Robert Redford: Ženske bi še vedno bile z njim

Čeprav je Robert dopolnil že 82 let, s svojim videzom še vedno navdušuje ženske po svetu. (foto: Profimedia Profimedia, Abaca Press) Profimedia Profimedia, Abaca Press
Vir: Lady
18. 4. 2019

Legendarni igralec, režiser in scenarist Robert Redford je več desetletij veljal za simbol seksa, še danes pa je po mnenju številnih žensk vreden greha. 

To je zanj seveda velik kompliment, sploh zato, ker ima že 82 let! Ime Robert Redford vedno povezujemo s seksapilom in privlačnim moškim. Kako tudi ne, saj ima igralec prekrasne modre oči, svetle lase in izjemno markanten obraz. Moškega s sončnim nasmehom in zapeljivim pogledom pa je seveda oboževal tudi ves Hollywood. Zanimivo je, da Robert v mladih letih pravzaprav nikoli ni sanjal o igralski karieri. Nasprotno, želel si je postati profesionalni igralec bejzbola. Po opravljeni maturi je dobil štipendijo za univerzo v Koloradu. Leta 1957 pa so ga izključili, ker je bil vinjen.

Po tem incidentu se je odločil, da bo svoj umetniški talent poskušal izoblikovati v Evropi. Nekaj časa je tako živel in ustvarjal v Firencah, Parizu in Münchnu. Ko se je vrnil čez lužo, pa se je posvetil igralstvu. Prvič je pred kamero stopil leta 1960, a je veliki preboj doživel šele devet let pozneje. Takrat je imel 33 let in to je za današnje razmere kar nekoliko pozno. Šlo je za vlogo v filmu oziroma kriminalni drami Butch Cassidy in Sundance Kid. Igral je ob Paulu Newmanu. Štiri leta pozneje je sledila še ena uspešnica, komična kriminalna drama Želo.

Ženski del občinstva pa je najbolj očaral v bolj romantičnih stvaritvah, kot so Moja Afrika, Pravniški orli in še posebno Šepetati konjem. Ta žalostna zgodba o deklici Grace MacLean, ki jo je upodobila takrat 13-letna Scarlett Johansson, in njenem konju Pilgrimu, je leta 1998 postala kinematografska uspešnica leta. Še danes pa je to eden izmed uspešnejših filmov, pri katerem je bil Redford producent. Takrat je bil zvezdnik sicer star že 62 let, a je v vlogi Toma Bookerja kljub temu navdušil številne ženske po vsem svetu. Počasi pa ponudb za vloge akcijskih junakov in romantični ljubimcev ni bilo več tako zelo veliko kot nekoč.

Čedalje redkeje je stal pred kamero in se je namesto tega raje posvečal režiserskemu delu. Kljub vsemu pa je leta 2002 doživel še en vrhunec. Prejel je namreč častnega oskarja za življenjsko delo. To je bil njegov drugi zlati kipec, saj je prvega, za najboljšega režiserja, osvojil že leta 1981. Navdušil je z dramo Navadni ljudje. Danes se lahko dolgo oboževani lepotec s filmskih platen s ponosom ozre na svojo nadvse uspešno kariero. Igral je namreč v več kot 75 filmih, več kot 40 pa jih je tudi produciral.

Pisalo se je leto 2009, ko je Robert Redford drugič dahnil usodni da. Poročil se je s slikarko Sibylle Szaggars (62 let). Slovesnost je bila v luksuznem hotelu v Hamburgu. Njegova prva soproga Lolo Van Wagene, ameriška zgodovinarka, je bila z njim poročena od leta 1958 do 1985. Z njo ima tri otroke, Amy Redford (48 let), Jamesa (56 let), Shauno (58 let).

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Priporočamo