Švedska princesa Victoria o težavah z motnjami hranjenja

Švedska princesa Victoria o težavah z motnjami hranjenja (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
16. 6. 2017

Danes je švedska princesa Victoria videti več kot odlično, saj se zdravo prehranjuje in tudi redno telovadi.

A ni bilo vedno tako. Princesa se je v najstniških letih borila z motnjami hranjenja, saj je trpela za anoreksijo. Več podrobnosti o tem je pred kratkim zaupala tudi švedski televiziji TV4, ki o njej pripravlja dve posebni oddaji, ki bosta luč sveta ugledali v naslednjih tednih.

Kot jim je razkrila, je bilo za bolezen, za katero je zbolela kmalu po tem, ko je dopolnila 18. rojstni dan, krivo predvsem to, da je bila do sebe zelo zahtevna. V tistem obdobju je namreč ravno začela prevzemati obveznosti, ki so ji kot princesi pripadale, zato je bilo to zanjo še posebno stresno obdobje.

V kratkem času je izgubila veliko kilogramov, zato je bila tudi zelo slabotna. A na srečo ji je hitro postalo jasno, da tako ne bo šlo naprej, zato je poiskala strokovno pomoč, ki jo je našla v ZDA. S pomočjo strokovnjakov se je naučila izražati svoja čustva ter si tudi postavljati meje, saj si je pred tem vedno zadala več, kot je zmogla opraviti.

Prav kmalu po tem je spet začela normalno jesti, danes pa svojo težo ohranja z uravnoteženim prehranjevanjem in redno vadbo. Priznava, da je do sebe še vedno precej zahtevna, a meni, da to niti ni tako slaba stvar, če jo le znaš ustrezno izkoristiti.

Tina Ambrožič