Angelesa, ki je rad ukradel pivo in si privoščil divje pivske zabave. Poleg tega je bil tudi član srednješolske bande. Skratka, vse je kazalo na to, da v živ­ljenju iz sebe ne bo naredil nič kaj prida. A tu je vstopila na sceno njegova mama, ki ga je spodbudila, da je svoje življenje obrnil na bolje.

Pred kratkim je spregovoril na filmskem festivalu, ki ga je sam ustanovil in ki spada med ene izmed pomembnejših na svetu, Sundance Film Festival. Nagovoril je ženske ob prireditvi Utah Women's Leadership. Povedal je, da od nekdaj čuti močno povezanost z ženskami. "Najbrž se boste spraševali, zakaj," je dejal Redford, "zagotovo ima to veliko skupnega z mojo mamo. Ona je tista ženska, ki mi je vedno stala ob strani. Vedno je verjela, da je v meni nekaj več in da se bo na koncu vse uredilo."

Igralec opisuje svojo mamo kot enega močnejših članov njihove družine. "Vedno je imela nasmeh na obrazu in v svojem bistvu je bila zelo avanturistična ženska, ki je imela korenine v Teksasu. Imela je pravo robustno voljo in njena velika odlika je bila, da je na vse stvari gledala s pozitivne strani," se svoje mame spominja igralec. Žal pa njegova mama ni videla vsega tega uspeha, ki ga je v življenju dosegel njen sin. Umrla je namreč stara komaj 40 let, medtem ko je bil Robert 18-letni najstnik. Zdravniki so ji po prvi nosečnosti odsvetovali, da bi še kdaj zanosila, saj je bila že prva nosečnost tvegana.

"Ko sem imel deset let, je splavila dvojčici, a si je tako zelo želela velike družine, da ni upoštevala zdravnikovih nasvetov," pravi Robert, ki je mamo v poznejšem življenju zelo pogrešal. "Njena smrt se mi je vedno zdela tako zelo nepravična. Najbolj obžalujem, da se ji nikoli nisem mogel zahvaliti za vse, kar je naredila zame. Bil sem v letih, ko mi je bila njena prisotnost samoumevna, in nikoli niti pomislil nisem na to, da jo lahko izgubim.

Bil je nemiren otrok in  član srednješolske bande

Verjetno tako razmišljajo vsi najstniki," dodaja Redford. Mogoče se je že zaradi mamine prezgodnje smrti kmalu poročil. Star je bil 22 let, ko je spoznal Lolo Van Wagenen, mlado mormonsko dekle, s katero se je poročil leta 1958. "Takrat sem imel občutek, da mi je Lola rešila življenje," pravi igralec. Poročena sta bila 27 let in tudi dejstvo, da sta leta 1959 izgubila prvega otroka zaradi nenadne smrti, ni omajalo njunega odnosa.

Pozneje sta imela tri otroke in njun zakon je zdržal do leta 1985, ko sta se tudi uradno ločila. "To ni bila grda ločitev, oba sva bila za to, da je treba naprej. Še vedno sva si zelo naklonjena in sva dobra prijatelja. In poleg tega sva ponosna na svoje otroke, ki so zrasli v enkratne odrasle ljudi. A malokdo ve, da je bil njegov drugorojenec rojen prezgodaj in da je komaj preživel. Pri 30 letih pa je dvakrat potreboval transplantacijo ledvic. "Nikoli nisem želel z javnostjo preveč deliti svojega zasebnega življenja, preprosto se mi to ni zdelo ne potrebno ne zdravo. Lahko pa rečem, da sva s prvo soprogo vedno stala ob strani vsem najinim otrokom."

Celo Michael Callan, ki je kar 14 let zbiral material za Redfordovo biografijo, igralca ni mogel prepričati, da bi spregovoril o svojih globljih občutkih in o čustvenih bolečinah, ki so zaznamovale njegovo življenje. Robert se je leta 2009 drugič poročil s Sibylle Szaggars (60 let). "Lepo je biti poročen z Evropejko, ki je povrhu vsega še slikarka," se še danes rad pošali o svoji nemški soprogi. A kaj dosti o njunem zakonu ne govori, saj je znan po tem, da je eden najbolj diskretnih igralcev Hollywooda. Poročila sta se 12 let po tem, ko sta postala par. "Sibylle mi je pokazala povsem nove vidike življenja in uživam v tem, poleg tega ob njej ostajam mlad. Rad smučam, jaham in sem aktiven, ko enkrat ne bom več, bom res že star," pravi šarmantni Redford.

Besedilo: Sandra Bratuša // Foto: Profimedia

Priporočamo