Srečna starša: Princ Harry in vojvodinja Meghan

Srečna starša, Meghan in Harry, s prvorojencem Archiejem Harissonom. (foto: Profimedia Profimedia, Mega Agency) Profimedia Profimedia, Mega Agency
Vir: Lady
22. 5. 2019

Princ Harry in vojvodinja Meghan sta se razveselila prvorojenca, ki sta mu nadela ime Archie Harrison. 

In spet je princ pokazal, da je drugačen od drugih članov kraljeve družine. Že dolgo je princ Harry govoril, da je končno pripravljen postati očka. Ko je dahnil usodni da svoji izvoljenki Meghan Markle, je bilo torej samo še vprašanje časa, kdaj se bo družina povečala. In veseli dan je prišel 6. maja, ko je na svet prijokal deček, ki so mu nadeli ime Archie Harrison.

Princ Harry je bil pri porodu, saj je hotel biti v oporo svoji soprogi. Pozneje je v prvi izjavi, ki jo je dal, ko je postal očka, dejal, da je bila to najbolj neverjetna in prekrasna izkušnja, kar jih je doživel. V nasprotju z bratom, princem Williamom, in njegovo soprogo sta Harry in Meghan pred javnost stopila šele čez dva dni, in ne že nekaj ur po porodu. Harry pa je poskrbel za še eno spremembo. Ko sta z Meghan stopila pred javnost, je sina v rokah držal Harry, in ne Meghan, kar bi bilo nekako po protokolu.

Doslej so namreč dojenčka vedno v rokah držale ženske, od kraljice Elizabete II. do princese Diane in Kate Middleton … Meghan pa je to nalogo očitno prepustila soprogu Harryju. Sicer marsikaj naredita drugače kot drugi na kraljevem dvoru, zdaj pa sta pokazala, da bosta svojega otroka in še druge, ki bodo verjetno prišli, vzgajala v posebnem duhu. Harry namerava enakopravno sodelovati pri vseh starševskih obveznostih.

O očetovstvu je spregovoril že leta 2017, ko sta z Meghan objavila, da se bosta poročila. V intervjuju je na vprašanje o otrocih dejal, da o tem oba resno razmišljata in da si želita veliko družino. Samo nekaj mesecev po poroki pa sta že sporočila, da bosta postala starša. “Kot bodoči oče čutim veliko odgovornost narediti ta svet boljši. Edini način, da pride do napredka, niso naključja, temveč spremembe,” v svojih govorih poudarja princ. Kadarkoli se znajde v bližini otrok, na javnih dogodkih ali obisku šol ter podobno, je jasno, da se z njimi zelo dobro razume. Tudi Meghan ima od nekdaj rada otroke in očitno je, da bosta zelo dobra in predana starša.

Ko je javnost izvedela za ime dojenčka, Archie Harrison Mounbatten-Windsor, so bili številni presenečeni. Zaradi želje, da njun sin ne bo živel pod težo velikih kraljevih pritiskov, sta mu nadela imeni, ki sta ju izbrala povsem sama. Srednje ime Harrison pomeni Harryjev sin. Priimek Windsor je v kraljevi družini od leta 1953, ko so okronali kraljico Elizabeto II. Priimek Mountbatten pa prihaja od Harryjevega dedka, princa Philipa, ki je po poreklu Grk. Priimek Mountabtten je imel vse do poroke, in to je neuradno tudi priimek celotne kraljeve družine.

Uporabljajo ga vsi, tudi tisti, ki priimka nimajo. Mali princ je sicer sedmi v vrsti za prestol, a naziva princ vseeno ni prejel. Taka je tradicija. Gre za pravilo kralja Georgea V. iz leta 1917, da naj bi, ko gre za vnuke, le najstarejši potomec najstarejšega sina imel naziv princ. V tem primeru je to George, a je kraljica Elizabeta z njegovim rojstvom to spremenila, tako da sta tudi Charlotte in Louis dobila naziv princesa oziroma princ. Mogoče bo to naredila tudi za Archieja, čeprav se o tem še ne govori.

Vojvodinja Meghan si bo vzela pol leta porodniškega dopusta, potem pa bo skupaj s Harryjem videla, kako bo šlo naprej. Oba želita biti čim več prisotna kot starša, zato bosta imela varuško le takrat, ko bosta imela oba obveznosti. V Anglijo pa je že pred Archiejevim rojstvom iz Amerike prišla tudi Meghanina mama Doria Raglad, ki bo hčerki v veliko pomoč, vsaj na začetku. Nihče pa ne ve, koliko časa bo ostala.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Priporočamo