Italijanska igralka Sophia Loren: Resnična diva za vse večne čase

Leta 1957 iz filma Legend Of The Lost. (foto: Foto: Cinema Legacy Collection/The Hollywood Archive) Foto: Cinema Legacy Collection/The Hollywood Archive
Vir: Story
10. 10. 2021

Sophia Loren je zagotovo ena največjih div filmskega sveta. Še vedno snema in njena lepota in očarljivost še vedno navdušujeta …

Njen čar je brezčasen, prav tako pa tudi njena življenjska zgodba. Bere se kot film, polna je razburljivih dogodkov, škandalov in ljubezni. A vse, kar je Sophia počela in tudi še počne, je delala s stilom. Ta najbolj znana seksi sirena najbolj slavnega obdobja Hollywooda je svojo kariero začela leta 1950. Stara je bila komaj 14 let, ko se je prijavila na lepotno tekmovanje.

Neki takratni lovec na talente ji je namignil, naj se vpiše na tečaj igranja, in ubogala ga je. Kljub temu je še vedno hodila na lepotna tekmovanja, saj je potrebovala denar. Prihajala je namreč iz zelo revne družine. Njen oče je bil sicer plemič, a je zapustil Sophio, ko je bila še zelo majhna. Tako sta z mamo komaj shajali iz meseca v mesec. Pozneje je očeta sicer v življenju srečala še trikrat, a mu nikdar ni oprostila dejstva, da ju je z mamo zapustil. Med drugo svetovno vojno je Sophia skupaj z mamo in babico odprla gostilno, v kateri so ameriškim vojakom stregle domači višnjev liker. No, nekateri natolcujejo, da se je Sophia tudi prodajala za denar.

Njen veliki igralski talent je odkril znani italijanski producent Carlo Ponti, ki ga je spoznala pri rosnih 16 letih. On jih je takrat imel 37. Poročila sta se leta 1957, čeprav takrat še ni bil uradno ločen od svoje prve soproge. Zaradi tega sta se poročila v Mehiki, kjer jima je uspelo prikriti, da ni uradno ločen.

Pozneje sta morala zakon anulirati, a sta vseeno živela skupaj. Ko se je leta 1966 Ponti končno uradno ločil, se je s Sophio poročil še enkrat. V zakonu sta se jima rodila dva sinova: Carlo Ponti jr. (51), ki je danes vrhunski dirigent in živi v Ameriki, ter Edoardo Ponti (47), ki je režiser. Iz prvega zakona ima Carlo Ponti še hčer Guendolino (69) in sina Alexa (67).

Sophia Loren

Ne glede na to, da je bila Sophia zelo dobra in požrtvovalna mama, je vseeno lomila moška srca. Spomnimo samo na nesojeno romanco z igralcem Petrom Sellersom, s katerim je posnela tudi glasbeni album.

Sellers je bil tako nor na Sophio, da je zaradi nje celo zapustil svojo ženo, a ga je italijanska igralka na koncu vseeno zavrnila. Za seboj ima tudi eno zelo znano afero z igralcem Caryjem Grantom, s katerim je igrala v filmu Houseboat, za katerega je scenarij takrat napisala Grantova takratna soproga. In prav Grant je namenoma vse uredil tako, da je vlogo dobila Sophia. Njuna vroča romanca je trajala dve leti, po razhodu nista bila več nikdar v dobrih odnosih. Baje se je Grant hotel še pomiriti z njo, a njej ni bilo več do tega. Odločila se je za Carla Pontija.

Sophia Loren

Najprej je dobivala le manjše vloge, vse dokler ji niso pri Paramountu dali vloge v filmu Houseboat, That Kind of Woman in It Started in Naples.

Svetovno slavo pa je doživela v filmu La ciocara (Dve ženski), režiserja Vittoria De Sice. Za to vlogo je leta 1962 prejela oskarja za glavno žensko vlogo, in to kot prva igralka v tujejezičnem filmu. Po tem velikem uspehu je šla njena kariera navzgor in leta 1964 je za vlogo v filmu The Fall of The Roman Empire prejela milijon dolarjev honorarja. Za tiste čase je bila to neverjetna vsota.

Sophia je bila v 60. letih prejšnjega stoletja ena najbolj slavnih igralk na svetu. Ko si je v začetku 70. let ustvarila družino, se je malo manj pojavljala v filmih. Leta 1990 je dobila častnega oskarja.

Sophia Loren

Njeni zaščitni znaki, kot so dolgi gosti lasje, prekrasen nasmeh in bujne obline, z leti nikakor niso izgubljali svojega šarma. Vedno je znala poudariti svojo lepoto. Kjerkoli se je pojavila, je bila v središču pozornosti, tudi s svojo lepo olivno poltjo. “Za vse, kar vidite na meni, se lahko zahvalim špagetom,” je ena od njenih najpogosteje citiranih izjav.

Sophia pogosto pravi, da lepota prihaja od znotraj, vedno pa tudi pove, da je njena polt lepa zaradi olivnega olja. “Olivno olje je vedno na mojem krožniku in tudi na moji koži v obliki kopeli,” rada pove. Vse življenje so ji svetovali, naj si operira nos, a je ostala zvesta sebi in ni nikoli obiskala lepotnega kirurga. Z leti njena lepota ni izginjala, prej nasprotno. Ko je imela na primer 72 let, se je pojavila na znamenitem Pirellijevem koledarju, suvereno ob boku Penelope Cruz (46), Hilary Swank (46) in Naomi Watts (52).

Po vseh teh filmskih uspehih in nominacijah za oskarja je Sophia postala tudi prva zvezdnica, ki je na trg poslala svojo lastno linijo parfumov. Danes je to praksa številnih zvezdic, ledino pa je orala prav Sophia. Parfum z njenim imenom Sophia je postal mednarodni hit in velika prodajna uspešnica. Kmalu za parfumom je igralka lansirala tudi svojo linijo sončnih očal. Kljub vsem uspehom pa se je, ko si je ustvarila družino, na TV-zaslonih ali filmskih platnih pojavila le še občasno. Danes velja za eno izmed 25 največjih in najbolj vplivnih žensk, ki so kdajkoli bile v Hollywoodu.

Malokdo ve, da je bila vloga Alexis Carrington, iz kultne serije Dinastija, najprej ponujena njej, a jo je zavrnila, ker je želela več časa posvetiti sinovoma. Vloga je nato pripadla Joan Collins (87).

Vso kariero je javnost seveda zelo zanimalo, kakšna je Sophia čim bolj pomanjkljivo oblečena. Tako je leta 1999 igralka tožila kar 79 spletnih strani za filme za odrasle, kjer so objavljali njene bolj razgaljene fotografije. To pa ni bil njen edini spor na sodišču. Ko je imela 79 let, je zmagala v pravdi, ki je segala tja v leto 1974. Šlo je za davčni dolg, vendar se je italijansko vrhovno sodišče strinjalo z igralkinim računovodjo, ki je zatrjeval, da bi igralka morala plačati 60-odstotni davek na zaslužke iz leta 1974, in ne 70 odstotkov, kolikor so zahtevali davčni organi.

Igralkin odvetnik je dejal, da se je končno končal kafkovski proces, dodal pa je, da je Sophia pozdravila rešitev dolgoletnega spora z besedami, da se je zgodil pravi čudež. Sophia iz Neaplja, ki je svetovno slavo doživela po drugi svetovni vojni, v lasti pa ima tudi prestižni kipec oskar za vlogo v filmu Two women iz leta 1961, je že prej imela težave z davčnimi organi. Leta 1982 je preživela 17 dni v zaporu na jugu Italije, ker ni vnesla vseh dohodkov v davčno napoved, igralka pa je za površno ravnanje krivila svojega računovodjo.

Sophia Loren

Čeprav ima Sophia že krepko čez 80 let, pa se še vedno tu in tam pojavi na filmskem platnu. Nastopila je v novi filmski priredbi romana Življenje pred seboj Romaina Garyja. V koprodukciji z Netflixom ga je režiral igralkin sin Edoardo Ponti (47). V filmu igra gospodično Roso, ki je preživela holokavst. V svojem skromnem stanovanju v Bariju skrbi za otroke prostitutk. K sebi vzame tudi 12-let­nega Senegalca Moma. Fantič jo je najprej okradel, a mu ne zameri, skupaj premagujeta osamljenost in ustvarita neke vrste družino.

Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story