Škandali z britanskega dvora: Vsaka generacija poskrbi, da ni nikoli dolgčas

Škandali z britanskega dvora: Vsaka generacija poskrbi, da ni nikoli dolgčas (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
13. 11. 2022

Na angleškem dvoru ni nikoli dolgčas. Trda vladarska roka kraljice Elizabete II. namreč ne more preprečiti ločitev, seksualnih afer in drugih zdrah.

Vsaka generacija modrokrvnežev na britanskem kraljevem dvoru poskrbi, da ni nikoli dolgčas in da se o kraljevi družini dnevno objavljajo različne novice. Afere razuzdanega življenja, ki ne spada na dvor, so že stalnica tabloidov po vsem svetu.

Če podrobneje pogledamo samo novejšo zgodovino, seveda ne moremo mimo strica kraljice Elizabete II., kralja Edwarda VIII. Samo leto dni po tem, ko je zasedel kraljevi prestol, je namreč abdiciral, in to zaradi ženske, v katero se je noro zaljubil. Wallis Simpson, ki je ukradla njegovo srce, je bila Američanka, poleg tega pa kar dvakrat ločena. Torej povsem neprimerna za britanski prestol. Če je torej hotel z njo skočiti v zakonski stan, se je pač moral odreči prestolu. To je tudi storil in na njegovo mesto je prišel brat George VI., oče današnje kraljice. Seveda je bil to velikanski škandal, o katerem se je še dolgo govorilo. Edward VIII. je moral zapustiti London. Preselil se je v Pariz, kjer sta z Wallis živela.

Edina sestra kraljice Elizabete II., princesa Margaret se je zaljubila v Petra Towsenda, pripadnika kraljeve mornarice, ki je bil povrh vsega še poročen. Zaradi Margaret se je Peter ločil in odrekel profesionalni karieri. A kraljica Elizabeta II. jima ni bila nikoli naklonjena. Zaljubljenca sta tako ugotovila, da njuna ljubezen ne bo zmagala, zato sta se počasi oddaljila drug od drugega. Na koncu se je Margaret poročila s fotografom Anthonyjem Armstrongom Jonesom, s katerim je imela dva otroka, Lady Sarah Chatto Jones (56) in Davida Armstronga Jonesa (59). Par ni bil dolgo srečen, princesa pa se je ponovno začela obnašati bolj svobodno, s soprogom so se prepiri kar vrstili, na koncu pa si je omislila še mnogo mlajšega ljubimca. Ni treba posebej omenjati, da je bila konec 70. let prejšnjega stoletja redna gostja tabloidov.

Nato je prišlo obdobje princese Diane. Javnost jo je oboževala, saj se jim je smilila, ker ob princu Charlesu ni našla ljubezni, pa naj se je še tako trudila. In še danes, 23 let po njeni smrti, je neke vrste ikona. Kraljeva družina pa nekatere njene poteze ni mogla ali pa želela razumeti.

Za prvi odmevni škandal je princesa Diana poskrbela, ko je v javnost prišel posnetek njenega zasebnega pogovora s takratnim ljubimcem Jamesom Gilberyjem. Večji grešnik v tej zgodbi pa je pravzaprav princ Charles, ki je od začetka zakona z Diano pa tudi že prej ohranjal zvezo z neuslišano ljubeznijo Camillo Parke-Bowles, s katero se je pozneje tudi poročil. Princ in princesa Diana sta se razšla leta 1996 in kraljica je to ločitev tudi podprla. Verjetno zato, da bi se vse skupaj čim prej rešilo in da odnos sina z Diano ne bi več bil tako zelo na udaru. Saj se še spomnite izjave princese Diane, ko je v nekem intervjuju dejala, da je bila v njenem zakonu gneča, saj so bili vseskozi trije.

Za govorice je poskrbela tudi sama hčerka kraljice Elizabete II., princesa Anne. Leta 1973 se je poročila z Markom Phillipsom, olimpijskim prvakom v jahanju. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, Zara Tindall (39) in Peter Phillips (42). Žal pa njun zakon ni bil srečen, in posledično sta Anne in Mark veliko časa preživela ločena drug od drugega. Leta 1989 so se novinarji dokopali do pisem, ki jih je Anne pisal eden od njenih konjušnikov, Timothy Laurence (65). Nikoli niso objavili njihove vsebine, povedali so le, da so bila pisma zelo intimna. Leta 1992 se je Anne ločila in se s Timothyjem tudi poročila. Njun zakon je še danes srečen.

Tu pa se seznam prekrškarjev kraljevega protokola še ne konča. Zagotovo je vojvodinja Sarah Ferguson tista, ki je povzročila enega večjih kraljevih škandalov. Bila je soproga kraljičinega sina, princa Andrewa. Poročila sta se leta 1986, samo šest let po poroki pa so jo fotografi ujeli z drugim. Na počitnice se je namreč odpravila z ameriškim finančnikom Johnom Bryanom. Na eni od fotografij je tudi lepo videti, kako ji na plaži liže stopala. Princ in Fergie sta se razšla, uradno pa je bila ločitev veljavna leta 1996.

Tudi ko ni bila več članica kraljeve družine, pa je Fergie poskrbela za odmeven škandal. Pred desetimi leti je namreč novinarju pod krinko želela prodati dostop do nekdanjega soproga princa Andrewa. Takrat bi iztržila okoli pol milijona funtov. Ko so jo ujeli, se je posula s pepelom in obžalovala dejanje.

A tudi Fergiejin nekdanji soprog, princ Andrew, s škandali ni zaostajal. Enega hujših v zgodovini angleške monarhije je zakuhal prav on. Znašel se je v zelo neprijetnem položaju zaradi prijateljevanja z ameriškim milijarderjem Jeffreyjem Epsteinom, ki so ga obsodili kot pedofila. Pojavila so se mlada dekleta, ki so zatrjevala, da so spala s princem, ko niso imela niti 18 let. Princ Andrew se je tako na koncu umaknil od vseh kraljevih obveznosti. Lahko si samo zamislimo bes kraljice Elizabete II.

Škandali so se prenesli tudi na mlajšo generacijo pripadnikov kraljevega dvora. Med njimi zagotovo prednjači princ Harry, ki so ga že pri 17 letih ujeli z marihuano, kar je očetu, princu Charlesu, tudi priznal. Družina se je odločila, da mora zato obiskati center za odvajanje od drog, da bi videl, kako so nevarne. Leta 2005 pa je poskrbel za res velik škandal, ko so ga slikali na neki zabavi, preoblečenega v nacističnega oficirja. Fotografija je seveda prišla na naslovnice časopisov. No, pa to še ni vse, med neko noro zabavo v Las Vegasu so ga fotografirali povsem golega.

Največji udarec pa je zagotovo zadal svoji družini, ko se je dve leti po poroki z Meghan Markle odločil preseliti najprej v Kanado in nato v ZDA. Še prej pa sta se oba odrekla vsem kraljevim nazivom in dolžnostim. Na koncu je kraljica njuno odločitev podprla, z možnostjo, da se vedno lahko vrneta na dvor, če si premislita.

Leta 2012 pa je škandal izbruhnil zaradi vojvodinje Kate Middleton, ki je sicer vedno krepostna. Brez zgornjega dela kopalk se je sončila ob bazenu vile na jugu Francije, kjer sta bila s princem Williamom na počitnicah. Fotografijo so objavili v francoskem tabloidu Closer. Kraljevi par je revijo tožil in čez šest let tožbo tudi dobil. Tabloid jima je izplačal 100.000 evrov.

V zadnjih dveh letih pa je zagotovo Meghan Markle tista, ki je dvignila največ prahu. Sicer je 'pridružena' članica kraljeve družine, ki pa je monarhijo dodobra pretresla. Če ne drugega, se je poročila s princem Harryjem, ni modre krvi, poleg tega je že bila enkrat poročena. In veliki finale je bil, ko sta se s Harryjem odselila čez lužo. Poleg tega pa je njen oče Thomas Markle o njej natrosil kup neprijetnih dejstev, da o njeni polsestri ne govorimo. Pretresom na angleškem dvoru torej ni videti konca …

Napisala: Sandra Bratuša, Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story