Sophie Rhys-Jones: Že 13 let v palači

Sophie Rhys-Jones: Že 13 let v palači (foto: Profimedia.si, Getty Images) Profimedia.si, Getty Images
2. 6. 2013

Kar težko je verjeti, da je minilo že 13 let, odkar je Sophie Rhys-Jones vkorakala v kapelico St. George v Windsorju in prišla ven kot njena visokost, vojvodina wesseška. In od vsega začetka je dala vedeti, da se bo obnašala nekoliko drugače kot preostale windsorske žene ...

Še naprej je po poroki namreč ostala v službi oziroma je vodila svoje podjetje za stike z javnostmi. Med drugim pa je tudi vse to poskušala uskladiti z obveznostmi, ki so se pojavile, ko je postala članica kraljeve družine. Čeprav sta z možem, princem Edwardom, nekoliko na stranskem tiru, kar se tiče zanimanja javnosti, pa je Sophie vseeno v zadnjih 13 letih polnila stolpce.

Obregnili so se ob njeno težavo, ki jo je imela z zanositvijo. Potem je bilo veliko govora o tem, da ji posel cveti zato, ker je pač poročena s princem, in da ima zaradi tega velike privilegije. A iz vsega tega se nikoli niso razvili večji škandali, vedno se je nekako elegantno izognila vsemu. Strokovnjakinja za stike z javnostmi pač, ki je tudi Kate Middleton dajala koristne nasvete, ko je postajala čedalje bolj izpostavljena v javnosti.

Ko je prišlo v javnost, da se princ Edward videva s Sophie, so jo seveda takoj začeli pri­merjati s pokojno princeso Diano. Obe visoki, plavolasi, s kratko pričesko in tipično svetlo angleško pol­tjo. Tudi po letih sta si bili blizu, Diana je bila namreč rojena leta 1961, Sophie pa 1965. A podobnost je bila le navidezna. Medtem ko je bila Diana aristokratskega rodu, je Sophie iz povsem preproste družine srednjega razreda. Njen oče je bil prodajalec gum, mama pa tajnica, ki je celo pretipkavala doma za denar, da je lahko Sophie in njenega brata Davida poslala v dobre šole.

Razlika med njima je tudi v tem, da je Diana zase govorila da je 'thick as a plank' oziroma po naše bolj kratke pameti. Sophie pa ima v žepu kar dve diplomi. Dianina starša sta se ločila, ko je bila ta še majhna, Sophiejina pa sta bila srečno poročena vse do materine smrti leta 2005. Pred poroko je Sophie najprej delala kot tajnica, pozneje pa kot strokovnjakinja za stike z javnostjo. Diana pa je opravljala bolj slabo plačana dela. Med drugim je bila varuška v vrtcu.

Razlika je tudi v tem, da je bila Sophie zrela ženska pri 34 letih, ki je s svojim princem pred poroko hodila pet let. Diana pa je po drugi strani bila stara komaj rosnih 20 let, ko se je poročila s princem, prestolonaslednikom Charlesom, potem ko ji je dvoril le kratek čas. Sophie je imela Edwarda le zase, medtem ko se je princesa Diana vseskozi borila z drugo žensko, danes vojvodinjo Camillo. Se je pa morala Sophie otepati govoric, da je Edward gej.

Najprej zaroka

Princ Edward in Sophie sta se zaročila leta 1999. Na tiskovni konferenci, ki sta jo seveda morala imeti, sta se držala za roke in to tako, da se je videl njen lepi zaročni prstan.

"Sva najboljša prijatelja in zgodilo se je, da se tudi zelo ljubiva," je izjavil princ Edward.

Sophie pa je dodala: "Povsem sem pripravljena in hkrati se zavedam vseh obveznosti, ki me čakajo." In čakalo jo je to, da je morala opustiti svoj posel, ker so padli očitki, da ji podjetje cveti zaradi povezave s kraljevim dvorom. To jo je sicer prizadelo, a je vse skupaj stoično prenesla.

Zdi se, kot da je vojvodinja Sophie na angleški dvor prišla ob pravem času. Takrat so se namreč kar konkretno spravili na to, ali bi kraljica morala plačevati davke ali ne.

Na eni strani je bila Diana kot modna ikona, na drugi pa vročekrvna Fergie, ki je bila poročena s princem Andrewem. Sophie pa ni bila nič od tega. Kraljica je celo rekla, da je v množici sploh ne bi opazil. Ni bila škodljiva in je poleg tega prišla iz povsem navadne družine srednjega razreda. Poleg tega se dobro razume z vsemi člani kraljeve družine, še posebej s princem Philipom in princeso Ano.

Besedilo: Sandra Bratuša, foto Getty Images, Profimedia