Serena Williams: Teniški lopar zamenjala za pleničke

Serena Williams: Teniški lopar zamenjala  za pleničke (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
8. 12. 2017

Še pred letom dni je bila Serena Williams popolnoma osredotočena na svojo teniško kariero ter je zagnano načrtovala nove teniške podvige. A saj veste, kaj pravijo – človek obrača, življenje obrne, in to se je zgodilo tudi Sereni. Njen izbranec Alexis Ohanian jo je namreč zaprosil za roko, le nekaj tednov pozneje pa jo je presenetila še nepričakovana nosečnost, ki ji je življenje – v pozitivnem smislu – obrnila na glavo.

Serena Jameka Williams je danes ena najboljših teniških igralk na svetu, a njena pot do vrha je bila dolga in prav nič lahka. Tenisačica, ki se je rodila leta 1981 v Saginawu v ameriški zvezni državi Michigan, mami Oracene in očetu Richardu, je prve zamahe z loparjem naredila pri rosnih treh letih na teniških igriščih v Comptonu (Kalifornija), kamor se je družina preselila kmalu po njenem rojstvu.

Tenis je igrala že kot otrok

Tako njo kot njeno starejšo sestro Venus, ki je danes prav tako uspešna teniška igralka, je treniral kar njun oče, ki naj bi se tenisa naučil iz knjig in videoposnetkov. A očitno je bil njegov pristop pravi, saj sta dekleti z veseljem vihteli loparje, z leti pa so prišli tudi prvi uspehi – Serena je že pri desetih letih na otroški turneji ameriškega teniškega združenja (US Teniss Association) bila prva med mladimi do deset let. Ker je oče želel, da bi dekleti znanje tenisa še nadgradili, pa so se iz Kalifornije kmalu preselili na Florido, kjer sta obiskovali teniško akademijo Ricka Maccija, priznanega teniškega trenerja. A čeprav se zdi, da je Serena vse svoje otroštvo igrala le tenis, to ni čisto res. Poleg igranja tenisa je obiskovala osnovno in srednjo šolo ter ju tudi končala, v zgodnjih najstniški letih pa je za nekaj časa lopar celo postavila v kot. Njen oče namreč ni želel, da bi zaradi treningov in tekmovanj njegovi hčerki izgoreli, zato ju je s sestro za nekaj časa umaknil iz tekmovalnega tenisa, da sta lahko uživali v življenju običajnih najstnic.

Vzponi in padci so jo okrepili

Premor od tenisa in tekmovanj je Sereno le okrepil in ji dal zagona za nove izzive. Leta 1995, pri le 14 letih, je na lastno željo prestopila med profesionalne tenisače. Leto pozneje, ko je tudi zares začela igrati na turnirjih, pa je tekmicam prav hitro pokazala, da z njo ni dobro češenj zobati. Na svoji poti proti vrhu je kljub mladosti namreč z lahkoto opravila tudi z bolj izkušenimi tenisačicami, kot sta takrat bili Mary Pierce in Monica Seleš, ter se ji je v le dveh letih s 304. mesta uspelo prebiti na 99. mesto lestvice WTA. A to je bil šele začetek, saj je Serena v naslednjih letih osvojila tudi vse večje turnirje na svetu – leta 1999 sta s sestro Venus zmagali v dvojicah na Grand Slamu, leta 2002 ji je uspelo osvojiti French Open, US Open ter Wimbledon, leto pozneje pa je zmagala še na Australian Openu.

Žal pa je izjemen trud, ki ga je vložila v doseganje svojih ciljev, zahteval svoj davek – zaradi izčrpanosti in številnih poškodb se je bila prisiljena za nekaj časa umakniti s teniških igrišč. Vrnitev na vrh pa je bila vse prej kot lahka. Kot je Serena izdala v svoji avtobiografiji Kraljica teniških igrišč (2009) sta ji pri premagovanju težav pomagali predvsem vera (Serena pripada verski skupnosti Jehovove priče) in osebna rast, zagotovo pa brez trdne volje in treningov ni šlo. Leta 2008 je tako končno spet v rokah držala medaljo, saj je osvojila US Open, še isto leto pa sta s sestro Venus osvojili zlato olimpijsko medaljo v dvojicah na olimpijskih igrah v Pekingu. Temu so vse do danes sledili še številni drugi dosežki – med drugim dve zlati medalji na OI v Londonu leta 2012 (samostojna in v dvojcu s sestro Venus), French Open leta 2013 in leta 2015, Wimbledon v letih 2012, 2015 in 2016, US Open v letih 2012, 2103 in 2014 ter Australian Open leta 2015 in leta 2017.

Serena Williams: Teniški lopar zamenjala  za pleničke

Ko ne igra, ustvarja modna oblačila

Če ste si kdaj ogledali kakšen Serenin teniški dvoboj, potem verjetno že veste, da je med vihtenjem loparja vedno oblečena v barvita in včasih tudi nekoliko neobičajna oblačila. Tenisačica namreč modo obožuje in je na Inštitutu za umetnost v Ford Lauderdalu, študirala in tudi končala študij modnega oblikovanja. Njena prva znamka oblačil Aneres je luč sveta ugledala leta 2004, temu je pet let pozneje dodala še kolekcijo torbic in nakita. Od leta 2007 pa ima tudi lastno blagovno znamko EleVen by Venus Wiliams, v okviru katere proizvaja športna oblačila. Sicer pa, ko smo ravno pri modi, Serena je bila leta 2015 prva črnka na naslovnici ene najbolj prestižnih modnih revij, revije Vogue. Njena urednica Anne Wintour pa je tudi Serenina dobra prijateljica in tista, ki ji je pomagala pri izbiri sanjske poročne obleke.

Besedilo: Tina Ambrožič // Foto: Profimedia

Priporočamo