Skupina Detour - pop glasbena atrakcija

Skupina Detour - pop glasbena atrakcija (foto: Luka NIžetić) Luka NIžetić
Vir: Lady
22. 4. 2018

Detour je skupina, uveljavljena med ljubitelji kakovostnega, sodobnega, elektro-akustičnega pop zvoka, hitrejšega plesnega ritma, občasno začinjenega z drum'n'bassom, zadnje čase pa tudi s kakšno kantrijevsko noto.

Do začetka leta 2006 je ta petčlanska glasbena skupina, ki jo vodi avtor, aranžer, producent in kitarist Nenad Borgudan, delovala pod imenom Yammat. Po razhodu s tedanjim menedžerjem pa so svojo glasbeno pot nadaljevali pod imenom Detour. Njihovih dosežkov ne predstavljajo le najnovejši izdelki, temveč tudi starejše skladbe z njihovih prvih dveh albumov, kot so skladbe Ljeto počinje, Mjesec, Gledano sa strane in Prijatelj.

Veliko prelomnico v svoji karieri pa so doživeli s tretjim albumom, ki jih je dodelil status velike glasbene pop atrakcije in jim prislužil naziv 'krona novovalovskega popa'. S tem se jim je istočasno odprla pot do številnih koncertnih nastopov, s čimer so prišle nagrade. Album z največjim številom hit singlov (Srce veliko, Snijeg, Daleko, Plešem sama) je Detouru zagotovil nagrado porin za najboljši pop album leta 2014. Na začetku 2016 je Nenad napisal morda najuspešnejše delo v svoji avtorski karieri, skladbo Zaljubila sam se, s katero se je predstavila tudi nova vokalistka skupina Gina Damjanović, ki je zamenjala dotedanjo pevko Majo Posavec.

Skladba je zavzela domače glasbene lestvice in od hrvaškega diskografskega združenja prejela priznanje za najbolj predvajano skladbo na hrvaških radijskih postajah. Aktualno delovanje je okronala tudi glasbena nagrada porin 2017 v dveh kategorijah, in sicer za pesem leta za skladbo Zaljubila sam se in za najboljšo vokalno izvedbo.

V letu 2018 zasedba pripravlja izdajo četrtega studijskega albuma, na katerem bodo tudi že uspešni singli Zaljubila sam se, Biram in aktualni singel Bez tebe, ki je že v prvih dneh predvajanja pristal med najbolj predvajanimi skladbami na hrvaških radijskih postajah. Zadnje priznanje pa jim je dala stroka, saj je bila skladba Biram nominirana v kar treh kategorijah diskografske nagrade porin 2018, in sicer za pesem leta, najboljšo vokalno izvedbo in najboljši videospot.