Slavni holivudski zvezdniki, ki jim je uspelo pobegniti sektam

19. 10. 2018 | Vir: Lady
Deli
Michelle Pfeiffer (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekaj znanih hollywoodskih zvezdnikov je odraščalo s starši v sektah ali pa so se jim pozneje naivno pridružili. 

Na koncu jim je le uspelo pobegniti in se rešiti njihovih okovov. Nekateri pa imajo zaradi tega še danes travme.

Starši igralca Joaquina Phoenixa (43 let) so se v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja pridružili kultu Božji otroci. V sekto so potegnili tudi družino in otroke. Kult je ustanovil David Berg, sedež pa so imeli v Portoriku. Širili so teorijo o svobodni ljubezni in spodbujali seks med člani sekte. Kmalu se je začelo govoriti, da v sekti ugrabljajo in posiljujejo otroke. V kultu je bil tudi igralčev pokojni brat River Phoenix, ki je leta 1993 umrl zaradi prevelikega odmerka drog. Pozneje se je družina kultu odpovedala.

Tudi igralka Rose McGowan (44 let) je pripadala istemu kultu kot njen kolega Joaquin Phoenix. Njen oče je bil namreč na čelu italijanske veje tega kulta. Rose pa se ni strinjala z njihovo filozofijo, po njenem so imeli ženske za seksualne sužnje. V sekti je bila do leta 1978, na srečo pa nje niso silili v seksualne odnose. “Nismo smeli gledati televizije niti brati časopisov. Tako so nas lažje nadzorovali,” pravi igralka.

Avstralska igralka Nicole Kidman (51 let) je bila nekaj časa članica scientološke cerkve, ki pa jo je zapustila po tem, ko se je ločila od Toma Cruisa (55 let). Sama o tem, kaj je tam doživljala, ni nikoli govorila. Drugi člani, ki so izstopili, pa so govorili o spolnem in čustvenem nasilju v sekti. Nicole je dejala le, da se cerkev trudi od svojih članov izpuliti čim več denarja.

Družina igralke Glenn Close (71 let) se je pridružila konservativnemu gibanju Moral Re-Aramament, ko ji je bilo sedem let. V kultu je bila nato vse do 22. leta, ko je šla študirat. Igralka je pozneje priznala, da je v kultu izgubila svoj jaz. “Nadzirali so vse vidike življenja svojih članov, to je bilo res zelo nadležno,” pravi Glenn, “kult je bil seksualno represiven, od nas pa so zahtevali, da naredimo boljši svet.”

Igralka Michelle Pfeiffer (60 let) je prišla v Hollywood, ko je imela 20 let. Bila je mlada in temu primerno naivna. Družina, pri kateri je v tistem času živela, jo je prepričala, da lahko živi brez hrane in vode. Gre za tako imenovane prehranjevanje z zrakom ali po angleško breatharianism. Po tem prepričanju naj bi človek iz sončnih žarkov prejel vse hranljive sestavine, ki jih potrebuje. Michelle je ugotovila, da nekaj s tem prepričanjem ni v redu, ko je spoznala svojega prvega moža Petra Hortona.

Hčerka pokojnega kralja roka Elvisa Presleyja, Lisa Marie (49 let), je bila članica scientološke cerkve do leta 2014. V sekto jo je vpeljala mama Priscilla (72 let), ki je knjige o njej našla med stvarmi pokojnega soproga Elvisa. “Vzeli so mojo dušo, denar, vse, kar sem imela,” pravi Lisa danes. Sama je izstopila, njena mama in hčerka Riley (28 let) pa sta še vedno članici sekte.

Igralec David Arquette (46 let) se je rodil v komuni Skymont Subud v Virginiji. Tam je tudi odraščal vse do 70. let prejšnjega stoletja. Šlo je za duhovno-socialni eksperiment, ki pa je bil povsem utopičen. Niso imeli kopalnice, električne energije niti dostopa do tekoče vode. Starši so ga fizično zlorabljali in igralec se je kmalu začel zatekati k drogam in alkoholu.

Ko je imela igralka Winona Ryder (45 let) sedem let, se je njena družina priključila komuni Rainbow Family. S sedmimi drugimi družinami so živeli na farmi, kjer so obdelovali zemljo in niso imeli električne energije. Winona je prav tam vzljubila knjige, njena najljubša pa je Lovec v žitu.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk