Tokrat bomo 'grešili' po kraljevsko. Tu je recept za slastno čajno pecivo, ki ga slaščičarji pripravljajo za kraljevo družino.
Gre za del njihove tradicije, saj to pecivo postrežejo na vrtnih zabavah v Buckinghamski palači.
A ker je svet v primežu pandemije koronavirusa, so tovrstne zabave odpadle. A imamo vsaj družbena omrežja, kajne? Tako se je na Instagramu znašel posnetek, v katerem je predstavljen recept za pecivo in njegova priprava.
Gre za t. i. scones, vrsto čajnega kolačka, ki se pogosto je z maslom in marmelado. No, njeno veličanstvo si jih menda rada privošči z marmelado in strjeno smetano.
In tu je recept za priljubljeno pecivo:
Scones kraljice Elizabete II
Sestavine:
- 500 g moke
- 28 g pecilnega praška
- 94 g masla
- 86 g sladkorja
- 2 jajci
- 140 ml maslenega mleka (t. i. butter milk)
- 100 rozin sultana (ki jih 30 minut namakajte v vroči vodi) - neobvezno
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
Zmešajte moko, pecilni prašek, maslo in sladkor, dokler ne dobite mrvic.
V drugi posodi razžvrkljajte jajci in vmešajte mleko.
Tekoče sestavine vlijte k suhim in mešajte, da dobite gladko testo.
Neobvezno: v testno vmešajte rozine.
Testo stresite na pult, ga sploščite, pokrijte s folijo in pustite počivati približno 30 minut.
Nato testo razvaljajte na približno 2,5 cm debelo in izrežite kolačke ter jih razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s peki papirjem. Kolačke pustite počivati še 20 minut.
Nato vsakega premažite z jajcem in postavite v ogreto pečico.
Pecite 10 do 12 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjavi.
Pecivo ohladite in postrezite z (jagodno) marmelado in strjeno smetano.
Pa dober tek!
Preberite več na Aktivni.si