Ste o kraljici Elizabeti II. vedeli TO? Tudi nas je presenetilo eno dejstvo, ki ni bilo tako znano

Od leta 1952 je kraljica vsako leto po radiu imela božični govor. (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
22. 10. 2022

Številni pravijo, da je čas pred kraljico in po njej. V Veliki Britaniji zagotovo. Tam kar 237 ulic nosi njeno ime in zdaj bo verjetno po njej poimenovana še kakšna …

Bila je kraljica, ki je zaznamovala celotno obdobje. Dočakala je častitljivih 96 let, na prestolu pa je bila skoraj 70 let. Srečala je praktično vse svetovne voditelje, večino jih je tudi preživela.

Rada je imela zvezdnike, srečala je številne, od Marylin Monroe do Lady Gaga, Georgea Clooneyja, Daniela Craiga, čestitala je Beatlom za njihove prve uspehe in še bi lahko naštevali.

Vedno je bila prijazna, vsakomur je namenila nekaj besed in nasmeh. In ne boste verjeli, zelo rada je brala tabloide, kar je res presenetljivo! Na njeni mizi je pri zajtrku vedno moral biti The Daily Mirror. Rada je gledala serije, kot so EastEnders in Dowtown Abbey … Ja, tudi to je bila kraljica.

Kraljica v številkah

1 Samo enkrat je spustila kamere v svoj dom, in sicer leta 1969, ko so snemali dokumentarni film.

2 Kraljica je svoj rojstni dan praznovala dvakrat, prvič 21. aprila na dan rojstva, in junija, ko je bila v Londonu tudi vojaška parada v njeno čast. Drugi rojstni dan so praznovali junija zato, ker je takrat lepše vreme.

4 Samo štiri leta je imela, ko je dobila svojega prvega ponija, ki ga je poimenovala Peggy. Podaril ji ga je dedek, kralj George IV. Od takrat je bila velika ljubiteljica konj in konjskih dirk.

15 Prav toliko britanskih premierjev se je zvrstilo v času njenega kraljevanja. Prvi je bil Winston Churchill, zadnja pa Liz Truss.

17 To je hišna številka na Burton Streetu v luksuznem predelu Londona Mayfair, kjer se je Elizabeth Alexandra Mary Windosr rodila 21. aprila 1926.

25 Ko je Elizabeta zasedla britanski prestol, je bila stara 25 let. Nasledila je očeta, kralja Georgea VI.

39 Toliko monarhov se je zvrstilo od Viljema osvajalca, ki je vladal leta 1066.

73 Kraljica in njen soprog princ Filip sta bila poročena 73 let. Princ je preminil leta 2021.

117 Toliko držav je obiskala kraljica med svojim kraljevanjem. Prepotovala je 1,7 milijona kilometrov po vsem svetu. Samo leta 2002, ko je obeležila 50 let kraljevanja, je prepotovala 48.000 kilometrov tako doma kot po svetu.

250 Prav toliko je bilo prisotnih ljudi na njenem kronanju leta 1953.

626 Toliko je bilo raznih organizacij, združenj, vojaških regimentov in dobrodelnih organizacij, katerih pokroviteljica je bila prav kraljica.

1000 To je število ladij iz vse Anglije in tudi od drugod, ki so leta 2012 priplule po Temzi, da bi obeležili 60 let kraljevanja.

8251 Toliko je bilo povabljenih na ceremonijo ob kronanju Elizabete v Westminstrski opatiji. Prisotnih je bilo 129 različnih narodov.

10.000 Impozantno število biserov, ki so jih pripeljali iz Amerike, da bi jih pozneje všili v poročno obleko bodoče kraljice Elizabete, ko se je poročila s princem Filipom 20. novembra leta 1947.

50.000 Toliko gostov so vsako leto povabili na vrtno zabavo, ki so jo organizirali v palači. V vsem tem času je tako kraljica gostila 1,45 milijona ljudi.

370.000.000 Na toliko funtov je ocenjeno bogastvo kraljice. A v svetovnem merilu je bila 'šele' na 12. mestu med najbogatejšimi monarhi. Leta 2021 so jo pri reviji Forbes imenovali za najbolj vplivno žensko na svetu.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story