Roger Moore: Šolo obesil na klin in se posvetil filmu

Roger Moore: Šolo obesil na klin in se posvetil filmu (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
7. 6. 2017

Roger Moore je konec maja v 89. letu starosti izgubil boj z zahrbtno boleznijo, a pozabiti ga ne bo mogoče. V naš spomin in v zgodovino se je za vedno zapisal z vlogo Jamesa Bonda, ki ga je upodobil kar sedemkrat, in kot menijo številni, mu je to uspelo najbolje od vseh do zdaj.

Mladost Rogerja Moora, ki se je kot edini otrok rodil daljnega leta 1927 mami Lillian in očetu Georgeu v londonskem Stockwellu, je bila precej razburljiva. Fant je bil namreč bolj slabega zdravja in je imel v mladosti številne zdravstvene težave. Pri petih letih je skorajda umrl zaradi pljučnice, nekaj let pozneje je v bolnišnici končal zaradi slepiča, nato pa zato, ker so mu morali odstraniti tudi mandlje in polipe iz nosu.

No, kljub temu je bil Roger čisto običajen otrok, ki mu je šola šla zelo dobro od rok, bil pa je tudi odličen plavalec. A bolj kot izobrazba ga je zanimal film, zato je že pri 15 letih šolo obesil na klin in začel delati v podjetju Publicity Picture Productions kot asistent za animacije. Žal tam ni ostal dolgo, saj so ga za zaradi napake pri delu odpustili. A saj veste, kaj pravijo – ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo.

Rogerjev oče, ki je delal kot policist, je namreč ravno takrat preiskoval rop doma znanega režiserja Briana Desmonda Hursta, zato je izkoristil priložnost in mu predstavil svojega sina Rogerja. Brian je bil nad njim navdušen in mu je ponudil manjšo vlogo v filmu Cezar in Kleopatra (1945), ker je videl, da ima fant velik talent, pa mu je tudi našel mesto na Kraljevi akademiji za dramske umetnosti in mu plačal šolnino za študij. Žal pa sta njegovo šolanje prekinila vojna in vpoklic v vojsko.

James Bond je bil njegova najbolj prepoznavna vloga

Povojno obdobje ni bilo rožnato, zato je moral Roger poprijeti za vsako delo, da je preživel. Nekaj časa je delal kot voznik tovornjaka, ker je bil pravi lepotec, pa je občasno delal tudi kot model, poskusil pa se je prebiti tudi kot igralec. A v Veliki Britaniji ni dobil veliko priložnosti, zato se je odločil za selitev čez lužo, kamor sta odšla z drugo ženo, pevko Dorothy Squires.

Presenetljivo je tam takoj dobil delo v filmski industriji, v manjši vlogi je namreč zaigral v TV-seriji World by the Tail, kmalu zatem pa je podpisal pogodbo z medijsko hišo MGM. A čeprav je pod njihovim okriljem dobil kar nekaj vidnih vlog, ga te žal niso izstrelile med zvezde. To se je zgodilo šele, ko je prestopil k Warner Brosu, saj so mu tam omogočili, da je, med drugim, zaigral v TV-šovu Svetnik (The Saint, 1962–1969), ki je bil uspešen tako doma kot tudi po svetu.

Roger Moore

Ena njegovih najbolj vidnih vlog na filmskih platnih pa je bila zagotovo vloga Jamesa Bonda, v kateri je prvič nastopil leta 1973 v filmu Živi in pusti umreti. Nato pa je v naslednjih 12 letih nastopil še v sedmih drugih delih: Mož z zlato pištolo (1974), Vohun, ki me je ljubil (1977), Operacija vesolje (1979), Samo za tvoje oči (1981), Octopussy (1983) ter Od tarče do smrti (1985), ki je bil tudi zadnji film, v katerem je nastopil v tej vlogi.

Pri skoraj 50 letih se je namreč sam sebi zdel prestar, da bi še igral vlogo pretkanega vohuna in zapeljivca, zato jo je prepustil igralcu Timothyju Daltonu. Vseeno pa številni menijo, da je bil prav Roger v vlogi Jamesa Bonda najboljši od vseh, ki so ga upodobili. Sicer pa je zanimivo, da je igralec, ki je v vlogi tega vohuna pri sebi vedno imel tako ali drugačno orožje, trpel za hoplofobijo oziroma strahom pred strelnim orožjem.

Poročen kar štirikrat

Ljubezensko življenje privlačnega igralca je bilo zelo razburljivo že od mladosti. Fant se je prvič resno zaljubil že v najstniških letih in se tudi poročil z igralko Doorn van Steyn, s katero sta se seznanila med študijem na Kraljevi akademiji za dramske umetnosti. A njuna sreča ni trajala dolgo, saj se nista ravno najbolje razumela, veliko sta se prepirala, večkrat pa tudi stepla.

Moore je še med zakonom spoznal pevko Dorothy Squires, s katero se je po ločitvi od prve žene tudi poročil in se z njo preselil v ZDA. A tudi njun zakon ni bil najbolj srečen. Ne le da je bila pevka kar 12 let starejša od njega, par se namreč ni prav dobro razumel, prav tako tudi nista mogla imeti otrok. Dorothy je sicer večkrat zanosila, a so se vse nosečnosti končale s splavom, kar je bilo za par zelo težko in sta se tudi zato vse bolj odmikala drug od drugega.

Njunega razmerja pa je bilo dokončno konec, ko se je Moore zagledal v italijansko igralko Luiso Mattioli, ki je pozneje postala njegova tretja žena in mati njegovih treh otrok – hčerke Deborah in sinov Geoffreyja in Christiana. A čeprav se je zdelo, da je igralec končno našel žensko svojega življenja, s katero bo srečno živel do konca svojih dni, ni bilo tako. Leta 1993 je namreč spoznal in se zaljubil v Danko Kristino Kiki Tholstrup, zaradi katere se je ločil tudi od tretje žene in se leta 2002 poročil še četrtič in tudi zadnjič. Kiki je bila namreč tista prava, saj je bila umirjena, ljubeča ter mu je vedno stala ob strani.

Roger Moore

Boril se je z rakom

Zdravje je bilo očitno igralčeva šibka točka, saj je tako kot v mladosti kot tudi skozi življenje z njim imel številne težave. Imel je težave z ledvičnimi kamni, raka na prostati in tudi kožnega raka, zaradi težav s srcem so mu morali vstaviti srčni spodbujevalnik. V zrelih letih pa je izvedel, da ima tudi diabetes tipa 2. Usoden zanj pa je bil rak, s katerim naj bi se igralec pogumno boril, a je bila bolezen žal močnejša. Preminil je 23. maja letos na svojem domu v švicarski Crans Montani, pokopali pa so ga v ožjem družinskem krogu v Monaku.

Tina Ambrožič