Španska kraljica Letizia: Inteligentna mlada ženska je zaradi ljubezni zatajila samo sebe

Španska kraljica Letizia: Inteligentna mlada ženska je zaradi ljubezni zatajila samo sebe (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2021

Pravijo ji tudi španska lady Diana in je najbolj kontroverzna osebnost dvora

Še ena v nizu modernih pravljic, ko princ spozna žensko svojega življenja med »navadnimi« smrtniki. Ko se zaljubi v lepotico, ki v sebi nima niti kapljice modre krvi. Španskemu kralju Felipeju se je zgodilo prav to ko je spoznal lepo novinarko Letizio.

spanska kraljeva druzina

Čedni Felipe in takrat novinarka Letizia sta se spoznala leta 2001 na neki zabavi. A zgodilo se je šele čez nekaj let, ko je ob obali Galicije nasedel tanker Pestige. Felipe (takrat še prestolonaslednik) je seveda takoj odpotoval na kraj nesreče, saj je v morje steklo ogromno nafte in povzročilo največjo ekološko katastrofo v Španiji doslej. S terena pa je kot reporterka takrat poročila prav Letizia. Lahko bi rekli, da se je njuna zgodba pričela prav tukaj, saj sta se leto dni po njem zaljubljenca zaročila.

Skoraj leto dni je bila njuna zveza skrivnostna. Edina njuna skupna slika pred zaroko je tista, ki so jo posneli na neki podelitvi nagrad, kamor je Letizia prišle s Felipejem. A vseeno sta se delala, kot da sta le znanca in nikomur se še sanjalo ni, kaj je v resnici med njima. Zato je bil šok toliko večji, ko so čez nekaj dni objavili uradno zaroko španskega prestolonaslednika in čedne novinarke. Res sta se dobro skrivala, da ju prav nihče prej ni ujel skupaj. Tokoj po objavi zaroke pa se Letizia tudi preselila v palačo. Poroka se je zgodila 22. maja v Madridu.

Mesto v rožah

Ob tem veselem dogodku so v mestu posadili kar milijon rumenih in rdečih rož, špansko prestolnico pa so okrasili s kar 10 tisoč zastavami. Barikade, ki so množice ločile od 1400 povabljenih pa so ozaljšali s 35 tisoč metri blaga. V mestu se je namreč zbralo kar milijon ljudi, ki so želeli pospremiti priljubljenega princa na potiv novo življenje poročenega moškega. Letizia je bila zelo lepa nevesta, njen obraz je zakrivala svilena tančica. Imela je štiri metre in pol dolgo vlečko z vtkanimi grbi, na glavi pa tiaro, darilo kraljica Sofie, ki se v družini prenaša iz roda v rod. Za šopek je izbrala preprosto cvetje, bele solzice.

Po poroki je do takrat navadna državljanka prejela naziv njena kraljeva visokost in je sedaj prva med tistimi, ki nimajo modre krvi, ki je skupaj z možem zasedla španski prestol.

Felipe je imel srečo

No, tudi Felipe ima zgodbo za seboj. Noro je bil namreč zaljubljen v Evo Sannum, s katero naj bi se hotel tudi poročiti. A obstajala je prepreka, saj po rodu ni Španka, poleg tega pa je še bila manekenka za spodnje perilo. A pač ni bila primerna za bodočo kraljico. Na nekem sprejemu se je pojavila s konjakom v roki in imela je prevelik izrez na hrbtu. Felipe ne bi imel privolitve parlamenta in moral je pač prekiniti razmerje. Ko je princ pričel razmerje z Letizio dvor tudi ni bil najbolj navdušen, a bil je že nekako čas, da se ustali.

Poleg tega se nihče ni na začetku preveč ukvarjal z njeno preteklostjo. S svojo pojavo in delom, ki ga je opravljala, je nekako bila primerna za prestolonaslednika. Čeprav ji ne kralj ne kraljica niti Felipejevi sestri nista najbolj naklonjeni. Vseeno pa so bili zelo veseli, da je princ prekinil razmerje z manekenko, ki se jim je zdela pa še manj primerna za bodočo kraljico Španije. Žalostno, a resnično, da morajo princi in princese še vedno do neke mere upoštevati starše in protokol. Če pač niso odločeni, da gredo povsem svojo pot in so se zaradi ljubezni tudi pripravljeni odpovedati tituli.

No, za Felipeja in Letizio se je vse dobro končalo. Par je v Španiji priljubljen, četudi kraljevi družini zaradi številnih škandalov le niso najbolj naklonjeni. Čez leto dni je par dobil svojega prvega otroka, infantinjo Leonor, ki je sedaj druga v vrsti za španski prestol. Leto in pol kasneje pa je na svet prišla še njena sestrica, infantinja Sofia. Deklici sta srečo mladega para samo zaokrožili in nič je ni moglo sklatiti, niti škandali povezani z Letiziino preteklostjo. Leta 2002, se pravi preden je srečala Felipeja, naj bi namreč imela splav. In to v času, ko je bil abortus v Španiji prepovedan. Poleg tega je bila enkrat že poročena.

Družinska človeka

Kljub veliko obveznostim, ki jih imata, se posvečata svojima hčerkama kolikor je to le mogoče. Pravita, da najbolj uživata, ko je cela družina skupaj in se lahko odpravijo na kakšen izlet ali pa na počitnice. Poletja večinoma preživljajo na kraljevi jahti s katero plujejo, najbolj pa jim je pri srcu Palma de Mallorca, kjer celotna družina preživlja počitnice. To je tradicija, ki pa gre včasih Letizii malce na živce, saj bi rada kdaj odšla tudi kam drugam in to sama z družino.

Iz skromne družine

Letizia prihaja iz skromne družine. Oče je bil novinar, mati pa medicinska sestra. Dedek je bil radijski napovedovalec. Tako je imela novinarstvo v genih. Na dvoru jim je šel bolj kot njen poklic v nos dejstvo, da je bila pred Felipejem enkrat že poročena.

Pripravila: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia