Swedish House Mafia: “To dolgujemo oboževalcem in sebi!”

Swedish House Mafia: “To dolgujemo oboževalcem in sebi!” (foto: Foto: Arhiv Swedish House Mafie, Ultra In Marko Ocepek) Foto: Arhiv Swedish House Mafie, Ultra In Marko Ocepek
Vir: Story
3. 5. 2019

Swedish House Mafia, ena od največjih glasbenih atrakcij novega tisočletja, se po petih letih premora vrača na sceno z le 15 najavljenimi nastopi, enega teh pa bo 12. julija gostil festival Ultra Europe v Splitu.

Obnovimo: trije švedski didžeji, Axwell, Steve Angello in Sebastian Ingrosso, so se kot največja superskupina na DJ-sceni leta 2013 poslovili na vrhuncu slave, nagrajeni z dvema grammyjema, po arenski turneji, s katero so prodali več kot milijon vstopnic, na krilih hitov, kot so Greyhound, One, Miami 2 Ibiza, Reload, Save The World in Don't You Worry Child, ki le na YouTubu beleži pol milijarde predvajanj. V filmu Take One smo spremljali njihov vzpon, Leave the World Behind, posnet med zadnjo turnejo, pa je pogledal pod bleščečo zvezdniško fasado in prikazal osebno zgodbo treh mož iz mesa in krvi, ki so se vse težje prenašali. In ravno to, da so pred oboževalci položili na mizo vse karte, je krivo, da se je priljubljenost Swedish House Mafie po samoukinitvi le še večala. Postali so ikone. Kult generacije EDM.

Tako kot pred formalno vzpostavitvijo skupine (Swedish House Mafia je sinonim za trojico in Erica Prydza, ker so se na sceno prebili sočasno in s podobnim zvokom, Steve, Eric in Sebastian pa so bili tudi prijatelji, problematični mulci, ki so se našli v muziki in z njo splezali na vrh sveta) so tudi po razpustitvi vsi člani ostali aktivni, Forbes pa jih je redno uvrščal na lestvico največjih zaslužkarjev med didžeji. Angello se je vrnil na svojo glasbeno pot, Axwell & Ingrosso pa je postal eden od najbolj vročih DJ-duetov in nič ni kazalo, da bi bil kdorkoli resno motiviran za ponovno združitev.

Potem pa so se SHM lani kot gostje presenečenja pojavili na 20-letnici Ultra Music Festivala v Miamiju (kjer so se tudi poslovili) in sprožili plaz ugibanj o povratniški turneji. Uklonili so se oktobra in najavili turnejo z zelo omejenim številom nastopov, ki so jo na začetku marca odprli s tremi šovi v domačem Stockholmu: “Začutili smo, da je pravi čas! Vrnili so se metuljčki v trebuhu, spet čutimo vznemirjenje, seveda pa se nas je dotaknila tudi potrpežljivost številnih oboževalcev, ki so verjeli, da se bomo nekoč vrnili. Moramo se jim oddolžiti za izjemno podporo, ki so nam jo izkazovali tudi v letih premora, hkrati pa čutimo, da to ne nazadnje dolgujemo tudi sami sebi.”

Joe Bašič, direktor družbe MPG Live, ki organizira festival Ultra Europe: “Počaščeni smo, da bo trojica, ki je zaznamovala ne le elektronsko glasbeno sceno, ampak tudi sodobno glasbeno zgodovino, nastopila pri nas. Prišli smo v izbrano družbo, v kateri bomo lahko prisostvovali vrnitvi tega glasbenega fenomena na svetovno sceno, in verjamem, da bodo vsi, ki jih imajo radi in se zavedajo njihove velikosti ter velikosti te glasbene vrnitve, zaplesali z nami v Splitu. V življenju so trenutki, ki jih preprosto ne smeš zamuditi, in čakanje na sončni vzhod na Poljudu ob spektakularnem povratniškem nastopu Swedish House Mafie bo zagotovo eden od njih.”

Zakulisne igre

Split, Hvar, Brač in Vis bodo julija gostili sedmi festival Ultra Europe. A start tega največjega elektronskega spektakla v regiji s proračunom okoli 10 milijonov evrov ni bil gladek. Ena od vodilnih globalnih festivalskih znamk je želela evropsko zgodbo zgraditi v Varšavi, a so morali dogodek julija 2012, tik pred izvedbo, odpovedati zaradi zapleta z lokalnim partnerjem (menda je pobegnil z denarjem od prodanih vstopnic).

Russell Faibisch, solastnik Ultra Worldwide, ob prihodu v Split: “To je bila draga učna ura. Vsi naši festivali zagotavljajo visoke standarde. Tega pa lokalni promotor ni zmogel in prvič v 25-letni karieri smo morali enega od festivalov odpovedati. Vse skupaj smo doživeli kot osebni poraz. Sedli smo na letalo, pogledali več kot 20 lokacij ter izbrali Split z otoki. Tudi zato, ker smo tu našli sanjsko moštvo lokalnih promotorjev: poznajo sceno, vodijo klube, delajo festivale, imajo utečene poslovne vezi z lokalnimi izvajalci ...”

Ultra Europe je tako dobila dom v Dalmaciji ter postala ne le velika glasbena, ampak tudi poslovna in turistična zgodba. Split se je z zaledjem v nekaj letih iz uspavanega upravnega središča in prometnega vozlišča spremenil v živahno turistično destinacijo, v zakulisju festivala se je med regionalnimi partnerji odvil boj za prevlado. Iz njega pa je kot zmagovalec izšla družba MGP Live oz. Joe Bašić, ki je Ultro pripeljal v Split (ravno on je v Zagreb pripeljal Justina Bieberja pa še koga) in je po prvi petletki, ko je kazalo, da se bo poslovila, lastnike, lokalno skupnost in državo prepričal, da podaljšajo sodelovanje vsaj še do leta 2022.

Besedilo: C. R. // Fotografije: arhiv Swedish House Mafie, Ultra in Marko Ocepek

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story8/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 8/2019

Story 8/2019, od 11. 04. 2019

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri