Švedski igralec Bill Skarsgård: Fant s popolnim obrazom

Švedski igralec Bill Skarsgård: Fant s popolnim obrazom (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
14. 7. 2018

Priredba novele Stephena Kinga, grozljivka It (v slovenskem prevodu Tisto), je mladega švedskega igralca Billa Istvana Güntherja Skarsgårda izstrelila med zvezde. Z vlogo zastrašujočega klovna Pennywisea je pritegnil toliko pozornosti, da so ga ljudje začeli oponašati, in svet je preplavila prava klovnomanija – in to je edina negativna kritika, ki jo je požel v svoji karieri.

Bill je bil rojen 9. avgusta leta 1990 v predmestju Stockholma, imenovanem Vällingby, v družino igralcev - očeta Stellana in njegove prve žene My Sonje Marie Agnes ter sedmih bratov in sester. Kar štirje potomci so danes igralci. Ko se spominja svojega otroštva, pravi, da je večino časa preživel med različnimi državami, saj je oče redno sodeloval pri ustvarjanju filmov in bil primoran veliko potovati. Že pri 12 letih je tri mesece preživel v Kambodži in nato zaživel v Mehiki.

Življenje v najrazličnejših kulturah in razmerah ga je naučilo, da spoštuje družbo v njeni pristnosti, in pa naravo, da tudi sam postane bolj pristen in organiziran. Prvo igralsko vlogo je dobil že kot otrok - pojavil se je v švedskem trilerju Järngänget leta 2000 in zanimivo je, da je ob njem zaigral prav njegov 14-letni brat Alexander, danes poznan po vlogi iz filma Legenda o Tarzanu. Nato je Billu uspel preboj in je nastopil v še nekaj filmih. Da so kot igralska družina nerazdružljivi tudi v poslu, dokazuje, da tudi na velikih platnih igrajo skupaj.

Fant s popolnim obrazom

Pred natanko desetimi leti so se v sicer nepopolni družinski zasedbi (poleg njega so se pojavili oče in brat Gustaf) pojavili v pustolovskem filmu Arn - The Kingdom at Road's End. Ko je zaigral v britanski filmski različici Tolstojeve novele Anna Karenina, je bila to njegova prva vloga v tujem filmu. Prav to je bila odskočna deska za svet - opazili so ga priznani evropski in ameriški producenti, ljudje so začeli oboževati Skarsgardovo igralsko dinastijo. In zdi se, da ga še najraje zasnubijo pri ustvarjanju temačnih, grozljivih filmov. V seriji Hemlock Grove je odigral lik Romana Godfreyja, pol človeško in pol vampirsko bitje. Po izidu serije je dobil mnogo oboževalcev, s čimer se je nanj usmerila tudi medijska pozornost. Fant s popolnim obrazom, kot mu pravijo oboževalke, se je začel pojavljati tudi na naslovnicah moških revij. Film It pa ga je dokončno izstrelil med elito.

Fant s popolnim obrazom

S 197 milijonov ogledov v 24 urah po izidu je celo postavil svetovni rekord v gledanosti. V nekem intervjuju je dejal, da so bila snemanja sprva vse prej kot zabavna. Namreč, v filmu nastopajo zelo majhni otroci in Billove scene so sprva snemali posebej, stran od njih, z namenom, da bi se obnašali čim bolj normalno. Ko pa so ga prvič videli, je bila njihova reakcija povsem upravičena: "Nekateri me niso mogli niti pogledati v oči, drugi so se tresli. Eden izmed njih je celo začel jokati. Pa sem jih potolažil: Saj je vse samo igra ..."

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story15/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 15/2018

Story 15/2018, od 05. 07. 2018