Shiloh Jolie Pitt: Prvi koraki na poti spremembe spola

Shiloh Jolie Pitt: Prvi koraki na poti spremembe spola (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
13. 8. 2017

Že vse odkar je bila Shiloh Jolie Pitt čisto majcena deklica, je vedela, da je fant, ujet v ženskem telesu. Takšnih občutkov številni ne razumejo in jih zaradi tega obsojajo, a nekdanja zakonca Angleina Jolie in lepi igralec Brad Pitt svoje prvorojenke nikoli nista ovirala pri izražanju. In čeprav je za slavno družino težko leto, je Shiloh po poročanju tujih medijev na pragu uresničitve svoje velike želje postati čisto pravi fant.

Da je v njej več fantka kot deklice, se ni nikoli trudila skrivati. Že pri štirih naj bi starše prosila, da bi se raje kot v dekliške in rožnata krila oblekla v deške kratke hlače in široke majice. Namesto imena Shiloh si je zaželela, da jo starši in bližnji kličejo John, prav tako se je od nekdaj upirala dolgim dekliškim lasem in se raje počesala v slogu, ki ga narekuje moška moda.

Tega na slikah ni mogoče prezreti, poleg tega pa sta o željah svoje prvorojenke Shiloh v preteklosti spregovorila tudi njena slavna starša. "Rada se oblači kot fant. V resnici si želi postati, biti fant in morali smo ostriči njene lase na kratko. Vse, kar ji kupimo, si želi, da je iz moškega sveta, in ona nase gleda kot na enega od bratov. Rada ima trenirke, pa tudi čisto resne poslovne obleke. Torej ali nosi prve ali pa druge. Ne jaz ne Brad ji ne praviva, kako bi se mogla počutiti. Želiva si, da sama najde svoj prostor, svojo identiteto," je leta 2010, ko je Shiloh štela le štiri leta, v reviji Vanity Fair povedala Angelina, medtem ko je bil Brad z informacijami nekoliko bolj slikovit v priljubljeni pogovorni oddaji Oprah Winfrey Show.

"Shiloh si želi, da bi jo klicali le John ali Peter. Rada ima zgodbo o Petru Panu in mislim, da to izhaja iz njene domišljije. Ko tako včasih začnem vprašanje z 'Shi, ali bi morda želela', me vedno popravi, da ji je ime John. Potem se navadno popravim in rečem: 'John, bi morda želel malo pomarančnega soka?' Ona pa odgovori z ne," je povedal Brad.

Leta so minevala in javnost je težko spregledala dejstvo, da se je na vsaki rdeči preprogi, na vsakem dogodku in na vsaki paparaci fotografiji pojavila v elegantni črni obleki v fantovskih oblačilih, s fantovsko pristriženo pričesko, zato zdaj pravzaprav ne preseneča, da so se v francoskih medijih začele pojavljati govorice o tem, da naj bi se tik po praznovanju njenega 11. rojstnega dne začeli pogovori o hormonski terapiji.

Enajstletna Shiloh naj bi že začela jemati hormone, ki so ji svetovali različni specialisti, ti pa naj bi preprečili, da bi se njeno telo začelo razvijati v ženstveno obliko. Po poročanju nekaterih medijev pa naj bi bila prav kriza identitete njune biološke prvorojenke razlog za ločitev slavnega para, ki naj se ne bi strinjal glede postopanja s Shiloh.

Angelina naj bi kot otrok Hollywooda razumela drugačnost in deklico spodbujala pri izražanju svojega resničnega jaza, medtem ko naj bi Brad imel do tega drugačno mnenje. V javnosti sicer o razlogih za ločitev ne Angelina ne Brad še nista spregovorila. Sicer pa je slavnima igralcema svojo pomoč pri razumevanju transseksualnih otrok ponudil tudi 44-letni Chaz, sin znane pevke Cher, ki se je v mladosti soočal s podobnim vprašanjem. Leta 2010 se je namreč odločil za operacijo in popolno spremembo spola iz ženske v moškega, svojim staršem pa naj bi tedaj še kot ženska pri osemnajstih povedal, da ga privlačijo ženske.

Raziskali smo, kaj jo čaka

Zdravniki pojasnjujejo, da se proces spreminjanja spola začne že s spremembo imena. Pa sloga oblačenja, pričeske in družabnih stikov. Vsega tega, kar se je Shiloh lotila že pri rosnih štirih. Drugi del pa je zdravstveni postopek.

Eden novejših postopkov pri spremembi spola otrok je uporaba tako imenovanih zaviralcev pubertete, ki zavira telesni razvoj estrogena ali testosterona in staršem ter otrokom ponudi dodaten čas pri ugotavljanju, ali je to resnično prava odločitev za otroka. Prednost takšnega zdravljenja naj bi bila v tem kontekstu tudi ta, da zdravila zavirajo naravne biološke procese, kot je mutiranje, razvoj prsi in oblike obraza. Na drugi strani pa je problem pri takšnem načinu zdravljena, da trenutno še ni testa, ki bi z gotovostjo potrdil, da se bo otrok, ki se ukvarja z raziskovanjem svoje identitete, v prihodnje čisto zares odločil za dokončno spremembo spola.

Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da se le peščica otrok, ki se sooča s tem vprašanjem, odloči za dokončno spremembo. In čeprav v javnosti še ni informacij o tem, kakšnega hormonskega zdravljenja naj bi se poslužili v družini Jolie-Pitt, se podatki o tem, kdaj naj bi se zdravljenje za deklice začelo, ujema z nedavnim praznovanjem Shilohinega rojstnega dne. Zdravniki začetek takšnega zdravljenja namreč priporočajo prav po dopolnitvi 11. leta.

Transseksualci iz sveta znanih in prepoznavnih

Čeprav je v veliki meri pozornost svetovne javnosti na transseksualno skupnost pritegnil Bruce Jenner, ki se je pred televizijskimi kamerami spremenil v Caitlyn, je v Hollywoodu kar nekaj zvezdnikov, ki so imeli podobno izkušnjo. Med njimi tudi Laverne Cox, igralka, ki jo javnost v največji meri pozna iz Netflixove uspešnice Oranžna je nova črna, pa manekenka Andreja Pejić, ki se je rodila v Bosni kot moški, igralka Isis King, ki smo jo lahko spremljali v seriji Ameriški TOP model in priljubljenem filmu Hitri in drzni, igralka Lana Wachowski, ki je nastopila v filmu Matrix, in še mnogi drugi.

O tematiki transseksualnosti so spregovorili tudi nekateri znani Slovenci in Slovenke, med njimi se je tematike z najbolj odprtimi rokami lotila kuharica Salome in tudi zmagovalka Big Brotherja iz leta 2015 Pia Filipčič.