Spoznajte Wallis Simpson, usodno žensko, ki ji je uspelo zatresti britansko monarhijo

Leta 1972 je Wallis Simpson srečala kraljico Elizabeto II, in njenega soproga, princa Philipa, ki sta bila na službenem obisku v Franciji. (foto: Afp/Profimedia) Afp/Profimedia
7. 11. 2021

Kralj Edvard se je po le 11 mesecih vladanja zaradi nje odrekel prestolu.

Kralj Edward VIII je imel privilegij, ki ga ni imelo veliko monarh … Zaljubil se je. In to v poročeno žensko. Povrh vsega pa še Američanka, kar takrat ni bilo preveč cenjeno, predvsem v Veliki Britaniji ne.  In da bi bil z žensko, ki jo ljubi, se je celo odpovedal britanskemu prestolu.

Pravijo, da je to ena najlepših zgodb 20. stoletja. Veliko pa jih je bilo prepričanih, da je to škandal brez primere, ki bi lahko ogrozil monarhijo. A to zadnje se ni zgodilo. Vse skupaj je bila pač le zgodba princa, kasneje kralja, ki si je želel ljubiti, biti ljubljen in živeti kot navaden smrtnik.

wallis in edward

Kralj Edward VIII se je rodil kot Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, in sicer  23. junija 1894 vojvodi in vojvodinji yorški. Kasneje kralj George in kraljica Mary. Njegov brat Albert se je rodil leto in pol kasneje, nato pa je na svet prišla še sestra Mary. Sledili so še trije bratje: Harry, George in John, ki pa je pri 14 letih umrl.

Čeprav sta Edwarda mama in oče imela zelo rada, je bil sam prepričan, da sta bila do otrok zelo hladna. Očeta se je prav bal. S komaj 12 leti so ga poslali v šolo, kjer so se zaradi njegove kraljeve družine, zafrkaval, a ker je bil zelo normalen, so ga kmalu sperjeli medse. Ko je njegov ded leta 1910 umrl, je njegov oče postal angleški kralj. S tem je Edward postal prestolonaslednik. Ko se je pričela prva svetovna vojna, se je princ odločil aktivno vključiti v boj, a ga nikoli niso poslali direktno na bojišče.

Ženske so ga imele rade

Princ Edward je bil izjemno čeden moški s svetlimi lasmi in nebeško modrimi očmi. Njegov videz je bil nekoliko deški in nežen. Tak, ki je ženskam pač všeč. In vedno so ga zanimale poročene ženske. Tako je leta 1918 Edward srečal Gospo Winifred Dudley Ward, ki je bila že pet let poročena. No, naslednjih 16 let je bila njegova ljubica.

Princ je imel tudi dolgo razmerje s vikonteso Thelmo Furness. In prav na eni njenih zabav je 10. Januarja leta 1931 spoznal Wallis Simpson, ki je bila povabljena skupaj s soprogom. Edwarda je takoj prevzela s svojo pojavo, on pa nanjo sprva ni naredil večjega vtisa. Ponovno sta se srečala čez štiri mesece in čez sedem mesecev je bil povabljemn k Simpsonovim na večerjo.

Če gre verjeti zapisom, je na obisku ostal do štirih zjutraj. Njun odnos se je naslednji dve leti poglobil in čeprav je bila ona pogosto pri Edwardu na obisku, še vedno ni bila edina ženska v njegovem življenju. Januarja 1934 leta je Thelma Furness morala odpotovati v Ameriko in je Edwarda prepustila v ”varstvo” Wallis Simpson. In ko se je vrnila domov, je ugotovila, da ni več dobrodošla v Edwardovdem življenju. Tudi po telefonu ni želel več govoriti z njo. Čez štiri mesece je iz njegovega življenja odšla tudi Dudley Ward. Takrat je Wallis Simpson postala edina ženska v Edwardovem življenju.

In kdo sploh je Wallis Simpson?

Ženska, ki je bila dvakrat poročena, ki je že pri petih mesecih izgubila očeta in ki ni bila po videzu nič posebnega. A vseeno je očaral moške. Znala je koketirati, bila je gracilna in imela je lepe črne lase. Imela pa je tudi srečo, da je bil njen drugi mož službeno premeščen v London. Tam je počasi prišla v krog visoke družbe in dobivala vabila na zabave. In na eni od teh je tako spoznala princa Edwarda, ki jo je sprva pač fasciniral zaradi svojega pedigreja. Laskalo ji je, da je tako blizu kraljeve družine. Meja med prijateljstvom in ljubeznijo se je razblinila na križarjenju, na katerega je princ povabil Wallis in njenega moža, ki pa zaradi službe ni mogel priti. In poti nazaj ni več bilo.

Vse za ljubezen

Potem pa je prišel tisti usodni 20. januar 1936, ko je umrl kralj George. In tako je Edward postal kralj. Sprva ga niso najbolj resno jemali, še posebej ker je želel togo monarhijo modernizirati. Poleg tega je bila njegova zeza s Simpsonovo že tako javna, da je ni bilo mogoče spregledati. Njegov osebni tajnik mu je celo poslal pismo, v katerem je napisal, naj dobro razmisli o tej zvezi, saj ji javnost ni naklonjena. Prišlo je tako daleč, da kralj ni imel več veliko izbire. Ali se odpove svoji Wallis, v katero se je skozi ves ta čas noro zaljubil, ali pa se odpove prestolu ... In zgodilo se je prav to, da je 10. decembra 1936 leta, kralj Edward abdiciral.

Tisti trenutek, ko so bili papirji podpisani, je Edward izgubil pravico do kraljevega naziva, sta pa prejela naziva vojvoda in vojvodinja. Po skromni poroki, na katero ni prišel nihče od kraljeve družine, sta zapustila Veliko Britanijo. Več ali manj sta živela v Parizu in malo tudi na Bahamih. Edward je umrl star 78 let, Wallis pa je živela še 14 let in je umrla leta 1986, stara 90 let. Njun Pariški dom je kupil mogotec Al Fayed in tja sta bila tisto noč, ko sta preminila v nesreči, namenjena njegov sin Dodi in princesa Diana.