Severinin boj za sina: Sodišče zavrnilo zahtevo njenega bivšega!

Severinin boj za sina: Sodišče zavrnilo zahtevo njenega bivšega! (foto: osebni arhiv, Primož Predalič) osebni arhiv, Primož Predalič
19. 1. 2018

Sodišče je zavrnilo Milana Popovića, ki je zahteval, da sin Aleksandar en teden preživi pri njemu, en teden pa pri mami Severini. 

S prvostopenjsko presojo občinskega sodišča v Zagrebu je zavrnjena zahteva očeta Severininega sina Aleksandra - hotel je, da srečanja in druženja s sinom potekajo tako, da otrok prvi in tretji teden v mesecu preživi z njim, poroča hrvaški portal Slobodna Dalmacija.

Prav tako je še zateval, da sin vsak pravoslavni božič preživi z njim in da en teden pozimi  (od 1. do 7. februarja) preživi v njegovi družbi. Zahteva po tem, da otrok preživi sedem dni z očetom in sedem dni z mamo na prvi stopnji ni bila sprejeta. Popović se lahko na sklep tudi pritoži, o tem pa bo odločalo županijsko sodišče.

"V nobenem določilu družinskega zakona ni predvidena možnost, da se življenjski čas otroka deli na enake dele. Zahteva očeta, da otrok pol časa preživi z njim, pol pa z mamo, ne predstavlja zahtevka za srečanje in druženje, temveč zahtevo za spremenitev odločitve o tem, s katerim staršem bo otrok živel,  o tem pa že poteka sodni postopek," je med drugim zapisano v obrazložitvi.

Spomnimo: minulo poletje je županijsko sodišče v Splitu ukinilo začasni sklep sodnice občinskega sodišča v Zagrebu, s katerim je bilo določeno, da mali Aleksandar mora enako količino časa preživljati z mamo in očetom.

Občinsko sodišče je prav tako zavrnilo Milanovo zahtevo, da se staršema določi, da starševsko skrb nad Aleksandrom opravljata sporazumno, skupno in enakopravno - tako, da se zavežeta sprejeti in spoštovati medsebojne razlike in pristopke k vzgoji otroka, in da se dogovarjata o vzgojnih metodah, sprejemata sugestije drugega starša, povezane z vzgojo, izobraževanjem in zdravstveno zaščito. Sodišče se je za zavrnitev odločilo, ker tak nalog ne bi bil izvršljiv. Sodišče staršema ne more naložiti doseganje sporazuma, medsebojno spoštovanje in dogovarjanje, saj za nekaj takega ne obstaja zakonska osnova, še poroča Slobodna Dalmacija.

Priporočamo