Springsteenov novi album preveva kalifornijska nostalgija

Bruce Springsteen (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: STA
13. 6. 2019

Ameriški rocker Bruce Springsteen bo 14. junija izdal novi album, ki ga je opisal kot ploščo draguljev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prvi album po petih letih temelji na kalifornijskih country uspešnicah iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja ter tako obuja zlato dobo Združenih držav Amerike.

The Boss, kot ga kličejo oboževalci, se vrača z albumom, ki navdih črpa v nostalgično obarvanih podobah, kot so sončni zahod nad ravno, širno cesto, majhna mesta na ameriškem zahodu in divji konji, ki dirjajo skozi puščavo. "S to ploščo se vračam k svojim solo posnetkom, pesmim, ki so pripovedovale zgodbe ljudi in vsebovale veličastne, filmsko-orkestralne kompozicije," je izjavil glasbenik.

Springsteen sicer še vedno odkrito in melanholično poje o stanju ameriškega človeka s svojim značilnim raskavim glasom, vendar pa na svojem 19. albumu navdiha ne črpa več tako zelo v gospodarskem in moralnem propadanju majhnim mest, ki so del ameriškega industrijskega pasu, temveč v zasanjani nostalgiji južne Kalifornije, ki je globoko zakopana pod zlatim peskom, vendar čaka na svojo vrnitev.

Novi album z naslovom Western Stars vsebuje 13 pesmi, ki po mnenju 69-letnega rockerja zajemajo obsežen nabor ameriških tem, od slavnih avtocest in puščav, občutka izolacije in skupnosti do večnega pomena doma in upanja.

Prvi singel z albuma Hello Sunshine je oboževalce razveselil že aprila, zveni pa kot počasna country balada, ki s svojim besedilom povrne upanje zlomljenemu protagonistu.

Nato je maja sledil še drugi singel Tucson Train o človeku, ki začne spreminjati svoje življenje na bolje. Optimistično besedilo spremljajo klasični instrumenti, vključno z razponom trobil, ki tako poskušajo zapolniti vrzel, ki jo je za seboj pustila smrt Springsteenovega dolgoletnega prijatelja in sodelavca, priljubljenega saksofonista Clarenca Clemonsa.

Z Western Stars pa se rock legenda poklanja tudi glasbenikom, ki jih je poslušal v svojih mlajših letih, kot so Glen Campbell, Roy Orbison in Harry Nilsson. Vpliv slednjega je še posebej prisoten v pesmi Hello Sunshine.

Prihajajoči album tako razkriva nove plasti Springsteena, kalifornijske teme, ki so ga že dolgo fascinirale in prevzemale. Na začetku svoje glasbene poti se je rocker poskušal proslaviti na ameriškem zahodu, ker je bil prepričan, da bi bila njegova glasba tam bolj priljubljena kot v njegovem domačem New Jerseyu na vzhodu.

Leta 1972 je nato napisal pesem z naslovom California, poklon deželi sonca in zlata, v 90. letih pa se je tja preselil s svojo ženo Patti Scialfa, pevko in kitaristko, ki je članica njegove spremljevalne skupine E Street Band, ter v Los Angelesu tudi posnel z grammyjem nagrajeni album The Ghost of Tom Joad.

Western Stars je Springsteenov prvi studijski album po plošči High Hopes, ki jo je izdal leta 2014. Težko pričakovani album pa bo oznanil glasbenikovo vrnitev po nadvse uspešnem gostovanju na Broadwayu, ki je zajemalo 236 razprodanih koncertov. Oboževalci si lahko enega od njih sedaj ogledajo na Netflixu.

Ko se je turneja po številnih dodatnih terminih na koncu prejšnjega leta zaključila, so bile vstopnice zanjo med najbolj zaželenimi v New Yorku, preprodajalci pa so zanje zahtevali tudi več kot 1000 ameriških dolarjev.

Priporočamo