Spoznajte 10 zvezdnikov, ki so izkusili nadvse čudaške diete

Marilyn Monroe (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
19. 6. 2022

Da bi morali pripravo ustreznih in zdravih diet prepustiti strokovnjakom, pričajo tudi zvezdniški prehranski umotvori, ki segajo od prehranjevanja izključno s hrano za dojenčke do ločevanja hrane po barvi.

Reese Witherspoon

Simpatična Reese Witherspoon se je pred časom odločila preizkusiti dieto, ki vključuje izključno hrano za malčke – mehka, enostavno prebavljiva hrana, torej. Ko so nutricionisti začeli raziskovati, kdo si je izmislil to nenavadno prehranjevalno taktiko, so indici vodili do Tracy Anderson, sicer fitnes trenerke številnih največjih zvezdnikov, ki je pozneje zanikala, da je to njena pogruntavščina. Dieta narekuje, da čez dan spijemo 14 kozarcev s 100 grami hrane za dojenčke, vmes pa si lahko vključimo še en nizkokalorični obrok. Ko je novica o tej dieti zaokrožila po javnosti, so strokovnjaki složno podali mnenje, da gre za zelo nespameten način prehranjevanja za odrasle, ker to dejansko ni hrana, namenjena odraslim ljudem, ampak je specifično izdelana za otroke kot prehranski dodatek.

Katy Perry

Ne le nenavadna dieta – tudi nenavadna obrazložitev, ki jo je Katy Perry ponudila, ko je razkrila, da je nekaj časa prakticirala dieto z gobami. V različnih intervjujih je namreč povedala, da je s to dieto tarčno vplivala na odvečno maščobo na specifičnih delih telesa – maščobo naj bi izgubila na boku, pasu in stegnih. Nutricionisti so le odkimali, rekoč, da nobena dieta ne deluje tarčno. Katy Perry je na tej dieti v razponu dveh tednov vsak dan en obrok zamenjala z gobicami – surovimi, menda.

Tim McGraw

Divje uspešni kantri pevec pravi, da prisega na t. i. paleo dieto, kar pomeni, da njegovi obroki ne vključujejo mleka, rafiniranega sladkorja in žitaric. Pravi, da je s to dieto izgubil ogromno odvečnih kilogramov, a poznavalci pravijo, da je pretežni del izgube kilogramov verjetno bolj smiselno pripisati dejstvu, da je gospodič opustil droge in alkohol. Strokovnjaki tudi sicer ne priporočajo paleo diete, saj prekomerno uživanje mesa lahko vodi do prevelike količine zaužitih proteinov in nasičenih maščob.

Kirsten Dunst

40-letna Kirsten Dunst se je pridružila Gwyneth Paltrow in Jennifer Aniston v sledenju dieti, ki hrano ločuje po njeni pH-vrednosti. T. i. alkalna dieta zapoveduje menjavo vse hrane, ki ustvarja kislino (meso, ribe, mleko in mlečni izdelki, jajca, žitarice, alkohol) z alkalno hrano (sadje, oreščki, stročnice, zelenjava). Strokovnjaki močno odsvetujejo takšno ločevanje hrane, saj dieta temelji na zmotni ideji, da lahko s hrano spremenimo pH-vrednosti telesa.

Kourtney Kardashian

Po rojstvu tretjega otroka se je Kourtney oglasila na družbenih mediji z objavo, kjer sta bili na fotografiji le dve piluli. Ko smo prebrali še pripis, pa smo se kar malce zdrznili. "Njami, tablete iz PLACENTE! To ni šala, zelo bom žalostna, ko mi bo zmanjkalo mojih tablet iz porodne posteljice. Spremenile so mi življenje," je zapisala Kourtney. Stroka sicer pravi, da ne obstajajo nobene znanstvene študije, da tovrstne tablete dejansko delujejo. Na voljo je le nekaj anekdot namesto dokazov, ki namigujejo, da bi te tablete lahko zmanjšale možnost poporodne depresije, povrnile raven železa v krvi in zvišale nivoje oksitocina. Tablete običajno vsebujejo delčke porodne posteljice, ki so bili poparjeni, posušeni in potem zmleti.

Christina Aguilera

Kaj če bi hrano ločevali po barvi? Takšno dieto si je privoščila Christina Aguilra, ki je vsak dan v tednu jedla barvno različno hrano. Teden se začne s hrano bele barve, sledi rdeča, zelena, oranžna, vijoličasta in rumena hrana, na sedmi dan pa se vse te barve pomešajo. Strokovnjaki nimajo veliko zadržkov pri takšnem načinu prehranjevanja, saj lahko omogoča zelo pestro prehrano in nas morda celo spomni na kakšno zdravo hrano, ki bi jo sicer spregledali – recimo spigarelo ohrovt, živo rumeni jackgruit (nangka) in ube (vijoličasti jam).

Victoria Beckham

Še danes najbolj drobna med spajsicami je 48-letna Victoria Beckham, mama štirih otrok, sloka bolj kot kadarkoli prej. Po rojstvu četrtega otroka, hčerke Harper Seven, je Victoria razkrila, da je začela prisegati na t. i. dieto petih rok. Ta način prehranjevanja narekuje, da Victoria na dan poje pet obrokov, vsak obrok pa je tako velik, da v celoti sede v njeno dlan. Od teh petih obrokov, velikih kot njena dlan, sta en ali dva obroka sestavljena iz sadja (razen banan) in izbrane zelenjave z nizkim glikemičnim indeksom, preostali pa vključujejo sladek krompir in stročnice. Kaj pravijo strokovnjaki? Čeprav takšna dieta omogoča dokaj pester nabor hrane, pa količina zaužitih kalorij ne bo niti blizu potrebi običajnega posameznika, ki želi poleg vsakodnevnih opravil vzdrževati še redno rekreacijo.

Dwayne Johnson

V drugo smer je s prehrano pretiraval mišičnjak Dwayne 'The Rock' Johnson. Ko se mu je obetala vloga grškega polboga Herkula, je moral svojo sicer že tako krepko postavo še okrepiti, zato se je odločil za ekstremno prehranjevanje, ki je vključevalo 7 izdatnih obrokov na dan. V teh sedmih obrokih je Dwayne dnevno pojedel kar 4,5 kilograma hrane, kar je skupaj naneslo bogatih 5.165 kalorij (21.610 kJ).

Mariah Carey

Sodobne diete dajejo veliko poudarka na uživanje proteinov, pop diva Mariah Carey pa je izbrala drugačen pristop. Kot je leta 2016 povedala za E! News, danes 53-letna pevka svojo postavo ohranja tako, da vsak dan je zgolj norveškega lososa in kapre. Samo in zgolj to. Nutricionisti so seveda takoj opozorili, da se takšna dieta ne priporoča, saj telo ne more ostati zdravo, če ne prejme vseh hranilnih snovi, ki jih potrebuje.

Marilyn Monroe

Legendarna hollywoodska lepotica je bila znana po precej bizarnih prehranskih podvigih. Leta 1952 je za revijo Pageant Magazine povedala, da njen zajtrk vključuje dve surovi jajci in kozarec toplega mleka. Kot je takrat še razkrila Marilyn, je potem v dnevu preskočila kosilo in za zadnji obrok v dnevu jedla pečena jetra, zrezek ali jagnjetino s prilogo petih korenčkov. In desert? Kepica vaniljevega sladoleda, prelita z vročo čokolado in smetano. No, vsaj desert je bil na mestu.

Napisal: Darjo Hrib // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story