Tereza Kesovija: O družini, poletju in koncertih v Sloveniji

13. 7. 2017 | Vir: Lady
Deli
Tereza Kesovija: O družini, poletju in koncertih v Sloveniji (foto: Jana Šnuderl)
Jana Šnuderl

Vrhunska pevka in umetnica Tereza Kesovija je izjemna sogovornica. Iz nje vejeta neka posebna nežnost in svetovljanstvo, zato ni čudno, da velja za eno najuspešnejših pevk nekdanje Jugoslavije.Pogovarjali sva se o poletju in njeni družini, za katero si med počitnicami vzame čas, in seveda o številnih koncertih, ki jo čakajo – pripravlja se že za božičnega na Dunaju, ki se ga izjemno veseli.

Pri svojih 78 letih je izjemno vitalna in živahna sogovornica. Eleganca, ki izhaja iz vrhunske interpretacije, je že od vekomaj zmagovalna za vse ljubitelje šansonjerskega pristopa k pop glasbi. V okviru poletne turneje bo nastopila tudi v Sloveniji, ujamete jo lahko še 14. julija na Muzejskih vrtovih v Novem mestu in 16. julija v Makolah, na dvorcu Štatemberg.

V Novem mestu bo njena gostja naša Tinkara Kovač, s katero jo povezuje skupen inštrument, flavta. Ta je bila Terezi nekoč prvi inštrument in davnega leta 1959 je z njim v ljubljanski filharmoniji na tekmovanju glasbenikov Jugoslavije osvojila prvo mesto.Na koncertih jo bo spremljala štiričlanska glasbena skupina vrhunskih glasbenikov. Oči duše je Terezin prvi studijski album od leta 2007 in ga upravičeno lahko označimo za prekrasno in prvorazredno izdajo, na katero se je splačalo čakati toliko let. 

Po 55 letih glasbene kariere je lepo slišati, da ima najlepši ženski vokal s prostora nekdanje skupne države še vedno toliko za povedati s svojimi 'očmi duše', in to bo nedvomno povedala v prečudovitih glasbenih ambientih v okviru slovenske poletne turneje.

Tereza, kaj počnete poleti?

Čeprav poletje za vse ljudi pomeni predvsem dopust in počitek, je moje vedno delovno. Pravkar se pripravljam na koncert v Makedoniji, zatem imam nekaj koncertov v Sloveniji, česar se zelo veselim, saj je slovensko občinstvo res fenomenalno! Potem me čaka zares lepa mini turneja po notranjem delu Hrvaške, s polnim srcem pa se pripravljam za moj Dubrovnik in neko drugačno zgodbo.

Namreč, na letošnjih poletnih dubrovniških igrah, v prekrasnem Kneževem dvoru, bom koncert posvetila občinstvu, ki bo prišlo na Večer pesnikov. Naj povem, da sem imela to srečo, da sem sodelovala s številnimi velikimi hrvaškimi pesniki. Tako smo zdaj vse te pesnike in njihove čudovite stihe združili v večer, v katerem sta spojena poezija in glasba. Po dolgem delovnem letu in kratkih počitnicah, ki si jih bom privoščila, se nato že začnejo priprave na veliki božični koncert na Dunaju, ki se ga še prav posebej veselim.

Hodite na počitnice v Dalmacijo ali radi obiščete tudi druge kraje?

Sem večni iskalec nemirnega duha in Dalmacija je v mojem srcu, a narava mojega posla je takšna, da pojem ob celi obali. Če pa govorimo o ljubezni, moje srce vendarle pripada mojim Konavelom. Del poletja bom vendarle posvetila sebi in ga preživela s prijatelji v Sredozemlju in tega se res veselim.

Katero pa je bilo do zdaj vaše najljubše poletje, kje ste bili?

Glede na to, da mi je moja družina sveta, je najlepši del poletja takrat, ko lahko posvetim čas ljudem, ki so moji: mojemu sinu Al Alanu, njegovi nevesti Ljiljani in vnukinji Mili. In kadar sem z njimi, sploh ni pomembno, kje smo. Glede na to, da sem prepotovala cel svet, se mi je zelo težko odločiti za eno samo destinacijo, ki bi mi bila najlepša, razen mojih Konavel, seveda. Naj gre za Rio de Janeiro ali pa safari v Keniji, vsak od teh krajev je lepo zapisan v mojem spominu.

► S kom ste najraje poleti?

Z meni dragimi ljudmi, družino, prijatelji – to je največje bogastvo.

Ste oseba, ki potrebuje mir na dopustu, ali se radi družite?

Glede na to, da sem zelo temperamentna, ljubim življenje in ga diham s polnimi pljuči, je takšen tudi odgovor na to vprašanje. Rada se družim, rada sem vedno obkrožena z ljudmi, s svojimi prijatelji in svojo čudovito publiko. Svoj mir pa najdem v svojem domu. Ker se poleti vse zbudi in so vsi polni pozitivne energije, je najlepši način, da najdem svoj mir, dobra družba.

Eva Jandl

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret