Ryan Gosling: Šolo že zgodaj obesil na klin

Ryan Gosling: Šolo že zgodaj obesil na klin (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
6. 4. 2017

Ryan je od nekdaj vedel, da si želi postati igralec, zato je že zelo zgodaj začel nastopati in se udeleževati avdicij, na katerih so ga tudi odkrili, in njegova pot proti vrhu se je lahko začela. A čeprav se sliši, kot da bi uspeh prišel čez noč, je bilo vse prej kot tako.

Fant je moral zanj trdo delati, vendar se mu je to še kako obrestovalo. Danes je namreč eden izmed najbolj uspešnih in znanih igralcev na svetu. Številni pa ne vedo, da je tudi nadarjen glasbenik. Če vas zanima, katere instrumente igra in ali morda tudi poje, berite dalje, saj vam bomo to in še kaj več razkrili v tem članku.

Ryan Thomas Gosling je bil rojen 12. novembra 1980 v Londonu (Ontario) v Kanadi mami Donni, učiteljici, in očetu Thomasu, prodajalcu, zaradi katerega se je družina tudi veliko selila. Šele po ločitvi staršev sta se Ryan in njegova sestra Mandi z mamo ustalila v kanadskem mestu Cornwall. Tam je fant tudi obiskoval šolo, ki pa je ni dokončal, a ne zaradi tega, ker mu učenje ni šlo najbolje, temveč zaradi incidenta, ki ga je zakrivil. V šolo je namreč nekega dne prinesel nože, ki jih je med odmorom metal v druge otroke. No, na srečo pri tem nobenega ni ranil, so ga pa pristojni zaradi tega vseeno izključili iz šole. To za Ryana ni bila nobena tragedija, saj šole ni maral, med sošolci pa tudi ni imel veliko prijateljev. Nekaj časa se je tako pod maminim nadzorom šolal doma, kar mu je sicer bilo zelo všeč, a ni zdržal dolgo. Želel si je le igrati, zato je izobraževanje obesil na klin in se svoji strasti tudi popolnoma posvetil.

Vedno si je želel igrati

Ker je že v rosnih letih ugotovil, da v igranju zelo uživa, je nenehno iskal priložnosti za to, da bi lahko igral. Pri trinajstih letih se je udeležil odprte avdicije za serijo The Mickey Mouse Club in jo tudi opravil ter se preselil v Orlando na Floridi. Dve leti je tako dneve preživljal v zabaviščnem parku Walt Disney World, kjer je v družbi danes prav tako znanih obrazov – pevke Britney Spears in Christine Aguilera ter pevca in igralca Justina Timberlaka, pri katerem je v tem času tudi živel – serijo tudi snemal. Ko so jo umaknili s sporeda, pa se je fant vrnil v domačo Kanado, kjer je igral v različnih znanih TV-serijah. Ko so mu ponudili vlogo Herculesa v najstniški seriji Mladi Herkules (Young Hercules), se je za nekaj časa celo preselil na Novo Zelandijo, saj so serijo snemali prav tam. Na filmskem platnu pa se je v vidnejši vlogi pojavil leta 2001, in sicer kot Daniel Balint v filmu The Believer (2001), kar mu je prineslo nominacijo za nagrado Independent Spirit Award za najboljšo moško glavno vlogo. Šele s filmom Beležnica (The Notebook, 2004), v katerem je zaigral skupaj z Rachel McAdams, pa se je dokončno prebil med zvezde. Takrat so namreč začele prihajati vse večje in tudi vse bolj zahtevne vloge, v katerih je fant preprosto blestel in si zanje prislužil tudi številne prestižne filmske nagrade oziroma nominacije zanje. Letos pa je za vlogo džezovskega pianista Sebastiana v filmu La La Land, v katerem sta zaigrala skupaj z Emmo Stone, končno osvojil zlati globus, zanj pa je prejel tudi svojo drugo nominacijo za oskarja za najboljšega igralca.

Ob igranju najde čas tudi za glasbo

Čeprav Ryan večino svojega časa posveča igranju, ki je njegova prva ljubezen, je tudi navdušen glasbenik. Ne le da odlično poje, temveč zna igrati tudi več instrumentov – klavir, kitaro, bas kitaro in čelo. Nič čudnega torej, da sta s prijateljem Zachom Shieldsom leta 2007 ustanovila tudi duo Dead Man's Bones ter leta 2009 posnel istoimenski album, pozneje pa sta se odpravila še na krajšo koncertno turnejo po ZDA. A kljub pozitivnim odzivom večjega uspeha nista doživela, kar pa jima ni vzelo volje do nadaljnjega ustvarjanja, v katerem preprosto uživata in s katerim hranita svojo dušo.

Eva je tista prava

Ryan ni zmešal glave le svojim oboževalkam, temveč tudi marsikateri znani igralki, med drugim Sandri Bullock in Rachel McAdams. Pravo ljubezen pa je našel v objemu šest let starejše igralke Eve Mendes, s katero sta se seznanila leta 2011 na snemanju filma The place beyond the pines. Kmalu zatem sta se zaljubila in ugotovila, da ne moreta drug brez drugega. A ker svojo zasebnost skrbno skrivata, o njunem skupnem življenju ni veliko znanega, le to, da sta ponosna starša dveh deklic – triletne Esmeralde Amande in skoraj leto dni stare Amande Lee, s katerima rada preživita vsak prost trenutek. Sicer pa naj bi parček lani svoje razmerje kronal s poroko, ki naj bi se zgodila v ožjem družinskem krogu.

T. A.