To pa gre že v bizarne razsežnosti, slika kralja Karla III. sprožila zgražanje, tu pa je razlog za to

16. 5. 2024
Deli
To pa gre že v bizarne razsežnosti, slika kralja Karla III. sprožila zgražanje, tu pa je razlog za to (foto: Profimedia)
Profimedia

V Buckinghamski palači se kar vrstijo presenečenja - in to ne najbolj prijetna.

V britanski kraljevi družini res ni miru. Tokrat gre za prvi uradni portret kralja Karla III, odkar je bil okronan. Odzivi javnosti so deljeni, a za to obstaja dober razlog. Slika je delo angleškega umetnika Jonathana Yeoa, predstavili pa so jo v kraljevi palači.

Gre za delo, ki je res impresivno - tehnika je olje na platnu, dimenzije slike pa so 260 x 200 centimetrov. Sliko je odkril sam kralj, na družbenih omrežjih pa je po tem kar završalo.

Profimedia

No, njegova soproga, kraljica Camilla, je bila navdušena. "To je to, čisto ste ga zadeli," je izjavila. Kralj je poziral v uniformi velške garde, saj je od leta 1975 njen polkovnik. Umetnik ga je naslikal na rdečem ozadju z metuljem, ki mu je priletel na ramo. Sliko so naročili pred štirimi leti, kralj pa je umetniku osebno poziral na kraljevem posestvu v Highgrovu in Clarence Housu. Takrat so nastale tudi fotografije, ki so umetniku služile ob njegovem delu.

Format slike je bil dogovorjen s kraljevo družino, tako da bi se ujemal z ostalimi portreti v dvorani, na kateri bo na ogled. Odzivi na umetniško delo pa so različni: od tistih, ki so polni pohval, do tistih, ki menijo, da je "kralj videti tako, kot da bi gorel v peklu" in da se zdi kot prizor iz grozljivke.

"Želel sem si prikazati človeško plat našega kralja, metulj, ki mu pristaja na desni rami pa simbolizira metamorfozo in ponovno rojstvo. Zamisel je nastala med pogovorom s kraljem, ki je to temo tudi sam omenil. Simbolizira njegovo posvečenost boju za zaščito narave, s tem se aktivno ukvarja že od mladosti," je poudaril slikar Yeo.

V tem primeru bi res lahko rekli, da imajo "vsake oči svojega malarja." Delo je vsekakor bil pravi izziv, saj ni lahko upodobiti take osebnosti, kot je britanski kralj. Rdeča barva tudi simbolizira ogenj in strast, ravno tako je zelo vpadljiva. In seveda - vedno se najdejo dežurni nezadovoljneži, ki jim je le redko kaj všeč ...

Preberite še:

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik