Sally Hawkins: Igra je premagala disleksijo

Sally Hawkins: Igra je premagala disleksijo (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
6. 5. 2018

Z zlatim globusom nagrajena igralka Sally Hawkins je v preteklosti zaigrala v mnogo kritiško pohvaljenih filmih, od Happy-Go-Lucky, Blue Jasmine do letošnjega oskarjevskega zmagovalca Oblika vode (The Shape of Water).

Rodila se je v Londonu 27. aprila leta 1976 in odraščala v zelo ustvarjalni družini - mama Jacqui Sinfield in oče Colin Hawkins, oba irskih katoliških korenin, sta bila zelo uspešen pisateljsko-ilustratorski tandem z mnogo otroškimi knjižnimi deli. V njenem zgodnjem otroštvu je štiričlanska družina (ima še starejšega brata Finbarja, ki je danes uspešen producent) živela v ugledni londonski soseski.

Sally je kot mladostnica trpela za hujšo obliko disleksije, in kot je nekoč pojasnila v enem izmed intervjujev, je prav odločitev za igralski poklic prispevala k njenemu osebnemu in akademskemu razvoju. Igralstvo in nastopanje pred publiko sta jo tako prevzeli, da je na kraljevo šolo za dramaturško umetnost poslala vlogo za vpis in kmalu dobila odgovor, da je sprejeta v prestižen program. Sprva jo je zanimala komedija, nato pa se je v njej kmalu rodila ljubezen do gledališkega odra.

Sally Hawkins: Igra je premagala disleksijo

"Rada izginjam. To je bistvo igranja. Zame igranje pomeni nadeti si masko nove osebnosti, stopiti v čevlje nekoga drugega. Imam svoj obraz, ampak ga uporabim kot orodje za odkrivanje novega duha, novega značaja," je prepričana. Šolanje je zaključila pred natančno 20 leti, leta 1998. Nato je pozdravila nekaj manjših vlog - leta 2002 se je pojavila v drami All or Nothing, pozneje v napetem trilerju Layer Craig ob Danielu Craigu, ki je trenutno najslavnejši britanski agent James Bond.

Sally Hawkins: Igra je premagala disleksijo

Z režiserjem prvega filma Mikom Leighom sta znova sodelovala v drami Vera Drake. Leta 2007 jo je pod svoje okrilje vzel legendarni režiser Woody Allen in posnela sta film Cassandra's Dream. Ta je prišel na velika platna, požel odobravajoče kritike in Hawkinsova je začela pridobivati veljavo. Že leto pozneje je talent potrdila z vlogo nadobudne londonske učiteljice Poppy v britanski komediji Happy-Go-Lucky, lik pa ji je prinesel nominacijo in zmago na podelitvi zlatih globusov.

Allen ni skrival navdušenja nad njo, saj ji je leta 2013 znova namenil stransko vlogo v filmu Blue Jasmine. Ta pripoveduje o nekdanji premožni newyorški gospe (Cate Blanchett), ki se je znašla v težkih časih in se je primorana preseliti v stanovanje svoje povsem povprečno finančno preskrbljene sestre (odigra jo Hawkinsova) v San Franciscu. Lahko bi dejali, da je bilo preteklo leto njeno leto. Zaigrala je v enem od najodmevnejših filmov zadnjega obdobja Oblika vode, ki je vsekakor vreden ogleda! Sallyjin prispevek k filmu in produkciji ni ostal neopažen, saj namreč hvalijo njeno delikatno odigrano vlogo brez dialoga. Zato si je prislužila nominacijo za nagradi zlati globus in oskar.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije Profimedia, Getty Images

Nova Story že v prodaji

Story