Serija Seks v mestu s prepiri v zakulisju še kako buri duhove!

21. 2. 2021 | Vir: Story
Deli

Začelo se je tako, kot se začnejo številni veliki prepiri med prijatelji – zaradi denarja.

Po uspehu prve sezone serije Seks v mestu, ko je nenadoma ves svet poznal kvartet zabavnih deklet iz New Yorka, ki za kosilo pijejo cosmopolitane, obrekujejo alfa samce in seks razumejo kot priložnostni hobi, je za drugo rundo epizod vodilna protagonistka Sarah Jessica Parker dobila naziv izvršne producentke.

Dodatna titula je s seboj prinesla tudi 300.000 dolarjev dodatka k plači. Soigralki Kim Cattrall, ki je v seriji igrala Samantho Jones, to ni dišalo, zato se je začela še sama pogajati za večjo vrečo cekinov. Kar pa preostalim dekletom ni bilo všeč in po srednješolsko so se začele pojavljati prve razpoke, ki so se vlekle vse do finalne sezone leta 2004.

Že prej je na kosilih med snemanjem Kim sedela ločeno od preostalih deklet, prav tako pa je potem sedela ločeno na podelitvi nagrad emmy leta 2004. Ko so jo novinarji hiteli spraševati, ali je sprta s preostalimi dekleti iz serije, je Kim diplomatsko odgovorila: "Ali smo najboljše prijateljice? Ne. Smo profesionalne igralke. In živimo ločena življenja."

Kim Cantrall

Iz serije v film, iz govoric v resničnost

Ta razkol med dekleti se nikoli ni zacelil. A serija je tiskala denar, dekleta so se izstrelila med A-listo zvezdniškim imen in do konca vseh šestih sezon so profesionalno zvozile eno najbolj znamenitih serij na prelomu tisočletja. Potem pa se je po koncu serije začelo na hitro razmišljati o tem, da bi Seks v mestu prevedli še v film. Mlin govoric se je zato ponovno zavrtel. Začelo se je pisati, da naj bi bila prav Kim Cattrall razlog, da se snemanje prvega filma Seks v mestu zavlačuje.

Preostala dekleta so želela takoj po koncu serije izkoristiti priljubljenost in se nemudoma pognati na velika platna, a filma ni in ni bilo na spregled še naslednja štiri leta. Ko so Kim po vendarle dočakani premieri konec maja leta 2008 le vprašali, ali so te govorice držale, je ponovno spregovorila brez zadržkov: "Pred štirimi leti sem imela bolečo ločitev, serija je šla h koncu, mojemu očetu pa so diagnosticirali demenco. Čutila sem, da je bil to čas, da se posvetim svoji pravi družini. Ko so mi pred letom in pol potem poslali scenarij, pa sem bila pripravljena, da spet stopim v čevlje Samanthe. In vesela sem, da smo čakali. Scenarij in izkušnje na snemanju filma so bile najboljša možna ponovna združitev."

Karkoli se je vmes ves čas pletlo v zakulisju, gledalci tega v seriji in filmih nismo ne videli ne čutili. Kemija med dekleti se je zdela nedotaknjena, pristna, kot da resnično spremljamo štiri najboljše prijateljice, ki so druga za drugo pripravljene storiti prav vse. Zato so še toliko bolj presenetile novice, ki so leto dni po premieri filma razkrile, da se Sarah in Kim sploh več ne pogovarjata. In da je zato vsem na snemanju drugega filma, ki so ga spravili v produkcijo že takoj po prvem filmu, izredno neudobno.

Kljub temu je takrat Sarah Jessica Parker za Elle povedala: "Ljudje nočejo verjeti, da imam Kim rada. Obožujem jo. Ne bi snemala filma brez nje. Ga nisem in ga ne bi." To je potem potrdila tudi Kim, ko je za Daily Mail med drugim rekla, da jo že utruja, ker se mora ves čas otepati govoric, da sta s Sarah sprti. Pozneje je podobno zgodbo ponudila še Kristin Davis (v seriji igra Charlotte York) in povedala, da so sicer prijateljice, a so si med seboj tudi zelo različne. "Jaz nisem tip ženske, ki bi se oblekla v dostojna oblačila in šla na kosilo v hotel, Kim pa je. Potem pa iz tega naredijo zgodbo, da se ne marava. Norost!" A ta diplomatska fasada za mediji ni zdržala.

Tretji film, ki se ni zgodil

Ko smo po drugem filmu za nekaj let malce pozabili na Seks v mestu, saj so studii potrdili, da tretjega filma ne bodo snemali (takrat smo ugibali, da to preprosto zato, ker so ob kislih odzivih na drugi film verjetno ugotovili, da omedlevanje nad Chanelovimi oblekami in golimi mladci zdrži le toliko ponovitev), so septembra 2017 nenadoma zaokrožili namigi o pravem razlogu za odpoved tretjega filma. Kim Cattrall naj bi za sodelovanje imela previsoke zahteve.

Kot se je pisalo, so Studii Warner Bros. tretjemu filmu dejansko dali zeleno luč, a se je vse zaustavilo, ker je Kim za svoje sodelovanju menda zahtevala, da studii posnamejo še vse preostale filme, pri katerih sodeluje. Studii se seveda niso pustili izsiljevati, prav tako pa niso želeli snemati filma s samo tremi od štirih glavnih igralk. In projekt je bil ukinjen. Kim je na to zgodbo odgovorila, da filma nikoli ni v resnici želela snemati in da je povabilo k tretjemu filmu zavrnila že leto dni prej.

Medtem ko sta Sarah in Kristin na družbenih omrežjih potrdili, da tretjega filma ne bo in da sta žalostni, ker ne bodo mogli ustrezno zaključiti zgodb znamenitih štirih urbanih žensk, pa je Kim sedla na intervju s Piersom Morganom in odvrgla bombo presenečenja. Povedala je, da nikoli ne bo snemala še enega filma Seks v mestu in da nikoli ni bila zares prijateljica s preostalimi soigralkami. "Mislim, da bi Sarah lahko bila bolj prijazna. Ne vem, kaj je njen problem," je povedala in ponovno na dan privlekla stare zgodbe o slabih odnosih še iz časa snemanja serije. Fasada je padla. Izkazalo se je, da so govorice dejansko bile resnične in da se proti koncu snemanja serije nihče več ni pogovarjal s Kim Cattrall.

V senci neke tragedije

Februarja 2018 je Sarah Jessica Parker v pogovoru za oddajo Watch What Happens Live le spregovorila o stvareh, ki jih je Kim leto prej povedala v intervjuju s Piersom Morganom. Ko so jo vprašali, kaj meni o besedah, ki jih je izrekla Kim, je Sarah ubrala drugačno pot: "Zlomilo se mi je srce. Ves tisti teden … bila sem zelo razburjena, ker se naših izkušenj med snemanjem serije ne spomnim na takšen način."

Isti mesec je Kim doletela družinska tragedija. Njenega 55-letnega brata so našli mrtvega v Kanadi. Sarah Jessica Parker ji je takrat na njenem Instagram profilu izrekla sožalje. “Če nekdo v tvojem življenju, pa če si z njim v stikih ali ne, trpi, hočeš predati sožalje ali mu le dati vedeti, da misliš nanj,” je Sarah potem povedala za Entertainment Tonight. Ko se je zatem razvedelo, da sta se menda Kim in Sarah v tem času celo slišali po telefonu, se je za trenutek zdelo, da se znajo dolgoletna nestrinjanja končno pomiriti.

A ni šlo vse po načrtih. Kim se je na sožalje, ki ji ga je na Instagramu podala Sarah, odzvala ostro, češ da izkorišča smrt njenega brata in zapisala: “Moja mama me je danes vprašala: 'Kdaj te bo ta hinavka @sarahjessicaparker pustila na miru?' Tvoji nenehni poskusi komuniciranja so boleč opomin, kako kruta si bila in še vedno si. Naj bom ZELO jasna (če še nisem bila) – nisi moja družina. Nisi moja prijateljica. Zato ti še zadnjič rečem, da nehaj izkoriščati našo tragedijo za ustvarjanje podobe prijazne punce.”

Preostala dekleta, pa tudi Jason Lewis, ki je v seriji in filmu igral Samanthinega vročega izbranca Smitha Jerroda, so v medijih stopili na stran Sarah. Baje ne razumejo, zakaj se je Kim tako odzvala. Da je Sarah le želela biti uvidevna. Sama kaj več ni komentirala. V veliki zgodbi za revijo People je le zaključila: “Kim je povedala, kar je hotela povedati, in to je njena pravica.” Pri tem je tudi ostalo. Ko so za komentar naskočili še Chrisa Notha, ki v seriji igra Živino (Mr. Big), je ta v slogu svojega hladnokrvnega lika le zaprl okno avtomobila in odpeljal.

In kar tako …

"Vse je na Googlu. Vabim vas, da googlate o vsem, kar sem kdaj rekla. To je bilo takrat, in ko danes pogledam okoli sebe, lahko rečem, da ničesar ne obžalujem," 23 let pozneje pove Kim Cattrall, ki je seveda že naveličana dejstva, da jo od konca devetdesetih definirata zgolj lik promiskuitetne Samanthe in ta epski prepir s Sarah Jessico Parker. Zato je nad serijo za vselej naredila križ.

In kar tako se je potem zgodila napoved nove serije z naslovom And Just Like That, finalne zgodbe o dekletih iz Seksa v mestu, ko bomo v eni sezoni z desetimi epizodami izvedeli, kaj Carrie, Charlotte in Miranda počnejo zdaj, ko so prebile magično mejo abrahamovih let. Prebrali ste prav – Samanthe v tem šopku ni. "Samantha ni del te zgodbe. Bo pa vedno del nas," je na Instagramu zapisala Sarah Jessica Parker.

Darjo Hrib // Fotografiji: Profimedia

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk