Nekoč je bila ena izmed najlepših igralk na svetu, zdaj je stara 74 let in videti je kot, da se sploh ne stara

12. 2. 2024
Deli
Nekoč je bila ena izmed najlepših igralk na svetu, zdaj je stara 74 let in videti je kot, da se sploh ne stara (foto: Profimedia)
Profimedia

Sigourney Weaver je od vedno veljala za pravo lepotico in zdi se, da se je za njo že davno ustavil čas.

Štiriinsedemdesetletna igralka Sigourney Weaver je prejela prestižno mednarodno nagrado Goya. Gre za pomembno filmsko nagrado, ki jo primerjajo s špansko različico oskarjev. Po pojasnilu španske filmske akademije si je Sigourney nagrado zaslužila zaradi "impresivne kariere, polne nepozabnih filmov, v kateri je utelešala in oživljala samostojne, kompleksne in močne ženske like". Igralka je tako prispela v Valladolid, da bi prejela posebno nagrado.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sigourney Weaver (@sigourneyweaverworld)

"Vedno iščem zgodbe o ženskah, ki bi nas spomnile, kako močne so ženske na vse vrste presenetljivih načinov," je 74-letnica povedala gostom. Igralka je s svojim videzom navdušila vse, saj je tudi v osmem desetletju videti brezhibno in mnogim se zdi, da so se leta za njo že davno ustavila. Nagrado je prevzela v po meri narejeni zeleni obleki Thom Browne s črnimi detajli, ki ji je odlično pristajala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sigourney Weaver (@sigourneyweaverworld)

Sicer pa je bila mednarodna nagrada Goya ustanovljena leta 2022 v okviru španskih filmskih nagrad. Gre za nagrado, ki priznava umetnike, ki so prispevali k povezovanju različnih ljudi in kultur v kinematografiji. Sigourney je šele tretja zmagovalka, od uvedbe kategorije pa sta jo prejeli le Cate Blanchett in Juliette Binoche. Weaverjeva je najbolj znana po vlogi Ellen Ripley v filmih "Alien", igrala pa je tudi v "Ghostbusters", franšizi "Avatar", "Working Girl", "You Again" in mnogih drugih.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sigourney Weaver (@sigourneyweaverworld)

Prejela je različna priznanja, vključno z nagrado Britanske filmske akademije, dvema zlatima globusoma in nagrado Grammy, poleg nominacij za tri nagrade Oskar, štiri nagrade Primetime Emmy in nagrado tony. Weaverjeva je zaslovela z vlogo Ellen Ripley v znanstvenofantastičnem filmu Ridleya Scotta Alien (1979). Svojo vlogo je ponovila v Aliens (1986) Jamesa Camerona, za katero je prejela svojo prvo nominacijo za oskarja, ter ponovno v Alien 3 (1992) in Alien Resurrection (1997). Lik velja za pomembno žensko protagonistko v zgodovini kinematografije. Ponovno je sodelovala s Cameronom v Avatarju (2009) in Avatar: Vodna pot (2022), dveh najbolj dobičkonosnih filmih vseh časov.

Profimedia

Na Broadwayu je prejela nominacijo za nagrado Tony za vlogo v predstavi Hurlyburly (1984). Nadaljnje priznanje je prineslo igranje primatologinje Dian Fossey v Gorillas in the Mist (1988), za katero je prejela zlati globus, istega leta pa je osvojila še en zlati globus za svojo vlogo v Working Girl. Weaver je bila prva igralka z dvema igralskima zmagama na zlatih globusih v istem letu in je za oba filma prejela tudi nominacijo za oskarja. Za vlogo v filmu The Ice Storm (1997) je prejela nagrado BAFTA za najboljšo stransko igralko. Njeni drugi pomembni filmi so Copycat (1995), Galaxy Quest (1999), The Village (2004), Vantage Point (2008), Chappie (2015) in A Monster Calls (2016).

Preberite še: 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan