Rosamund Mary Ellen Pike: Za nežno podobo skrit izjemen talent

15. 10. 2017 | Vir: Story
Deli

Pripoved o blondinki z Oxforda, ki je nemogoče spremenila v mogoče in svet očarala z enim od najboljših igralskih čutov, kar jih Hollywood premore. Film Ni je več (Gone Girl) nas je tako navdušil, da smo pobrskali po preteklosti igralke Rosamund Mary Ellen Pike in odkrili, kako močan talent se skriva za to nežno podobo.

"Pri šestnajstih sem doživela najlepše poletje svojega življenja. Pridružila sem se nacionalnemu mladinskemu gledališču," pripoveduje svetlolaska. Tam je našla svojo družbo, v kateri se je končno in navsezadnje počutila, da pripada svetu. Tam so bili različni ljudje iz različnih delov države, z različnimi ozadji, združeni z enim ciljem: igranjem. Še zdaj se ne boji priznati, da se je kot najstnica prepričevala, da je srečna, pa čeprav je tiho upala in hrepenela po iskanju neke skrite strasti, ki bi zapolnila praznino. Nato je dobila štipendijo, starši pa so ji povedali, da bo pristala v mnogo boljšem okolju kot v tistem, v katerem se je gibala takrat. "Drži glavo pokonci," oponaša.

Stavek, ki si ga je tako dobro zapisala v spomin: "Spomnim se, kako so me nekoč peljali na izpit in je iz našega starega, neohranjenega avtomobila padel izpušnik pred šolo, medtem ko so ostali starši vozili otroke v modernih avtomobilih. Spomnim se, kako so govorili o potovanjih in časovni razliki, jaz pa nisem imela pojma, o čem govorijo. Šele ko sem dopolnila 20 let in dobila vlogo v filmu o Jamesu Bondu, sem prvič stopila na letalo proti Los Angelesu. To je bilo moje prvo potovanje v Ameriko, v prvem razredu. Resnično čarobno."

Danes je Britanka Rosamund Mary Ellen Pike znana igralka, katere letni zaslužek ocenjujejo na nekaj milijonov dolarjev. A to zanjo ni izgovor, da bi se obnašala drugače, bolj vzvišeno. Denar, pravi, ima zanjo enako ceno kot takrat, ko je bila brez prebite pare: "Ko odraščaš brez denarja, se tvoj odnos do njega ne spremeni, ne glede na to, kako premožen postaneš." Zato rada pripoveduje anekdote o tem, kako ne mara osebnih voznikov in kako si raje privošči taksi, pa čeprav jo taksimetri spravljajo ob živce. Čeprav si ga namreč brez težav lahko privošči, vedno dobi tesnoben občutek, ko cena začne naraščati.

Ravno v nekem intervjuju je ob tej pripovedi povedala, da če bi lahko čas zavrtela nazaj in še enkrat podoživela trenutek v življenju, bi bila to vloga v Jamesu Bondu. Njena odskočna deska. Tistega dne je odšla k svojemu agentu, ki jo je pričakal z odprtimi rokami. "Draga moja, postala boš Bondovo dekle," je vzkliknil. In ravno v tistem trenutku je Rosamund pomislila, da taksimetri pač ne bodo več tako strašni. Je pa res, da so bili kljub tej prestižni vlogi, za katero bi verjetno ubijalo marsikatero dekle, njeni igralski začetki bolj trnove narave. Še preden se je vpisala na univerzo, je dobila košarico mnogo dramskih šol. To je bila za njeno samozavest uničujoča izkušnja.

A vedela je, kaj si želi. "Hotela sem postati igralka. Lahko bi me še tolikokrat zavrnili, a teh sanj ni mogel zrušiti prav nihče. Hotela sem jim dokazati, da nimajo prav," pove neposredno, brez olepšav. Tako kot to, da jo je malce potolažil in na dušo popihal igralski rojak Christian Bale, ki ga poznamo kot modernega Batmana. Tudi on se igralskega poklica ni izučil v šoli. "Sedela sem poleg enega od največjih igralcev na svetu, ki tako kot jaz ni obiskoval dramske šole. Pomislila sem na vse ljudi, ki so me kdajkoli zavrnili, in si dejala: Zdaj pa imate!" pripoveduje nadarjena in lepa Rosamund,

Ja, vloga Bondovega dekleta je vse zasukala na glavo. Film Die Another Day jo je izstrelil med elito, čeprav za snemanje pravi, da je bila kar malce zastrašujoča izkušnja. Bala se je namreč razočaranja ljudi, tega, da so pričakovali več, kolikor so v resnici dobili. Z uspehom filma Ni je več je bila že bolj samozavestna. "Če bi mi kot najstnici rekli, da bom nekoč sodelovala z moškimi, katerih posterje sem imela na steni, ne bi verjela," v smehu priznava. "Ko sem pred kratkim nakupovala v eni izmed lokalnih trgovin, je neka ženska za menoj dejala, da sem podobna tistemu dekletu, ki je zaigralo v filmu z Benom Affleckom. Druga ji je odgovorila, da to zagotovo nisem jaz, saj sem Hollywoodčanka."

Pikova je sicer Londončanka, edina hči opernih pevcev Caroline in Juliana, ki je trenutno še vedno zaposlen kot profesor glasbe na Birminghamskem konservatoriju. Kot otrok je s starši, ki so koncertirali po velikih prizoriščih, prepotovala večino evropskih mest. Osemintridesetletnica se je lotila študija angleške literature, med katerim se je pojavila v manjših vlogah mnogo britanskih televizijskih šovov. Danes je Rosamund odkrita aktivistka in leta 2015 je podpisala javno pismo Angeli Merkel, naj se osredotočijo na situacijo žensk v Južni Afriki.

"Ko sem odraščala in hodila na zabave, nisem bila dekle, v kateri so fantje iskali nekaj več. Nisem bila tista prava, in to je resnica," se še spominja Pikova. A to je ni motilo, še prizna: "Zdi se mi, da nisem bila pripravljena na fante. Opazovala sem druga dekleta in si mislila, da bom nekoč tudi jaz počela to."

Rosamund pa je potem res imela razburljivo ljubezensko življenje. Pri osemindvajsetih je njen takratni zaročenec, režiser Joe Wright, le nekaj tednov pred velikim slavjem odpovedal poroko. Še leta po tem je bil božič praznik z grenkim priokusom - počutila se je osamljeno, prazno, v spominu na boleč dogodek v preteklosti. Zdaj je že od leta 2009 v razmerju z Robiejem Uniackom, matematičnim genijem, s katerim ima dva otroka, starejšemu je ime Solo. "Pred leti mi je agent podaril dva spominka z imeni mojih sinov. Doma sem premišljevala - nominirana sem bila za oskarja, kmalu po tem, ko sem povila drugega sina. Opazovala sem spominka in si dejala, kako je to izjemno!" je razkrila.

Neja Drozg

Nova Story že v prodaji

Story 41/2017

Story 41/2017, od 05. 10. 2017