Primer Johnnyja Deppa in Amber Heard: Sodba, ki je razdelila svet

6. 12. 2020 | Vir: Story
Deli

Leta 2009 je Johnny Depp spoznal Amber Heard. Enajst let pozneje so ga odslovili z vseh filmskih projektov in zdi se, da je njegova igralska kariera končana. Oboževalci pravijo, da je kriva Amber. Kritiki, da si je kriv Johnny sam. Nekateri pa pravijo, da sta kriva oba.

Leta 2018 je britanski časopis The Sun, sicer znan po precej nizkotnih tračarskih zgodbah, objavil članek, v katerem je Johnnyja Deppa obsodil, da pretepa svojo ženo Amber Heard. Johnny Depp se je pognal v tožbo in jo dve leti pozneje, na začetku novembra 2020, izgubil. Čez dva dni so ga odpustili s snemanja tretjega filma serije Magične živali (Fantastic Beasts), ki na platna prihaja leta 2022. Že posnete segmente filma, v katerih nastopa Depp, bodo posneli še enkrat in ga tako popolnoma izbrisali iz nadaljevanja franšize.

Depp je pretekli dve leti vztrajno zanikal vse obtožbe o nasilju nad Amber, a odvetniki publikacije The Sun so na sodišču dokazali, da je objava bila v 'precejšnjem delu resnična'. Da bi razumeli, kaj se je resnično dogajalo med Johnnyjem in Amber, se potopimo v turbulentno zgodbo neštetih preobratov in slabih odločitev.

Amber Heart

Iz filma v resničnost

Pisalo se je leta 2009. Johnny Depp in Amber Heard se spoznata na snemanju komične drame The Rum Diary. Johnny vstopi v vlogo novinarja Paula Kempa, impresivno blondinko in njegovo prepovedano simpatijo Chenault pa seveda igra Amber Heard, ki med snemanjem skorajda ves čas ždi v tesno oprijetih, seksi kostumih. Johnny ne more ostati ravnodušen, a stvari ostanejo profesionalne. Najbrž največji ljubitelj šalov v Hollywoodu je vendarle še v odnosu s francosko pevko in manekenko Vanesso Paradis. Skupaj sta že od leta 1998 in imata celo dva otroka – hčerko Lily-Rose (roj. 1999) in sina Johna Christopherja (roj. 2002). Fiktivna ljubezen na platnu mora zato še malce počakati, preden se lahko začne prevajati tudi v realnost.

Proti koncu leta 2011 ali na začetku leta 2012 se prijateljstvo med Johnnyjem in Amber nadgradi v romantične zmenke. Johnny in Amber to sicer previdno skrivata, zato javnost za ta podatek izve šele veliko let pozneje, ko Amber začetek zveze razkrije v pisni izjavi za sodišče. Johnny konča 14-letno zvezo z Vanesso Paradis, kot naročeno pa se v tistem času tudi Amber Heard izmota iz zveze z ameriško slikarko in fotografinjo Tasyo van Ree. Mediji so poročali, da je bila to vsekakor zelo burna zveza. Leta 2009 je bila Amber nam­reč aretirana, ker je Tasyo fizično napadla kar sredi washingtonskega letališča. Obtožbe so bile potem zavrnjene, Tasya pa je komentirala, da so policisti le “napačno interpretirali in pretirano napihnili” celoten incident.

Hitra zaroka, hitra poroka, hitra ločitev

Leta 2014 Amber ujamejo z bajnim zaročnim prstanom in ugotovijo, da je očitno presedlala na moške. Johnny potrdi, da sta zaročena, hkrati pa tudi, da že načrtujeta poroko. “Ali ni očitno, da sva zaročena, če nosim babji prstan na roki,” se ponorčuje Johnny. Čez manj kot leto dni se Amber in Johnny poročita, kar doma, v hiši v Los Angelesu, v krogu najbližjih. Komaj leto dni po poroki pa je usekalo. Leta 2016 Amber že vloži papirje za ločitev in Johnnyja obtoži fizične zlorabe. Amber trdi, da je Johnny nasilen, kadar je pod vplivom alkohola ali drog. Sodišče Johnnyju odredi začasno prepoved približevanja in mediji postanejo zelo pozorni.

Različne publikacije hitro izbrskajo neprijetne zgodbe iz ozadja tega divjega razmerja. Med drugim trditve ogorčene Amber, ki pravi, da je v času, ko je potekal proces ločitve, Johnny vanjo zabrisal mobilni telefon, zaradi česar ima modrico na obrazu. Johnny je incident zanikal, policijska preiskava ravno tako ni odkrila znakov kaznivega dejanja. Vojna med nekdanjima zakoncema dobi novo razsežnost, ko Johnny javno obtoži Amber, da poskuša z obtožbami o fizični zlorabi izsiliti predčasno finančno poravnavo v ločitvi.

Ko zapojejo milijoni

Poravnava se je potem tudi res zgodila. 16. avgusta 2016 Amber odkoraka s sodišča s 7 milijoni dolarjev in jih nemudoma podari v dobrodelne namene, pred tem pa še umakne obtožbe o fizični zlorabi in se odpove 50.000 dolarjem mesečne podpore.

Amber in Johnny po končani poravnavi še zadnjič skupaj stopita pred javnost: “Najin odnos je bil izjemno strasten in občasno nepredvidljiv, a vedno naju je povezovala ljubezen. Nihče od udeleženih ni podajal lažnih obtožb zaradi finančnega dobička.” Leta 2017 je ločitev končana. Amber obdrži pse, Johnny pa vso lastnino, vključno z zasebnim otokom na Bahamih. Za trenutek se zdi, da je zgodba o Amber in Johnnyju končana.

Na novo pogreta juha

Leta 2018 se Amber usede za prenosnik in za Washington Post spiše članek o nasilju v družini in odnosu do žensk. V besedilu med drugim zapiše: “Postala sem javna osebnost, ki predstavlja nasilje v družini, ob tem pa čutila polno silo srda naše kulture do žensk, ki o tem spregovorijo.” Johnny pobesni, ker mu je jasno, da (spet) govori o njem.

Zato nekaj mesecev pozneje Johnny toži Amber za vrtoglavih 50 milijonov dolarjev. Razlog je jasen. Blatenje dobrega imena in časti. V tožbi Johnny pove svojo stran zgodbe, ki popolnoma premeša figure na šahovnici – trdi, da Amber “ni žrtev nasilja v družini, ampak povzročitelj.” Ob tem zanika, da bi bil kadarkoli do nje nasilen in doda, da so njene obtožbe le potegavščina za ustvarjanje pozitivne publicitete.

A Amber ne klecne. V odgovoru na tožbo podrobno opiše številne primere domnevne zlorabe, Johnnyja pa v besedilu večkrat označi kot 'pošast'. Med drugim v odgovoru zapiše, da ima na rokah in stopalih še vedno brazgotine, ker jo je Johnny domnevno vrgel čez mizo za namizni tenis in vlekel čez črepinje. Medtem javnost v gostilniških pogovorih na spletu ugotavlja, da sta očitno oba potrebna kakšnih seans za nadzorovanje jeze.

Amber Heart

Od telefona do tračev

Na začetku letošnjega leta zgodba o Johnnyju in Amber dobi še en zanimiv preobrat. Na sodišče priromajo posnetki telefonskih klicev, v katerih je Heard priznala, da je tepla Johnnyja. V istem telefonskem pogovoru Johnny reče: “Prejšnjo noč sem odšel. Iskreno, prisežem ti, da ne morem več prenašati te fizične zlorabe med nama. Če bi nadaljevala, bi bilo je...no slabo. In, bejbi, to sem ti enkrat že povedal. Na smrt me je strah, da sva v tem trenutku že je...na scena zločina.”

Letošnje poletje se je potem začel epilog te bizarne zgodbe. Johnny je s tožbo zaradi klevetanja udaril po News Group Newspapers, založniku publikacije The Sun, zaradi članka, v katerem so leta 2018 napisali, da je pretepal svojo ženo. Torej, Amber. V podporo Johnnyju sta nato pričali dve njegovi bivši dekleti, Vanessa Paradis in Winona Ryder. “To se ne sliši kot Johnny, kot sem ga poznala jaz,” je med drugim rekla Vanessa. Med sojenjem se je ponovno zanetila jeza med Johnnyjem in Amber. Johnny je med drugim Amber obtožil, da je imela med trajanjem zakona afero z Jamesom Francom in Elonom Muskom. Amber je to zanikala. Se pa, priznamo, sliši kot zelo sočen trač.

Johnny Depp

Zbogom, Johnny?

2. novembra 2020 je potem Johnny tožbo izgubil. Izid je bil za številne, ki so sledili procesu, svojevrstno presenečenje, saj naj bi se sodišče popolnoma zanašalo na pričevanje Amber Heard, pri tem pa spregledalo kopico dokazov, ki izpodbijajo njeno zgodbo in njena pričevanja, celo od točke do točke. Vsa ta pričevanja so Johnnyjevi odvetniki pridobili od policistov, zdravnikov in drugih objektivnih prič – med njimi je celo Amberina bivša asistentka. Zato bo, seveda, sledila pritožba. A za Johnnyja je morda prepozno.

Štiri dni pozneje, 6. novembra, je Johnny oznanil, da so ga prosili, naj odstopi od vloge Grindewalda, ki ga je uprizarjal v prvih dveh delih fantazijske sage Magične živali. Tretji del, ki se že snema, bo tako brez Johnnyja Deppa. In najbrž tudi vsi prihodnji Pirati s Karibov. Johnny bo tako naslednja leta verjetno več na sodiščih kot pred kamero. V iskanju pravice. “Mojega življenja in kariere ne bo definiral ta trenutek v času,” je povedal Johnny Depp. In ne glede na številna mnenja vplivnežev, kritikov in opazovalcev, ki trdijo, da sta bila oba kriva za to toksično razmerje in zato ni pošteno, da je Johnny izpostavljen kot edini grešni kozel, trenutna hollywoodska klima vsekakor ni na njegovi strani.

Napisal: Darjo Hrib // Fotografije: Profimedia