Sarah Jessica Parker ne mara primerjav s Carrie

12. 1. 2009 | Vir: Story
Deli
Preden je postala Carrie Bradshaw, je bila le ena izmed mnogo nadarjenih igralk. Danes je Sarah Jessica Parker zvezda, modna ikona in vzornica žensk po vsem svetu. Že pred tremi leti se je 43-letnica spopadla z novim izzivom - kako se znebiti primerjav z likom, s katerim se nikoli ni poistovetila.

Ona ni Carrie, čeprav jo bodo vse življenje primerjali z njo. Nima se rada kot Carrie in tudi o moških ne razmišlja na njen način. Vsaj tako trdi Sarah Jessica Parker, ki je utelesila ta lik.

Rodila se je 24. marca 1965 v Ohiu. Na svet je privekala kot četrti otrok učiteljice Barbare in pisatelja Stevena Parkerja. Doma so jo pričakali brat Timothy Britten in sestri Pippen ter Rachel. Na žalost pa družina ni dolgo ostala skupaj. Ko je bila še dojenčica, so se njeni starši ločili. Z mamo, bratom in sestrama se je preselila v Cincinnati, kjer je preživela prvo desetletje življenja. Njena mama se je znova poročila in drugemu možu Paulu Forsteju povila še štiri otroke, sinova Aarona D.-ja in Andrewa ter hčerki Megan in Allegro. Vseh osem otrok je učiteljica Barbara usmerjala na umetniško področje. V tako številčni družini je Sarah odraščala v revščini, zato se je odločila, da bo svoj prvi honorar zaslužila že pri osmih letih. Prijavila se je na avdicijo za ekranizacijo Andersonove pravljice Deklica z vžigalicami in dobila glavno vlogo!

Na Broadwayu je doživela prvenec pri 14 letih, in sicer v muzikalu Annie, ustvarjenem po knjigi Thomasa Meehana. Istega leta, to je 1979, je v filmu Rich Kids odigrala prvo filmsko vlogo. Leta 1984 so jo za vlogo v glasbeni drami Footloose filmski kritiki razglasili za najboljšo mlado igralko. Takrat se je prvič v življenju tudi resno zaljubila, in sicer v igralca Roberta Downeyja mlajšega. Sedem let sta živela skupaj ,in to je bilo najbolj burno obdobje njenega življenja. On je bil namreč nagnjen k alkoholu in  mamilom, kar je še vzpodbujalo njegovo ekscesno obnašanje. Ljubezen med njima se je končala leta 1991 in zvezdnica je tolažbo iskala v kratkotrajnih avanturah. Ko je imela razmerje z najmlajšim Kennedyjem, Johnom mlajšim, je postala glavna tema tabloidov.

Oktobra leta 1991 je spoznala igralca Matthewa Brodericka. Srečala sta se, ko je Matthew režiral film, v katerem je igral Sarahin brat. Pred kratkim je priznala, da je bila z njim obsedena, še preden ga je sploh spoznala: “Smešno je, da sicer nikoli nisem hodila v kino, takrat pa sem si ogledala vse njegove filme, še preden sem ga sploh spoznala.” Leta 1997 je v šovu Davida Lettermana v etru izrazila svojo željo in takoj, ko so se kamere ugasnile, jo je Matthew zaprosil. 19. maja istega leta sta se poročila v tajnosti, zakonsko zaobljubo pa je Sarah, ki je takrat že postala modna ikona, izgovorila v preprosti črni obleki.

“Moj mož Matthew ima obraz, ki deluje, kot da se sploh ne stara. Podobno kot Paul McCartney. Nenehno mu govorim, kako je lep, on pa to sovraži. Ob tem mu je strašno neprijetno. Njegova koža je mehka in sveža kot koža najinega sina. Ob živce me spravlja dejstvo, da ne uporablja kozmetičnih izdelkov, ki jih jaz tako pobožno kupujem, a je kljub temu videti dobro,” je navdušeno pripovedovala o svojem življenjskem sopotniku, dokler se nad njun zakon pred kratkim niso zgrnili črni oblaki.

Prevaral jo je namreč s 25-letno socialno delavko, s katero se je tri mesece dobival v stanovanju svojega prijatelja. Ko je bila Carrie iz Seksa v mestu zapuščena pred oltarjem, je rešitev poiskala v Mehiki. Kaj pa je, ko je izvedela za moževo nezvestobo, storila Sarah? Pobegnila je na Irsko!

V nasprotju s Carrie je s seboj vzela še svojega moža Matthewa Brodericka in sina Jamesa Wilkieja. Družina je na Irsko, kjer je uživala v miru in lepotah svojega posestva, zbežala pred vsiljivimi newyorškimi paparaci. Ti so se namreč vselili v njuno neposredno bližino in jima niso pustili niti dihati. “Vselili so se v sosednje stanovanje, zato imava zdaj občutek, da živiva v nekem vohunskem filmu. Slišiva jih, ko prihajajo in odhajajo,” je takrat izjavila nesrečna zvezdnica.

Menda je bilo življenje z novimi sosedi tako nevzdržno, da sta slavna zakonca razmišljala celo o selitvi. Očitno je bilo res zelo hudo, saj je Sarah med drugim znana tudi po izjavi, da ni nikoli niti razmišljala o tem, da bi zapustila Veliko jabolko, še posebej ne, odkar je poročena z rojenim Newyorčanom. Najbolj na živce ji gre Los Angeles, ki ga naravnost sovraži. Po njenem mnenju tam znane osebe obravnavajo, kot da so eksotična bitja. Za zdaj torej ostaja zvesta New Yorku, prav tako kot njen lik novinarke Carrie Bradshaw v seriji Seks v mestu.

Producenti te serije so ji glavno vlogo ponudili le nekaj mesecev po poroki in Sarah jo je brez razmisleka sprejela ter prvih pet zakonskih let v popolnosti podredila poslu. “Bilo je zabavno igrati nenasitno grabežljivko in neustrašno žensko, saj sem v resničnem življenju sramežljiva, konservativna in plaha,” pravi Sarah.

Da je res takšna, je dokazala s tem, da se edina od igralk, željnih seksa v mestu, ni razgalila niti v eni epizodi. To je bil pogoj, ki ga je producentom postavila že ob podpisu pogodbe. Veliko težavo ji je predstavljalo tudi igranje strastnih in eksplicitnih scen s Chrisom Nothom, ki je v priljubljeni seriji igral Živino.

Ena izmed redkih skupnih točk Sarah in Carrie pa je zagotovo ljubezen do mode. Igralka, ki je v seriji znana kot velika privrženka modnih trendov in dragih čevljev, namreč tudi v resničnem življenju stavi na modo. 7. junija lani je na trg prišla njena modna linija. Kolekcija Bitten obsega okoli 400 različnih kosov džinsa, topov, kostimov, bluz, puloverjev iz kašmirja, torbic in spodnjega perila.

Podobnost s Carrie lahko najdemo tudi v obsedenosti z zunanjim videzom. Ko jo je revija za moške Maxim letos izbrala za najmanj privlačno žensko na svetu, se je namreč pošteno razhudila. Izjavila je celo, da je rezultat ankete brutalen in da je prizadel tako njo kot tudi njenega soproga, ki je začel svoj okus za ženske zaradi tega postavljati pod vprašaj.

“Ali imam morda ogromne umetne prsi, botoks in napumpane ustnice? Nimam. Ne ustrezam nobenim standardom iz ženskih revij. Sem zaradi tega najmanj privlačna na svetu? To je brutalno in me je šokiralo,” je tarnala. Njene pritožbe niso naletele na gluha ušesa, saj je bilo pozneje v eni izmed številk omenjene revije zapisano, da so se ustvarjalci revije nepričakovano zaljubili v njen lik in delo, torej so se ji nekako opravičili.

Največja razlika med njenim likom in resnično osebo pa je vsekakor v tem, da Carrie ni mamica, Sarah pa je radosti materinstva prvič občutila 28. oktobra 2002. Povila je fantka Jamesa Wilkieja Brodericka, ki je ime dobil po Matthewovem očetu, igralcu Jamesu Brodericku. Prav pred kratkim smo izvedeli, da se je zdaj šestletni fantič že zelo zgodaj opredelil v političnem smislu. “Prisega na Baracka Obamo in zelo resno se zanima za volitve. Je njegov velik oboževalec in pravi podpornik,” je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami povedala njegova slavna mamica in poudarila, da se je njen mali do te odločitve dokopal povsem sam, brez ‘hujskanja’ staršev.

Sarah je skozi lik Carrie Bradshaw pred vsem svetom odkrito spregovorila o seksu in intimnih zvezah, serijo o življenju štirih emancipiranih Newyorčank pa je snemala še dve leti po rojstvu sinčka. “Včasih sem na snemanjih preživela tudi 16 ur dnevno. Sina sem dojila med premori, a to ni bil način, po katerem sem hotela vzgajati svojega otroka,” pojasnjuje igralka.

Po šestih sezonah snemanja je leta 2004 ena izmed najbolj gledanih serij vseh časov doživela svoj konec. Sarah se je strinjala, da je bilo to povsem dovolj, da je popolnoma razvila karakter svoje največje vloge. Po koncu snemanja je bila za lik Carrie nagrajena z zlatim globusom. Ko si je po snemanju serije Seks v mestu privoščila premor, se je marsikdo spraševal, kaj bo počela v prihodnje. Nekateri so trdili, da se bo posvetila družinskemu življenju, drugi so bili prepričani, da se bo vrnila na filmska platna. Naredila je oboje. Najprej je leto dni uživala v družinskem gnezdu, potem pa se je začela pripravljati na nove filmske vloge, s katerimi se je poskušala za vedno znebiti Carrie.

Pa ji je to uspelo? Niti ne. V srcih oboževalcev še vedno ostaja Newyorčanka Carrie, za kar je letos poskrbela romantična komedija Seks v mestu, ki je več kot navdušila. Že prvi dan predvajanja v ameriških kinih je film zaslužil skoraj 17 milijonov evrov in tako postal romantična komedija z najboljšim komercialnim startom v zgodovini hollywoodske filmske industrije. Požel je velikanski komercialni uspeh, v blagajne pa do danes prinesel več kot 400 milijonov dolarjev (308 milijonov evrov).

To je bilo seveda dovolj, da so producenti že začeli kovati načrte za prihodnost. “Zdaj že delajo scenarij za drugi film. Producenti so tako prepričani, da bo prvo nadaljevanje uspešnica, da so se odločili aktivirati opcijo, ki bi vse zvezdnice filma prisilila k temu, da bi igrale v nadaljevanju. Mislijo celo, da je iz filma mogoče narediti franšizo, in verjamejo, da bodo posneli celo trilogijo,” je razkril dobro obveščeni vir.

Sarah je nad idejo navdušena, njena soigralka Kim Cattrall, ki igra spolno nenasitno Samantho, pa je pred kratkim kot gostja britanskega šova The Paul O’Grady potrdila te informacije in napovedala, da bodo snemali nadaljevanje.

Tudi Sarah Jessica je namignila, da resno razmišljajo o nadaljevanju, a za zdaj še vedno manjka tisto, kar je najpomembneje - zgodba: “Vse je v zgodbi. Če povemo novo zgodbo, ki publiki ne bo všeč, potem to nima smisla. Do zdaj smo imeli srečo. Dolgo časa smo bili v milosti gledalcev, in to smo vzeli resno. Ravno zaradi tega je zdaj naš največji izziv dobra zgodba.”

Sicer pa se je o drugem delu filma že pogovarjala s scenaristom Michaelom Patrickom Kingom in po pogovoru sta se oba strinjala, da bodo - če bodo imeli dobro zgodbo - posneli nadaljevanje. Oboževalcem in predvsem oboževalkam torej ne preostane drugega, kot da upajo na najboljše in počakajo na morebitno nadaljevanje …


Napisal Tim Jeras
Fotografije Red Dot, Rex Features in New Line Cinema

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk