Slovo od Arethe Franklin: Kraljica soula odhaja v zlati krsti, oblečena v rdečo obleko

Slovo od Arethe Franklin: Kraljica soula odhaja v zlati krsti, oblečena v rdečo obleko (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2018

Legendarno pevko Aretho Franklin, ki je 16. avgusta v 77. letu starosti umrla za posledicami raka, bodo pokopali v zlati krsti, njeni oboževalci pa se kraljici soula, ki v odprti krsti leži v rdeči obleki, lahko poklonijo v Muzeju afroameriške zgodovine v Detroitu še danes in jutri.

Divo so do muzeja pripeljali v klasičnem belem odtimerju LaSalle Sedane iz leta 1936. V notranjem delu krste je z zlatimi črkami napisano "kraljica soula", napis pa je okrašen z rožnatimi in vijoličnimi vrtnicami. Kot pravijo organizatorji, rože odražajo njeno ljubezen do oboževalcev.

oboževalci

Noge, na katerih ima obute rdeče čevlje z visoko peto, so prekrižane na gležnjih. Ustnice ima namazane z vijolično-rdečo šminko, oblečena pa je v rdečo obleko, kar simbolizira njeno članstvo v sestrstvu "Delta Sigma Theta", ki se je borilo za pravice Afroameričank.

Pevkina nečakinja Sabrina Owens, ki je med organizatorji slovesa, je potrdila, da je ta obleka med tistimi, ki bi si jih njena teta izbrala tudi sama. "Po vsemu, kar je dala svetu, mislim, da jo moramo dostojno pospremiti," je še dejala Sabrina ter dodala, da je Aretha imela rada Detroit, prebivalci mesta pa so imeli radi njo.

krsta, aretha

Okrog 200 oboževalcev je spalo na ulicah, da bi se lahko poslovili od slavne pevke. Peli so njene pesmi in jokali, v rokah pa so imeli njene fotografije. Pogreb, ki bo sicer zaprt za javnost, bo 31. avgusta, na njem pa bodo družinski člani in prijatelji iz celega sveta. Aretha je za seboj pustila sinove Clarenca Franklina (63), Edwarda Franklina (61), Teda Whitea Juniorja (54) in Kecalfa Cunninghama (48).