To so športniki, ki so se zaljubili na olimpijskih igrah

Katerina in Matt Emmons (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
18. 9. 2021

Na olimpijskih igrah profesionalnim športnikom ob tekmovanjih ne ostane veliko časa in energije za druge aktivnosti. A včasih je dovolj le nekaj minut, da se v olimpijski vasi začne navdušujoča romantična pravljica.

Katerina in Matt Emmons

Bilo je leta 2004 na poletnih olimpijskih igrah v Atenah, ko se je Mattu Emmonsu obetala druga zlata medalja v streljanju, potem pa je potoma streljal na tarčo svojega sotekmovalca. Ne le da je izgubil zlato medaljo, moral je celo zapustiti prizorišče. Da bi umiril razočaranje nad nesrečnim razpletom, se je podal na vrt bližnjega lokala, da spije kozarec hladnega piva. Takrat sta mimo prišla češka tekmovalka v športnem streljanju Katerina Kurkova in njen oče. Ustavila sta se pri Emmonsu in mu povedala, da občudujeta, kako športno in mirno je prenesel strelski kiks, za srečo pa sta mu pustila obesek za ključe v obliki štiriperesne deteljice.

V naslednjih letih sta Katerina in Matt obdržala stike, se zbližala in leta 2007 skupaj zakorakala pred oltar. Leta 2009 se jima je rodila hčerka. “Če ne bi takrat zgrešil tistega strela, morda nikoli ne bi spoznal Katy,” je leta 2016 v intervjuju povedal Emmons. “Ničesar ne bi spremenil.”

Mirka in Roger Federer

Mirka in Roger

Leta 2000, tri leta pred njegovo prvo Grand Slam zmago na Wimbledonu, je na olimpijskih igrah v Sydneyju takrat 19-letni Roger Federer nastopal za barve Švice. V dveh tednih bivanja v olimpijski vasi je Roger večino časa preživ­ljal s teniško igralko Mirko Vavrinec, ki je prav tako tekmovala za Švico, in tako se je začela ena od najbolj znanih romantičnih zgodb v vrhunskem športu.

V intervjuju za CNN leta 2019 se je Roger spominjal, kako ga je tistega leta nekdo iz ekipe rokoborcev spodbujal, da pri Mirki naredi prvi korak, a se je Roger obotavljal.

“Ne. Ne vem. Mogoče. Naj res?” je v smehu interpretiral svojo takratno zmedenost.

Seveda je potem le sledil nasvetu in devet let pozneje sta se Roger in Mirka poročila. Vmes je Roger postal dominant­na sila v svetu tenisa, Mirka pa je po poškodbi noge leta 2002 opustila teniško kariero. Danes imata štiri otroke – dva para dvojčkov!

Nikolai Prodanov in Diana Yorgova

Nikolai in Diana

Kaj pravite na poroko v olimpijski vasi? Bolgarska športnika Nikolai Prodanov in Diana Yorgova sicer pravita, da poroka v olimpijski vasi ni bila načrtovana. Gimnastik in skakalka v daljino sta namreč pred odhodom na olimpijske igre v Tokiu leta 1964 že imela izbran datum za poroko, a ko je bolgarski diplomat izvedel za njune načrte, ju je vprašal, ali bi se morda poročila kar na olimpijskih igrah, takoj ko zaključita tekmovanja.

“Glede ideje sem bila sprva zaskrbljena, saj sem si ta dan predstavljala z najinimi najbližjimi – s starši, sorodniki in prijatelji. Bila sem navdušena, ampak obenem žalostna,” je za spletno stran olympics.com povedala Yorgova.

Na koncu sta se športnika odločila izkoristiti to neverjetno priložnost. Poročila sta se v mednarodnem klubu Yoyogi v olimpijski vasi, za njima je plapolala olimpijska zastava. Po ceremoniji sta spila sake in se s hitrim vlakom podala v Osako in Kjoto na nepričakovane medene tedne.

“Resnično sva se počutila kot princeska in princ iz pravljice,” se spominja Yorgova.

Olga Fikotova in Hal Connolly

olga in hal

Romantična zgodba s starejšim datumom sega v čas hladne vojne. Leta 1956 je češka metalka diska Olga Fikotova na olimpijskih igrah v Melbournu spoznala ameriškega metalca kladiva Hala Connollyja in ljubezen med športnikoma, ki mečeta stvari v daljavo, se je zdela kot usojena. Najbolj zanimiv del zgodbe pa je, da se v tistem politično napetem času seveda niso vsi strinjali s to romantično navezo. Da sta lahko par, sta morala pridobiti dovoljenje češke vlade, točneje takratnega češkega predsednika Antonina Zapotockyja.

“Domov sem se vrnila kot edina dobit­nica zlate medalje v češki delegaciji, na uradnem sprejemu pa so mi potem povedali, da sem domov prinesla 50 odstotkov časti in 50 odstotkov sramote, ker sem se zapletla z ameriškim fašistom,” je Fikotova pozneje povedala za Financial Times.

Olga in Hal sta se oktobra leta 1957 vendarle poročila. Čeprav Moskva Connollyju ni dovolila, da bi potoval v Prago, je na koncu posredoval legendarni maratonec Emil Zatopek in omogočil, da je poroka vendarle bila. V bistvu sta imela na koncu kar tri poroke – eno katoliško, eno protestantsko in eno civilno, ceremonija pa se je odvila pred množico 30 tisoč ljudi. Po poroki sta si dom ustvarila v Bostonu, na svet spravila štiri otroke, leta 1974 pa sta se ločila.

Kristi Yamaguchi in Bret Hedican

Christi in Brad

Ona je ameriška umetnostna drsalka, on ameriški hokejist, spoznala pa sta se leta 1992 na olimpijskih igrah v Albertvillu v Franciji, in to na dan, ko je Kristi osvojila zlato medaljo. A iskrica ni preskočila takoj – najprej sta bila le prijatelja, romantiko pa sta vpeljala leta 1995.

“Bil je zelo urejen in olikan,” je Kristi povedala za revijo People leta 1998, ko sta se zaročila. “Umetnostni drsalci imamo sicer na igralce hokeja precej negativen pogled, zato sem pri Bretu najprej pomislila, da je očitno nekoliko drugačen.” Poročila sta se leta 2000 in imata dve hčerki.

Besedilo: Darjo Hrib // Fotografije: Profimedia

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story