Ryan Gosling se je kot otrok zanašal na svoje pesti

Ryan Gosling se je kot otrok zanašal na svoje pesti (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
25. 11. 2018

V filmu Prvi človek Ryan Gosling naredi majhen korak za človeka in velik za človeštvo.

Od otroškega vzdevka “Težava” do seganja po zvezdah, in to dobesedno - v zgodbi o Apollu 11, o odpravi na Luno in Neilu Armstrongu.

Ryan Gosling je igralec kanadske krvi. Začetni uspeh je žel v Disneyjevih serijah, pozneje v melodramah Beležnica, Otožno valentinovo, Ostani in Vozi! ter v komediji Prava fanta in muzikalu Dežela La La. Neprekosljivi šarmer je v žep pospravil nešteto prestižnih nominacij, tudi oskarja za glavno vlogo. Fant, ki mu je bilo usojeno postati svetovna zvezda, je na svet prijokal novembra leta 1980 v Londonu. Ne, ne gre za britansko prestolnico, temveč majhno kanadsko mestece v bližini Ontaria.

Otroštva se spominja rad, saj je zaradi kanadskega večkulturnega načina delovanja okusil vse njene prednosti. Njegov oče Thomas Ray Gosling je prinašal novce v družino kot potujoči posrednik za tovarno papirja. Thomas, deloholik po duši, je imel boljšo polovico - Donno, Ryanovo mamo, s katero sta se dolga leta prepuščala lepim platem zakonskega jarma. Pregovor pravi, da je vsega lepega enkrat konec, in tudi ta romantična pripoved v zvezdah ni imela zapisane večne usode.

Ko jih je mali Gosling imel 13, sta podpisala ločitvene papirje. Skrbništvo nad njim in sestro je bilo dodeljeno mami, na račun česar se še danes brez slabe vesti rad pošali, da ga je življenje ob dveh ženskah prisililo, da je moral razmišljati kot dekle - situacija je nedvomno močno vplivala na odraščajočega mladeniča, boril se je za pozornost. Pogosteje kot na besedni obračun se je zanašal na svoje pesti, kar je terjalo svoj davek. Dobra družba ga je izločila sama, zaradi eksplozivnega značaja so se ga začeli izogibati celo vrstniki iz razreda in sosedi. Ironično mu je svet obrnil na glavo film First Blood s Sylvestrom Stallonejem v igralski zasedbi.

Po ogledu filma se je vsem svojim zbadljivcem odločil postreči s porcijo, ki si jo zaslužijo. V šoli jim je grozil s kuhinjskimi noži, a farsa se je hitro zaključila s šolanjem na domu in strogim nadzorom, ki je sledil. Položaj je še oteževala stroga verska prepričanost staršev, predanih mormonski veri - edino, kar mu je bilo dovoljeno gledati na televiziji, so bili biblijski subjekti in dokumentarci o naravi. Naposled je mama Donna dognala, da razlog za sinovo obnašanje ne tiči le v strahotnem iskanju pozornosti, temveč tudi v neizraženem kreativnem potencialu, povezanem z neskončno mero energije, s katero si je tako želel stopiti iz povprečja.

Bil je kot lava, ki se poskuša prebiti na površje, je nekoč razkrila Donna. Torej, ko je na rojstnodnevni torti upihnil 13 svečk, se je pridružil odmevnemu Mickey Mouse Clubu, v katerem je nastopalo veliko danes hvalevrednih ustvarjalcev, na primer Britney Spears, Christina Aguilera in Justin Timberlake (Justinova mama je takrat nad njim za šest mesecev dobila uradno skrbništvo). Ko je leta 1995 zapustil Mickey Mouse Club, je, sicer neuspešno želel zgraditi kariero v glasbi, a mu je potem le uspelo dobiti zmagovalno srečko. Pridobil je samozavest in sklenil prijateljstva. Televizijske priložnosti so se začele odpirati same.

Tri leta pozneje se je trdo delo obrestovalo z glavno vlogo v seriji Mladi Hercules, leta 2001 prav tako v filmu Vernik. Nato so začele deževati kompleksnejše vloge in Raynova filmografija je počasi začela dobivati svojevrstno podobo. Po nekaj temačnejših scenarijih je presedlal na nekaj romantičnega, bolj čustvenega, danes kultnega. Leta 2004 je predvsem žensko občinstvo obnorela Beležnica, z njo pa je prišla njegova prva nominacija za oskarja. Režiser Nick Cassavetes je Goslinga in soigralko Rachel McAdams popeljal do svetovne slave. In postala sta par. “Veliko ljudi najino razmerje jemlje kot takšno, kot ga igrava v filmu. Verjemite, sva veliko bolj romantična,” je o nekdanjem dekletu takrat razkril Gosling.

Pri izbiri projektov nikoli ne hiti. Ljubša so mu pomenljiva dela kot dirka za profit. Letno navadno pozdravimo dve njegovi premieri, ki sta prava zakladnica za filmoholike. Leta 2015, na primer, je ob Rooney Mara, Michaelu Fassbenderju in Natalie Portman zaigral v filozofski drami Song to song, leto pozneje ob Russllu Crowu v kriminalni komediji Prava fanta in pa Deželi La La, ponovno ob Emmi Stone. Več ko je film osvojil nagrad, več src gledalcev je osvojil po vsem svet. Namreč, minila so leta, odkar je bil muzikal vse v enem - visokoproračunski film z ganljivim zapletom. Gosling je vlogo okronal z zlatim globusom, Emma pa je s konkurenco pometla celo na oskarjih.

Zaman bi bilo dejati, da šarmer nikoli ne trpi za pomanjkanjem pozornosti nežnejšega spola. Kot velika hollywoodska zvezda so v njegovi postelji pristala številna velika igralska imena, ki jih je navadno spoznal tam, kjer se počuti najbolj doma - na snemanju. Že leta 2002 je na plan prišla njegova afera s 16 let starejšo Sandro Bullock, nato, kot omenjeno, z na videz sopotnico za življenje, Rachel McAdams.

Od jeseni leta 2011 pa je Ryan v zvezi s prepoznavno latinskoameriško igralko Evo Mendes. Njuno ljubezen je še okrepila deklica Esmie, kot ji ljubkovalno pravita. Danes v njegovo življenje prinašata srečo dve deklici, v čast tega pa si je na prste desne roke vtetoviral njuni imeni.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story24/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 24/2018

Story 24/2018, od 08. 11. 2018