Roger Federer in njegovo družinsko življenje

Roger Federer in njegovo družinsko življenje (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
3. 8. 2017

Roger se je že kot otrok veliko posvečal športu, predvsem tenisu, za katerega je bil izjemno nadarjen, zato se mu je popolnoma posvetil. Pri rosnih 11 letih je bil tako že eden od najboljših teniških igralcev na svetu, pri šestnajstih je prestopil med profesionalce, danes pa je najboljši tenisač na svetu, ki je pred tedni že sedmič osvojil teniški turnir v Wimbledonu.

Danes skoraj 36-letni Roger je bil rojen v Baslu v Švici kot drugi otrok mami Lynette in očetu Robertu. Otroštvo je v družbi starejše sestre Diane preživel v kraju Riehen, pozneje pa se je družina preselila v Münchenstein, mestece blizu nemške in francoske meje. Tudi zato danes Roger ob švicarski nemščini govori tudi tekoče nemško in francosko, odlično mu gre tudi angleščina.

Teniški lopar v rokah držal že kot otrok

Sicer pa je fanta že kot otroka najbolj zanimal šport – igral je nogomet, badminton, košarko, hokej in seveda tenis. Prav slednji mu je šel tako dobro od rok, da je bil že pri enajstih eden od treh najboljših teniških igralcev v Švici, zato se je temu športu tudi popolnoma posvetil, kar se mu je še kako obrestovalo. Pri rosnih štirinajstih je namreč postal državni mladinski prvak v Švici, pri šestnajstih je prestopil med profesionalne igralce in osvojil naziv mladinskega prvaka v Wimbledonu. A to je bil šele začetek njegove bleščeče teniške kariere ...

Nizal uspeh za uspehom

Potem ko je Roger leta 1999 prestopil med profesionalne igralce in dobil priložnost, da se pomeri tudi z najboljšimi teniškimi igralci na svetu, se je njegov talent pokazal v vsej svoji veličini. Na Marseille Open (1999) je premagal v tistem času enega od najboljših tenisačev Carlosa Moyo, dve leti pozneje, leta 2001, pa je v Wimbledonu premagal sedemkratnega zmagovalca tega turnirja Peta Samprasa. Sam pa je na omenjenem turnirju prvič zmagal že leto pozneje, ko je v finalu premagal Marka Philippoussisa.

Skladno z uspehi je tudi pridno lezel po ATP-lestvici 100 najboljših tenisačev na svetu in leta 2004 pristal na drugem mestu, le leto pozneje pa že na prvem, saj mu je uspelo zmagati tako na teniških turnirjih Australian Open in U. S. Open ter tudi ubraniti naziv v Wimbledonu. Vse do leta 2008 je tenisač uspešno premagoval vse izzive na teniških igriščih in večinoma zmagoval, nato pa se je zanj začelo nekoliko težje obdobje. Na turnirju French Open in Wimbledon je izgubil proti mlademu Rafaelu Nadalu, na Australian Open pa ga je v polfinalu premagal takrat še mladi up Novak Djoković. Zaradi tega je Federer zdrsnil s prvega mesta na ATP-lestvici in zdelo se je, da se kar ne more postaviti na noge, za kar so bile sicer krive bolezni in poškodbe.

Vseeno mu je to leto v družbi kolega Stana Wawrinke uspelo osvojiti zlato medaljo v dvojicah na olimpijskih igrah v Pekingu. Na srečo slaba forma ni trajala predolgo, saj je tenisač že prihodnje leto počasi začel nizati nove uspehe, a šele leta 2012, ko je znova zmagal na turnirju v Wimbledonu, se je znova zavihtel na vrh ATP-lestvice. Prav v Wimbledonu je letos zmagal že osmič, saj mu je v finalu uspelo premagati Hrvata Marina Čilića. To je bilo zanj veliko zmagoslavje, saj se mu je v zadnjih letih zmaga že dvakrat izmuznila, boljši od njega je bil namreč njegov nasprotnik Novak Djoković.

Sicer pa je Federer do danes ob osmih zmagah v Wimbledonu tudi petkrat osvojil Australian Open, prav tako mu je petkrat uspelo osvojiti US Open, enkrat pa French Open. Slavil je na številnih drugih turnirjih po svetu, večkrat tudi v dvojicah, zato ni nič čudnega, da si je prislužil naziv najboljšega tenisača na svetu.

Že od mladosti mu ob strani stoji Mirka

Ljubezensko življenje privlačnega teniškega igralca je vse prej kot razburljivo, saj je fant že 17 let srečen v objemu žene Mirke. Par se je spoznal leta 2000, ko sta skupaj odpotovala v avstralski Sydney, kjer sta kot tenisača na olimpijskih igrah zastopala svojo državo. Kot je Roger pred leti zaupal medijem, sta si bila takoj všeč, po dveh tednih spoznavanja sta se prvič poljubila. Par je vse od takrat skupaj, aprila leta 2009 sta dahnila usodni da, julija istega leta sta prvič postala starša enojajčnima dvojčicama Myli Rose in Charlene Rivi.

Leta 2014 pa sta se jima pridružila prav tako enojajčna dvojčka Leo in Lennart. Družina, ki sicer živi v švicarskem Bottmingenu, z Rogerjem pogosto potuje po svetu, tudi zato, ker je Mirka, ki je leta 2002 teniški lopar postavila v kot, danes tenisačeva predstavnica za stike z javnostjo. Sicer pa je moževa goreča navijačica, zato si skoraj vse njegove dvoboje ogleda s tribun. Ob redkih priložnostih pa se ji pridružijo njuni otroci, ki vsaj za zdaj še ne vedo, kako slaven je njihov očka, se pa vseeno zelo razveselijo vsake njegove zmage.

Za dobra dela vedno najde čas

Roger večino časa posveča tenisu, a tudi za pomoč ljudem v stiski si vedno vzame čas. Zato je že leta 2003 ustanovil posebno fundacijo Roger Federer Foundation, prek katere finančno pomaga otrokom iz revnejših družin pri pridobivanju izobrazbe in športnem udejstvovanju. V Afriki pa podpira organizacijo IMBEWU, ki otroke povezuje s športom ter jih ozavešča o družbi in zdravju. Sicer pa se tenisač pogosto pridruži različnim drugim akcijam, s katerimi znani zbirajo denar za žrtve naravnih katastrof.

T. A.

Priporočamo