Silvo Pillilini: O kozmetiki z živimi mikroorganizmi

16. 8. 2017 | Vir: Jana
Deli
Silvo Pillilini: O kozmetiki z živimi mikroorganizmi (foto: Petra Košič, I'm Resource)
Petra Košič, I'm Resource

Silvio Pillilini v Nemčiji ustvarja kozmetiko z živimi mikroorganizmi, ki naj bi izboljšala počutje in nas celo spodbujala k uresničevanju svojih želja.

Temperamentni Nemec srbskih korenin je svojo vizijo o 'živi' kozmetiki uresničil v vasici Kirchheim am Ries, ki leži dobrih 150 kilometrov od Münchna. Tam ima dve hiši, ki ju povezuje velik vrt. V poslovni stavbi so pisarne, laboratorij za proizvodnjo mikroorganizmov in predavalnica za seminarje. Pillilini na svoji posesti ob koncih tedna izobražuje frizerje in terapevte iz nemško govorečih držav, ki v najmanj 400 svojih salonih že uporabljajo njegovo kozmetiko. V družinski hiši ima zato urejene posebne spalne prostore za goste.

Frizerskega mojstra z znanjem iz uradne medicine in homeopatije sem v Nemčiji obiskala v družbi njegovega poslovnega partnerja iz Slovenije in še štirih slovenskih novinark. Lahko smo si ogledale prostore, kjer nastajajo kozmetični izdelki. Le v laboratorij z živimi organizmi nismo smele.

'Živo' kozmetiko ustvarja vsa družina

Niti Pillilini ne vstopa v prostore, kjer se v 45-litrskih steklenih posodah razmnožujejo mikroorganizmi za šampone in druge kozmetične izdelke. Te žive kulture, ki jih ni mogoče videti s prostim očesom, so izjemno občutljive. So vsepovsod v okolju. Najdemo jih na rastlinah, živalih in ljudeh. Vsak človek naj bi na sebi nosil okoli 12 kilogramov različnih živih kultur, pravi Pillilini. V laboratorij ne hodi, ker bi se mikrobi v proizvodnih posodah lahko negativno odzvali na njegove in bi v najhujšem primeru lahko celo umrli. Enako bi se lahko zgodilo, če bi v laboratorij vstopili njegovi gostje. Vzgoja mikroorganizmov je zelo kompleksna in predvsem dolgotrajna, zato Pillilini ne tvega.

Proces proizvodnje mikrobov se začne na morju. Pillilini ima v pristanišču na Baltskem morju zasidrano barko. Nekatere mikroorganizme pridobiva iz morja, druge z zemeljskih površin. Pridobljene kulture nato v laboratoriju spojijo, da zaživijo kot povsem novi mikroorganizmi. Gostje smo skozi okna laboratorija opazovale posode s spojenimi mikrobi. Videle smo lahko le temno rjave plasti, ki so jih prekrivale rezine limon, pomaranč in druge hrane. Več ko mikroorganizmi v posamezni posodi pojedo, tem bolj se razmnožujejo, nam je pojasnil gostitelj. Tako v posodah nastajajo vedno večje rjave gmote, iz katerih nastanejo različni kozmetični proizvodi za lase in kožo.

Energični podjetnik, ki kot oče daje vtis ljubeče avtoritete, glavno laboratorijsko delo prepušča svoji najstarejši hčerki Donni. Umirjena 23-letnica poleg občutljivega dela z mikrobi skrbi še za to, da gostje na posesti niso lačni. Pri gospodinjskih delih ter v proizvodnji ji pomagajo sestra Jana in oba brata. Vsi otroci so že vključeni v družinski posel, ki ga je Pillilini že pred več kot 20 leti začel z njihovo pokojno mamo.

Zakaj mikrobi?

Silvio Pillilini je kot frizerski mojster znanje o mikroorganizmih poglabljal s študijem medicine in homeopatije. Ugotovil je, da se človek ob večji količini mikrobov lahko počuti dobro. In obratno. Če imamo na sebi manj živih kultur, se počutimo slabše. Naše dobro počutje lahko zmotijo odvečne snovi, ki jih izloča telo in se nabirajo na laseh. Vsi ti izločki, barve in različni umetni izdelki za lase naš pristni vonj uničujejo. »Naš svojstveni vonj, ki ga nosimo v laseh, je naša duša,« pojasnjuje Pillilini. Prepričan je, da se ljudje z lastnim vonjem povezujemo s svojim bistvom in z drugimi ljudmi.

In zakaj je mikrobe vključil v kozmetiko? »Mikrobi s površine las pojedo vse odvečne snovi. Odstranijo le tisto, kar ne pripada lasem. Nato skozi pore na koži prodrejo v telo in aktivirajo ostale mikrobe v telesu,« razlaga Pillilini. Mikrobi naj bi nas razbremenili vse nakopičene navlake, nam izboljšali počutje in povrnili naš pristni vonj. Trdi, da nas mikrobi lahko tudi spodbudijo, da morebitne želje po spremembi uresničimo z dejanji. »Izdelki čistijo. Lahko rečem, da ljudem lahko spremenijo življenje. A ne vsem enako. Nekdo, ki se nikoli ni poročil in živi pri mami, lahko uresniči potrebo po osamosvojitvi. Če je to njegovo breme. Mikrobi nam lahko pomagajo prepoznati strahove, ki so nam jih naložili drugi. Tako lahko začnemo poslušati sebe in uresničevati svoje želje,« dodaja ustanovitelj žive kozmetike.

En izdelek nastaja tri leta

Mikroorganizmi se v laboratorijskih posodah v povprečju razmnožujejo kar tri leta, preden iz njih nastanejo šamponi za lase, geli za tuširanje ali kateri drugi kozmetični izdelek. V tem času mikroorganizmi v eni posodi pojedo toliko hrane, kot je v povprečju poje otrok do 12. leta starosti. Zato imajo Pillilinijevi v poslovni stavbi poleg laboratorija posebno kuhinjo samo za mikrobe. V enem izdelku živi več kot 200 različnih mikroorganizmov. Poleg teh so v šamponih in kremah še encimi, minerali in druge s fermentacijo pridobljene snovi. Kozmetika I'm Resource s certifikatom Demeter dokazuje, da vsi izdelki vsebujejo izključno naravne sestavine, ki so pridelane v biološko-dinamičnem okolju.

Silvio Pillilini večino svoje kozmetike proda v Nemčiji, nekaj pa tudi v nekaterih drugih državah po svetu. Njegovi izdelki so naprodaj tudi v Sloveniji. Pillilini sicer družinske pridelave ne želi spremeniti v množično proizvodnjo. Prihodnost vidi v ekskluzivni proizvodnji, s katero je začel. Prve mikroorganizme je gojil kar pet let in napolnil le 88 unikatnih stekleničk šamponov. Tri izdelke še vedno hrani v svoji pisarni. Druge je prodal Rusom, ki so za en šampon odšteli neverjetnih 8.888 evrov.

Besedilo: Petra Košič
Fotografije: Petra Košič, I'm Resource